用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派位一問
go

派位一問 [複製鏈接]

如果我有一間直資小學收咗,係唔係唔可以參加大抽獎架?

0    0    0    0

回覆:babykenny 的帖子

一經註冊直資學校,便取消自行分配和統一派位資格

回覆:派位一問

我想揀跨區的小學,那間小學校長說要填1-1-1才可叩門,想問1-1-1的意思其實是否自行收生揀第一,甲部第一,就可以叩門嗎,第三個1是什麼意思?

回覆:karen55407 的帖子

咁即係如果有直資小學收咗,直資小學做唔到自己既後備選擇啦,因為收咗既,未派位就已經要註冊

引用:我想揀跨區的小學,那間小學校長說要填1-1-

原帖由 babykenny 於 13-07-06 發表
我想揀跨區的小學,那間小學校長說要填1-1-1才可叩門,想問1-1-1的意思其實是否自行收生揀第一,甲部第一, ...
你話得誇區即係你唔係住嗰區,做唔到1-1-1, 搬屋啦

回復 babykenny 的帖子

無錯!自行分配在九月申請,你可入纸申請,由於結果十一月尾公佈,公佈前你可照考直資,部份直資會在自行分配結果公佈前公佈取錄結果,如果你註册的話,教局取消你自行分配及統一派位資格,所以要慎重考慮要否接受該直資的學位。如果你不註册直資或未有直資錄取,就等自行分配結果,如果成功的話,一經註册,就無份參與統一派位;如果不成功,就自動進入統一派位階段,等一月填表,六月頭公佈。呢段期間,如果有直資收你你註册的話,亦會無份參與統一派位。

醒目開學勳章

唔同嘅學校有唔同嘅出offer同註冊日期
你要check清楚,但一般程況下,你接近咗直資嘅offer,去註冊,無輪派位去到邊個階段都會無你份

如果你想叩門,而自行時你有咗交去心儀學校,你就有一個”1”
一般所謂1-1-1係指同網,如果唔同網揀1-1,多數學校都俾你叩,而如果因為接受咗直資,但有自行張form証明你有揀過佢,都應該會接受你嘅” 誠意” ,起碼有份in先!

如果註冊左直資到6月可唔可以去叩門呢?

manchuyy 發表於 13-7-6 17:58
如果註冊左直資到6月可唔可以去叩門呢?

可以,扣邊間都得!

回覆:aleelee 的帖子

Thx

不要一廂情願地以為1-1-1就有面試機會,今年幾多人碰咗釘

引用:不要一廂情願地以為1-1-1就有面試機會,今

原帖由 karen55407 於 13-07-06 發表
不要一廂情願地以為1-1-1就有面試機會,今年幾多人碰咗釘
係囉,今年幾多人捉虫呀

‹ 上一主題|下一主題