用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園小學化、大學卻中學化
樓主: little_woman
go

幼稚園小學化、大學卻中學化 [複製鏈接]

引用:未入大學前已被政棍傳媒洗腦,每事只須鬧衰

原帖由 boomGi 於 13-06-26 發表
未入大學前已被政棍傳媒洗腦,每事只須鬧衰别人把責任推向别人而無須要自已努力

...
絕對同意!

enidchiu 發表於 13-6-26 23:36
Some students are excellent in doing exams, but not interested in reading, not interested in knowing ...

唔好成日話依家啲後生仔啦, 我哋自己老咗唔記得啫。我哋果一代咪又係以入大學為目標。當年, 我入咗大學之後真係好迷失, 唔知自己仲有咩目標, 响大學用咗一年時間至搵番自己(幸好只徙一年而已)。好彩當年係四年制, 有時間浪費。所以我極力贊成大學四年制的。

至於大學中學化, 我唔多覺得。要家長陪的大學生當然是家長的問題, 家長要自己反醒。大學係好自由, 你鐘意讀書就讀, 鐘意搞學會就搞, 教授唔會迫你讀書, 你自己有興趣, 自己搵教授, 教授都好唔得閒, 你自己咁大個唔想讀書係你0既自由。"自由" 就是大學生活。

每天返全日, OT做功課, SAT/SUN要溫默書測驗考試...那有時間接觸人和社會.
~easybring~

引用:同意!in+小一要考小一內容,如果小朋友識

原帖由 BrianHoHoHo 於 13-06-26 發表
同意!in 小一要考小一內容,如果小朋友識,咁吾使讀小一了,不如去in 小二! ...
正確正確!我就係傻家長,完全無催谷小朋友而去考學校,結果........只有一間無問串字,無考數學題的學校被取錄

引用:其實我都唔明,in+k+已經考識唔識英文字母,

原帖由 bbqueendom 於 13-06-26 發表
其實我都唔明,in k 已經考識唔識英文字母,識唔識英文生字or對答,有d要考埋普遍話 我黎讀k1係因為唔識先黎讀 ...
我個細女考n班咋,就問佢識唔識講自己個名。我話得十八個月,會識講乜嘢

醒目開學勳章

skmibb 發表於 13-6-27 14:21
正確正確!我就係傻家長,完全無催谷小朋友而去考學校,結果........只有一間無問串字,無考數學題的學 ...

我同你相反,只得一間考學術嘅學校收!

(不過我唔認自己谷個仔,係阿仔自己性格書蟲)

醒目開學勳章

其實我真係好鍾意蒙特梭利,孩子按自己能力、興趣學習
咁就無哂問題啦!

回復 bbqueendom 的帖子

"in k 已經考識唔識英文字母,識唔識英文生字or對答,有d要考埋普遍話"

Except Mandarin, all the above was asked when my child interviewed for N.

回覆:little_woman 的帖子

而家啲中學生成日對住電腦手機打字,多過同人面對面溝通。就算大學生好多啲品德都唔見得太好,太懂"走精面",無乜責任心。

何為“怪獸”?

如果只是催谷的家長,跟本都係被個百癡教育制度玩殘!制度扭曲,學校階級化,好津校越來越少,直資既獎助學金又唔歸政府公平處理!辦學全部當生意做,吸高中產學生、資優生……

好多做父母既唔係要入神校,只係想孩子派去品流好一點既近朱者赤學好些而已!

回覆:Bigpig_2007 的帖子

👍

我覺得題目應該是幼稚園小學化,小學中學化,初中高中化,大學幼稚園化。
考幼稚園,小學和中學時,許多的同學跟本已達到接近畢業的程度。反而大學幼稚圜化就認真大問題,不懂自理,不懂自立,不懂同理心,不懂負責任,凡事找父母解決。從不會自己想辦法處理。
為什麼的小學和初中的學生能力排名較高,而高中和大學的學生能力又不是同樣好呢?
這些是敎育制度還是是父母過份保護呢?學術上不停催促和操練,就是為了勝在起跑線上。而少了探索,學會學習和知識的追求等的原動力。
請怪獸家長及直升機父母,自己好好想想。孩子跌下不是問題,只要能重新站立。最大問題是一跌不起。孩子根本不懂自己用雙腳站立或走路的

回復 little_yolky 的帖子

還有社會褔利化和大陸化!

至於大學三轉四,個人不太贊同。因為無保證讀多一年真係學得有效D,但肯定家長的負擔重咗;而政府雖然用多咗,但受惠的只是少數,無助整個教育制度的改善。加上經濟環境唔好,工業轉型及北移,許多企業也不再請剛畢業的年輕人或將人工減至接近大陸的水平,若他們讀4年大學都要向政府借錢的話,憑什麼去還?好似變相令貧窮學生對讀大學的意欲減低 - 如果讀完4年大學出來就要揹一屁股債,確實令部分負擔不起的人卻步,貧窮學生接受高等教育的機會少了,等同加劇貧富懸殊。我甚至懷疑此舉只是要迎合大陸學生(大陸大學是4年制的),來港爭學位。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

醒目開學勳章

引用:我覺得題目應該是幼稚園小學化,小學中學化

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

大學的是90後. 被谷的是2000後.

因為人係看前看的。正所謂人望高處,水望低流。啱定唔啱我唔敢講,只知道人類的歷史就是這樣演變出來。

happy_lavender 發表於 13-6-30 15:02
回復 little_yolky 的帖子

還有社會褔利化和大陸化!
大學四年制是有好處的, 不是學術上是否更有效, 是整體的大學教育, 因為, 大學除了學術以外, 還要學習很多其他的事情, 只有3年的話, 連副修都很吃力。4年則可以思考更多的問題, 並且, 令自己更充實。

你指出的是經濟效益及負擔問題, 我也不否認多了一年當然是比較吃力, 但是, 我是從大學學習的整體考慮。而且, 也不應該著眼於認為改為4年是迎合大陸的學生, 因為, 大部份國家也是6年中學, 4年大學的, 也是跟世界接軌。4年大學, 是對大學教育有好處, 不只是大陸的學生受惠。

至於借錢問題, 我個人的經驗是:我當年是full grant loan的, 但我知道畢業以後要馬上還錢, 所以, 我比較慳, 而且, 大學生的暑假較長, 我爭取每年都做暑期工, 如此, grant loan的錢每月儲下來一點, 暑期工的錢又儲下來, 到畢業時, 我已經儲有4期的還款額, 即有一年時間我可以找工作。當然, 這樣我要犧牲很多事, 例如, 暑假沒有出外旅遊開眼界, 不能參加暑期學生活動, 增加自我培訓的機會。但是, 什麼都是有得必有失。我家雖然窮, 但我家小孩從來不會因為沒有去過麥當當而不開心, 爸爸也從來不會因為足襟見肘, 而沒有提供我們足夠營養的食物。我們當時雖然合資格, 但是沒有申領綜援, 都是靠一家人捱過來了。所以, 我很知足, 對社會亦沒有怨恨。

回復 cwclsh 的帖子

十分同意!我覺得2000年推行直資後,有好多所謂名校轉制,調整咗整個遊戲玩法及氣氛,加上媒體資訊流動量及速度劇增,不斷對家長嘅思維及行爲形成衝擊。 相信每十年香港人嘅素質或社會問題都有明顯分別。
‹ 上一主題|下一主題