用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 請問 St.Margaret's 小學 好唔好架?
樓主: vforangel
go

請問 St.Margaret's 小學 好唔好架?  

回覆:sampapa 的帖子

係, 我都覺得你太謙, 之前睇過你們SMC家長的無私分享,雖然我女並不是在SMC 就讀, 但亦令我獲益良多, 有時小孩讀書是重要, 但父母的教導更重要, 多謝你時常分享教孩子的心得。

vforangel 發表於 13-6-23 00:47
有 d朋友話好,有d又話唔好,最後 St.Margaret's 係好定唔好呢?
如果想抽獎就別報好了,留D機會給真正想讀的人

其實學校一直都係一邊面試一邊收生, 遇到啱嘅小朋友, 就會好快會取錄.
小女在此校六年了, 學校的功課量是循序漸進式, 一二年班時, 只有中, 數, 常功課, 輕鬆又容易. 到了三年級開始會越來越多, 多的不是抄寫功課, 而係group project, personal project, group debate & presentation. 會用大多時間去搜集資料和製作報告. 上課時, 大多數用活動教學, 所以會比較互動, 亦不覺沈悶. 到三年級, 需要選定一科外語, 同其他科一樣要測驗考試, 到高小時, 亦需要參加公開試. 到五年級, GS 會分拆兩科: IS & LS (即" 通識"), 所以升到小五小六會比其他學校讀多兩科. 其實本人並唔覺得學校輕視中文科, 中文科老師都是由內地老師任教, 她們都是很好很有heart的老師, 每位都想提高學生的中文水平, 這些我女兒也感受得到, 我唔否認有同學的中文比較差, 但亦有些同學的中文水平十分高, 老師會分享同學一些優秀文章, 令學生互相學習, 增進中文水平. 每年的確會有老師離職, 但我從沒去深究為何會有老師走, 我只在乎現在的老師怎樣教育我的女兒, 她/他們除了關心學生的成績, 也關注學生的情緒, 所以我女兒在此校讀書很開心.
最近有不少家長帶小朋友來到面試, 有家長主動問問我女兒對此校的感覺, 其實大家都正在摸索階段, 希望大家都找到一間適合自己子女的學校.

引用:+本帖最後由+YoYoCheungMa+於+13-6-24+10:5

原帖由 YoYoCheungMa 於 13-06-24 發表

其實學校一直都係一邊面試一邊收生, 遇到啱嘅小朋友,  ...
請問此校收女生為多?

引用:二仟人報可能比起其他一線學校少了點,但學

原帖由 gigiyikyik 於 13-06-24 發表
二仟人報可能比起其他一線學校少了點,但學校只得66個位,仲要分20%給非華藉學生!我細仔仲等梗個位,如果 ...
兩個仔免費入神校男x Sampapa 好似都動搖過。sampapa 太太完全不爲所動仲堅! 神級家長。

回復 anlywan 的帖子

就小女六年級來看, 女生比男生人數多. 其他級別就不太清楚.

我女兒都會在今年9月入學,我都有在band 1小學及SMC之間作出選擇,有很多朋友都給予一些意見,有的說,名氣最重要,因要贏在起跑線,有能力應該讀最好的學校。有的說,開心最重要,因認同終身學習的理念,不需要最好,只要最合適。在這猶疑的日子中,我經過對學校用家直接感受及意見並親自到學校了解及感受作出細心的分析,幾思想鬥爭後,終於都選擇了SMC,只因覺得SMC適合我的女兒而已!因回想我替她選擇的幼稚園都是以開心的活動教學為大前提,希望她開開心心及沒有太大的壓力下學習,有一個愉快的幼稚園生活!

mickichan  8月初面試了,希望小女孩能   發表於 14-8-22 19:12

回復 anlywan 的帖子

Ratio for Girl and Boy is 2 : 1
2 Girl and 1 Boy

sampapa 發表於 13-6-23 22:48
學校是一般的,校舍細小。這是事實。從無質疑的。
但他也有一些支持者,亦希望她可以進步,從而擺脫以往Ban ...
我都希望小朋友可以入讀SM,只可惜就是怕過小朋友資質平庸,過不了面試一關。

佢地由5月開始招生至10月, 其實早IN 等唔等如大D機會被取錄, 愈近10月交表就少D機會呢?

回覆:嗅頭豬 的帖子

當時是興趣班導師推薦的,入讀中學部。
只是大個件免費,細個件要全費。
我是對小學部百份之二佰有信心,
但中學部就有很大進步空間。
小學是開心學習,打好基礎和學會學習。
SMC是做到的。
但中學是目標為本,以入理想學系為主。
我也是為這原因而動搖的,我太太但說:
因為剛剛的第一屆中六生,也有同學入到港大醫學院,而其他二三成都有不錯的入U成績。
當然亦有三成的差成績學生。經過細心考慮,不想為別人做嫁衣裳或做取獎機器。所以留下的。
另有其他原因是,啊仔有要好的同學,不想離開。
剛剛收到世界數學比賽結果,可免費參加明年2月的數學比賽。
這校學生數學能力,亦會比學生機會去測試的。

回覆:請問 St.Margaret's 小學 好唔好架

舊年有人入到醫學院, 請問有幾多個?

回覆:嗅頭豬 的帖子

好失禮,只有一件,而且不是最叻嗰個。
但有數件中四以下,參加與大學的先導計劃。
今年的部份中四生是十年前由小一升上去的。真正的實力還要等多兩三年。

回覆:請問 St.Margaret's 小學 好唔好架

你甘講好似十年前面試入果批開始來料

回復 嗅頭豬 的帖子

Yes, due to their performance is very good.
Therefore, I belived the result is better and better.
But not the best.

希望今年DSE result有好的表現啦!

回覆:sampapa 的帖子

我又唔觉得SMC係二線学校,只是未係神级学校吧了。我自己在band 1 EMI 中学做,我發觉阿女小五份IS 卷仲深过我学校份中一卷,LS已用緊我学校中一历史和地理書,但大部分同学都能應付(當然間間学校都有学生應付唔到)。我阿仔其实幼稚園成绩都ok,但都唔係SMC正取生,所以頭批被取錄的学生應該係好精英,所以神级学校放左榜應該好多走晒。其实我都有想过俾阿仔入cky,只不过cky行IB,始终自己仲未想掂讀國際或傳统中学,入SMC就会較好,而且有外語讀。学校缺点就係太细。SMC就好似大家去左细boutique買衫一样,有心配搭,都可以著得好靓。

引用:+本帖最後由+sampapa+於+13-6-24+15:06+編

原帖由 sampapa 於 13-06-24 發表

這校數學係強,好似之前上過報乜野世界數學比賽,有冇人記得?

引用:佢地由5月開始招生至10月,+其實早IN+等唔等

原帖由 soscho 於 13-06-24 發表
佢地由5月開始招生至10月, 其實早IN 等唔等如大D機會被取錄, 愈近10月交表就少D機會呢?
...
I wanna know too....

引用:+本帖最後由+sampapa+於+13-6-24+15:06+編

原帖由 sampapa 於 13-06-24 發表

冇記錯你家大阿哥今年只係P5, 已經有心儀同學