用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小息不可跑跳
go

小息不可跑跳 [複製鏈接]

聽聞一些學校小息不可跑跳 ,普遍嗎?只是室內不可跑跳或操場 也是? 想知道有沒有男校容許男仔跑跳?

小朋友不可以跑好可憐, 違反自然同不健康

0    0    0    0

回覆:小息不可跑跳

我女學校都唔建議跑,因操場人多,怕危險。

我仔九月才升小一。不過朋友的仔仔讀元朗津校小息不論班房、走廊、操場也不準跑,會有風紀擇名及罰企。因為全校有小一至小六生,小六生可以長得很高大了,若然撞向小一生,後果不堪設想.....

我真孤陋寡聞......

引用:我仔九月才升小一。不過朋友的仔仔讀元朗津

原帖由 hadwinboy 於 13-06-17 發表
我仔九月才升小一。不過朋友的仔仔讀元朗津校小息不論班房、走廊、操場也不準跑,會有風紀擇名及罰企。因為 ...
如果是男校,紀律更要嚴緊。試想全校大大小小男生一齊係走廊跳、操場跑, 互相追逐,我諗地下都採爛。我仔間男校小學一星期有三日運動堂,很適合活躍好動的男孩子

引用:聽聞一些學校小息不可跑跳+,普遍嗎?只是室

原帖由 naomiyyma 於 13-06-17 發表
聽聞一些學校小息不可跑跳 ,普遍嗎?只是室內不可跑跳或操場 也是? 想知道有沒有男校容許男仔跑跳?

小朋友 ...
莫講而家, 我細個讀屋村學校嘅都唔比喇。

你諗吓一校有成7佰以8佰個學生, 學校唔定這條rule, 你想唔想像到有事時, 會如何? 學校好大責任喎。

如被撞到嘅喺樓主你小朋友, 你又會否覺得可憐??? 你亦會否到時又會講, 點解學校會比學生到處跑, 唔定rule!

我明白,但我 n年前 讀傳統女校非常嚴,我還記得,我們可以跑和玩'捉' , 123紅綠燈, 等.  
gum 時下的小朋友們玩 mud?只吹水和慢步?

回復 pooh仔 的帖子

收到, 大概怕投訴, 所以不可跑

醒目開學勳章 王國長老

E? BK又肚餓食post。港同係歡迎學生每日著波鞋返學跑的(就算formal校服)。好多學生直頭慣左黑鞋都無對。不過要指定在跑步徑。如果亂跑就會俾good brother/sister請去靜思區罰坐。至於跳,學生亦可在指定地點跳大繩細繩,學校有提供,學生幾緊張呀成日驚爭吾到大繩有d寧願自己帶架

根本呢家好多小學都係!

小息時幾百甚至成千人响操場, 個個都跑來跑去,, 情況何想而知...
其實學校定呢個規矩都係想確保學生安全, 不過我覺得要解釋比學生知點解唔可以, 比佢地知道原來咁做係危險既,, 呢d 都係返學校既其中一個重要課題...

其實莫講話小學, 我相信幼稚園都唔會比d 小朋友跑來跑去啦...

N年前我讀小學已經唔俾啦,更何況宜家小朋友有咩撞親家長唔會吵到拆天?

係, 囡囡學校都唔比跑跳, 校長/主任每日都有提醒學生要慢慢步行, 相信好多學校都一樣...

回覆:Charlotte_mom 的帖子

港同又幾好wor!幾時係九龍呢邊開返間?

我讀小學嘅年代小息時已經唔準跑跳, 果時亦都知道有同學撞爆過眼角, 所以呢d都係基本知識

咁d新校有冇起d俾小學生跑跑跳跳既地方?
政府會唔會管埋呢d設施?

‹ 上一主題|下一主題