用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7月16號的Pre S 1即分班試 在那裡 考 ?
樓主: TracyC
go

7月16號的Pre S 1即分班試 在那裡 考 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+憫父+於+13-6-5+16:37+編輯+\

原帖由 憫父 於 13-06-05 發表
咁你有無聽過學校叫成績吾好既學生炸病丫

回復 Charlotte_mom 的帖子

呢D學校真係教壞學生!

引用:Quote:pooh仔+發表於+13-6-5+12:15+hehe,+

原帖由 www 於 13-06-05 發表
好好運?咪講笑啦。龍仔龍女升小升中都係特別困難。

舊年的TSA不是強制,但很多小學都有考。
tsa 點解學校要考呀? 話明tsa 喺評核學校,不是學生喎。 學校考嚟仲乜?
學校明顯有問題, 話我知, 我幫你向教局舉報
這是個別學校問題, 我小朋友冇需要喎!

pooh仔 發表於 13-6-5 20:35
tsa 點解學校要考呀? 話明tsa 喺評核學校,不是學生喎。 學校考嚟仲乜?
學校明顯有問題, 話我知, 我幫你 ...
舊年全港共有51所小學自願參加小六級TSA。

Chowwy  係啦!TSA成績好,未必代表學校教得有成效,是學校操卷操得多。  發表於 13-6-9 00:24
pooh仔  hey, 喺這些學校校長冇好好為學生著想。  發表於 13-6-5 21:08

回復 YC 的帖子

已通知,7月16到考到的直資中學考試。

ohnono 發表於 13-6-5 14:38
PreS1因為有不同的原因,包括可用作分班、瞭解同學在全港一齊考的試題時,同學最後的成績會是怎樣...等等, ...
想知道:為什麼Pre-S1的題目又比TSA深呢?為什麼6月考完TSA, 7月考Pre-S1?
問這些問題其實想知道:為什麼EDB要用2份卷評估學生能力,及評估期那麼接近?
為什麼2個評估不能合併為一?

萬謝。

我囡7月頭考分班試, 唔係EDB嗰份卷. 係自己新入讀的中學出卷考.

Chowwy 發表於 13-6-9 00:19
想知道:為什麼Pre-S1的題目又比TSA深呢?為什麼6月考完TSA, 7月考Pre-S1?
問這些問題其實想知道:為什麼E ...
先講深淺的問題。TSA淺是因為TSA是用來測試學生的基本學習能力和教學進度。PreS1係用作編班和用作分別和釐定不同學校的程度,從而計算出不同的調整分去調整同學的排名次第。

點解要兩個不同的試,應該係政府的官僚太僵化,唔肯去檢討和研究有甚麼折衷方法。咁事實上兩個試有不同的用途,深淺各異,考基本能力的又不可能太深,叻仔叻女更係冇問題,但有部份同學可能真係連基本能力都達唔到的,如果重要比份深少少的試卷來應考,可能唔係咁適合,於是唯有考兩個試囉。

其實而家教協都討論緊可唔可以將兩個試合而為一,不過阻力都幾大,大前題都要解決技術性的問題先。
:verycold: :verycold: :verycold:

圖書寶寶 發表於 13-6-13 15:26
我囡7月頭考分班試, 唔係EDB嗰份卷. 係自己新入讀的中學出卷考.
剛剛係上面都答左。有學校會嫌教局那一份卷唔夠深,分唔到學生的程度編班,於是要另訂一份合適試題。這類情況都係出現在較深程度的學校,特別是通過自主收生的直資學校內。
:verycold: :verycold: :verycold:

其實好睇學生, 好似我仔嗰班咁, 老師話佢哋班野考PRE-S1好過TSA, 佢哋畢業試中英數用PRE S1形式黎考.

回復 ohnono 的帖子

Many thx for your detailed explanation. Then, I know how to prepare my kid to face Pre-S1.
‹ 上一主題|下一主題