用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網, 有無人中左龍崗或聖華?!
樓主: amychan13
go

91網, 有無人中左龍崗或聖華?! [複製鏈接]

我阿女中左聖華,好多都話呢間好差,正準備去叩門......今年派得好差...好多都入5到首三志願

回復 winnie@pooh 的帖子

我都好希望叩門成功呀><有咩秘訣教教我!THX

回覆:91網, 有無人中左龍崗或聖華

聖華人雖小但有heart,我仔會讀,我一早已經聽過2次簡介,見過學生嘅功課,我覺得幾好無問題,只係唔係區內大熱學校罷了。殺校方面大家諗多左,出生率愈來愈高,根本無可能殺到校,聖華而家係每級2班。我喜觀佢夠家庭式,校長記得哂啲小朋友,愛同關心我諗同出面千幾個學生嗰啲大校無得比。
btw,以上純個人意見。

回覆:91網, 有無人中左龍崗或聖華?!

好建康,各自找到所需。

我和仔仔去了學校的小一家長會,了解過課程特色後,我們參觀了學校,感覺都良好,和老婆商量後決定留低@@

聖華辦學有心,真值一讚,點解無人讀,之前出生少,現在人多了,附近又有新公屋,你想想往後入小一會否爭崩頭呢?沙田區的岀名學校,很多都是家長本身給小孩進「補」,或小孩本身資質,選校不要單看名氣,它有否尊重小孩,家長意見才是.,稍差些的就自己想辦法,你可會說是這當然啦!一班3o幾人,怎能全都照顱到?所以找一所少班教學及校長熱誠的,它會有功課輔導,老師會課餘協助,這應是家長首選的.你們要在一所德,智,體,群,美的學校上學,而不只單看學業.再這以前沙田崇真都給人說沙田三寶,現在自行都爭奪一番,因為成績有目共睹,所以中以上兩間,家長們先行量遠近,因為小學生應多休息,多玩樂為先,才有靈活思考的腦袋,祝準小一生快快樂樂地上學!父母們也輕輕鬆鬆地面對這個命運安排吧!

對聖華不認識,但看學校網頁 是 2-2-1-1-1-1 班級,
http://www.chsc.hk/psp2012/sch_d ... id=2&sch_id=324
只怕如沙角,陳祖澤般殺校.
這是家長要考慮的.

另主風升中派位唔錯
http://www.skhhsst.net/events/form1/1112statistic.html

回覆:bowling68 的帖子

我問了校長,本年會有三班,這令我和太太放心得多

引用:我問了校長,本年會有三班,這令我和太太放

原帖由 kookit 於 13-06-15 發表
我問了校長,本年會有三班,這令我和太太放心得多
上年都開兩班, 結果六月未過已得返一班。

回覆:garyz88 的帖子

上年、前年都有兩班!我對自己選的學校有信心

好開心終於有家長肯了解下聖華了
坦白說,我係自行揀聖華的,
選之前我已經去學校聽過2次簡介,
我對學校好有信心,
我唔要小朋友十項全能優秀過人,
我只希望小朋友在求學階段有信心、愉快、被接納
我相信自己嘅選擇

sasa ma!
你有去家長會?

可以問吓你哋頭三個志願是什麼嗎?
我囝囝k2...見大家咁頻撲都開始緊張起來。
阿仔得15分,唔知可唔可以博到一胡/朱小

就唔駛玩咁刺激嘅大抽獎...

回覆:91網, 有無人中左龍崗或聖華?!

15分。

cooldown 發表於 13-6-16 14:16
可以問吓你哋頭三個志願是什麼嗎?
我囝囝k2...見大家咁頻撲都開始緊張起來。
阿仔得15分,唔知可唔可以博 ...
十五分,隱陣d可揀一胡朱小等無宗教background小學,我 自行十五分今年都入到朱小,算好彩

回覆:bb0826 的帖子

我都係咁諗,冇宗教大機會啲,首選一胡因為近,但怕好多舊生爭唔到。以前唔識朱小,聽得多原來都幾好。15分有機會咁要多啲認識吓朱小先!

上個月參加聖華個學習成果分享日覺得有啲混亂,同好嘈,所以印象麻麻...不過沒去過其他小學,冇得比較...

cooldown 發表於 13-6-16 14:57
我都係咁諗,冇宗教大機會啲,首選一胡因為近,但怕好多舊生爭唔到。以前唔識朱小,聽得多原來都幾好。15分 ...
係呀!如果得十五分揀培基,沙呂同一呂肯定無份,都係靠大抽獎,一無運就要叩門,我大女勁怕羞所以我知要玩到叩門實衰梗,同埋怕一呂培基呢d佢讀唔掂,寧願係d一線尾都幾好的學校讀得開心d同好d
‹ 上一主題|下一主題