用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網, 有無人中左龍崗或聖華?!
樓主: amychan13
go

91網, 有無人中左龍崗或聖華?! [複製鏈接]

回覆:91網, 有無人中左龍崗或聖華?!

大家不要放棄, 上年我地成班12個被派到龍崗的小朋友, 另加十個聖華, 全數成功叩得同區小學。

所以只要肯叩門, 肯花時間, 有誠意, 好大機會能找到"更好" 的。

努力!

引用:大家不要放棄,+上年我地成班12個被派到龍崗

原帖由 winnie@pooh 於 13-06-01 發表
大家不要放棄, 上年我地成班12個被派到龍崗的小朋友, 另加十個聖華, 全數成功叩得同區小學。

所以只要肯叩 ...
我都希望可以!

6,7,8月一直玩,好嘢。

回覆:selina1109 的帖子

我好有興趣校長講咗咩說話打動你?
見你其餘offer都唔錯,有冇後悔?

利申:我係蕭小舊生,阿女自行入咗

王國會長

回覆:ailimama 的帖子

冇吕小甘多,數學科功課最多,其次中英文。三年級為例,抄寫中文生字十四字抄五次,英文writing默書範圍兩次。數學作,課册,堂課,書tsa,工作紙兩頁,約廿條。最好係plk有錢,net teacher 7個,較其他小學多。有泳池,地點優静,晤雜。

為何揀它,分享下。當家長带小朋友周圍in,而in嘅時候俾老師,校長左弹右弹。我明白,個刻我求你,我要忍耐,但内心難受。蕭小張校長這樣in我同小朋友。我問校長有冇writing test?他很大反應,in什麼?小朋友是在學校受教育,識才要考,佢都未讀,考乜?我話他幼稚園只係學好少野,他說並不重視呢d。佢只問亞仔鍾意乜,就講車經。我個仔未試過interview甘開心。

其後interview,還有一呂final in,記憶尤在,但痛苦回憶不想提。我仔讀啟思,初期適應係有d困難,但現在已跟上,成績中上。大家不妨可考慮下。

王國會長

引用:我好有興趣校長講咗咩說話打動你? 見你其

原帖由 avahy 於 13-06-01 發表
我好有興趣校長講咗咩說話打動你?
見你其餘offer都唔錯,有冇後悔?
沒有後悔,尤其你睇返winnie個post,梁xx放profile求其,就甘放係校工張枱,想點?而且,校務處職員不友善(三年前),我地係求你,晤使甘。

回覆:selina1109 的帖子

保良局學校一向校風好,主重德育,首要對職員要求高

引用:Quote:原帖由+avahy+於+13-06-01+發表我好

原帖由 selina1109 於 13-06-01 發表
沒有後悔,尤其你睇返winnie個post,梁xx放profile求其,就甘放係校工張枱,想點?而且,校務處職員不友善( ...
梁小,放profile在門口枱頭,乜都冇睇,好求其。感覺唔好,唉!
大家吾好灰心上年派咗去十四志願-龍崗,都叩入了蕭小,讀得幾好。副校長in 曬一家人,9 成都係同小朋友對答。有heart

引用:對,三年前派了信義,後叩門入蕭小。之後,

原帖由 selina1109 於 13-06-01 發表
對,三年前派了信義,後叩門入蕭小。之後,亦獲田家炳,沙胡同梁鉅缪。但因蕭小最快收,六月底。晤想再玩, ...
我們情況也是差𣎴多!阿仔派了聖華,跟著叩到了梁小,沙主,田小及簫小,在叩門旅途中,田小校長好有涵想,蕭小老師好有耐心In小朋友,所以我們選擇了蕭小。不過後來第一志願打來收阿仔,才放棄了蕭小。

引用:Quote:原帖由+selina1109+於+13-06-01+發表

原帖由 twcheung 於 13-06-01 發表
梁小,放profile在門口枱頭,乜都冇睇,好求其。感覺唔好,唉!
大家吾好灰心上年派咗去十四志願-龍崗,都 ...
http://www.lkklps.edu.hk/2013/20130601.pdf

梁小好攪笑, 要求1-1-1先有機會叩門... 其實1-1-1 選佢已經必入啦.... (今年好多人報第二志願都入到)

佢個咁寫, 即係叫人唔好去叩門啦 :;pppp:

引用:Quote:原帖由+twcheung+於+13-06-01+發表梁

原帖由 winnie@pooh 於 13-06-01 發表
http://www.lkklps.edu.hk/2013/20130601.pdf

梁小好攪笑, 要求1-1-1先有機會叩門... 其實1-1-1 選佢已經 ...
係,因為佢要1,1,1,所以弟咗pro folio最後都冇得in.

引用:不要洩氣!去叩簫小,叩門門檻不高,但會收

原帖由 happyty 於 13-06-01 發表
不要洩氣!去叩簫小,叩門門檻不高,但會收取好質數學生。(利申:不是蕭小學生)加油呀各位媽媽!

...
agree....many NET IN 蕭小。。

蕭小in,係in家長為主,其次先係睇小朋友表現,主要睇家長有冇心,想小朋友成長如何。

醒目開學勳章

United 發表於 13-6-1 16:36
我中左龍崗,呆哂!

我都係

引用:Quote:原帖由+selina1109+於+13-06-01+發表

原帖由 happyty 於 13-06-01 發表
我們情況也是差𣎴多!阿仔派了聖華,跟著叩到了梁小,沙主,田小及簫小,在叩門旅途中,田小校長好 ...
補習社有4個蕭小學生,3個都話唔多鐘意學校,因為老師惡,同老師解釋又唔會聽,功課又多!其餘1個就認同老師嚴!本來我都選蕭小第2,聽完用家講心聲,唔敢選

我中咗聖華,唔係讀沙田區幼稚園,讀區外幼稚園。不過,唔會讀。收到小一註冊証我已即時同職員講我唔鐘意哪間,有私小收咗,係唔係唔駛註冊!

聖華橫睇掂睇,都係正常,點解 Comment 咁差?

回覆:dlee_ca 的帖子

可能俾呢的數據嚇親

教學人員總數 17 人;
班級總數為 8 班,每級約有 1 班。

回覆:91網, 有無人中左龍崗或聖華

我中了聖華,我都係區外幼稚園,可能咁影響咗,準備去田小,沙循叩門。聖華最怕殺校,試過收得一班咋,點會唔擔心

引用:我中了聖華,我都係區外幼稚園,可能咁影響咗

原帖由 jemanfong 於 13-06-02 發表
我中了聖華,我都係區外幼稚園,可能咁影響咗,準備去田小,沙循叩門。聖華最怕殺校,試過收得一班咋,點會唔擔心 ...
區外幼稚園沒有影響,因為我都中第一志願!

‹ 上一主題|下一主題