用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?
go

請問有冇細B 變超大B 而後悔既case? [複製鏈接]

醒目開學勳章

可否分享下?心大心細中。。。。

謝謝!

3    0    0    0

回覆:LPN 的帖子

No regrets so far. Teacher said his communication n social skills is better than others. He can express his needs with confidence.
I will also consider which school for repeating.

我都怕,所以拉拉聲報左先

以小朋友發展需要去決定是否做超大B,而吾係以考某一間學校為目標去repeat,後悔機會低好多。

ffaye    發表於 13-6-5 11:31

有呀,廿幾年後後悔

回覆:teambuilder 的帖子

Why ga??

引用:以小朋友發展需要去決定是否做超大B,而吾

原帖由 Jane1983 於 13-06-01 發表
以小朋友發展需要去決定是否做超大B,而吾係以考某一間學校為目標去repeat,後悔機會低好多。 ...

太多野要考慮............

認識1位朋友在港島區名女校由幼稚院讀到中七畢業。 因為是超大女,所以讀書時期一直都很介意自己是全班最"老“的一個。到今時今日都在埋怨父母為何要她遲一年入學。 結論是,現在小朋友還小,大家會覺得repeat幼稚園冇問題。但問題往往會在孩子慢慢長大後就出現,特別是女仔,到於年齢特別敏感。若到了小學,阿囡問你點解要佢留班,搞到依家是全班最“老“。唔通要幫佢申請跳班!

jaycee_mami  女仔較早熟, 去到青春期比全班高一截會唔開心  發表於 13-6-3 21:38

但是這個年代可能不同了, 因大部分的小朋友都考慮做大b, 所以不會做到全班最"老“的一個。今年有2個朋友的小朋友是11月份出生, 考幼稚園k1都無學校收, 只有去做大b啦. 同時好的學校都好喜歡收大b, 細b 連申請機會都無.

絕對認同大B 學習能力比細B好!

但如果repeat 是與龍年小朋友競爭升學小一,

我便會放棄做大B❢

因龍年競爭太大!=_="

同一個小朋友大幾個月都醒d,做大B去學習,或者和細B的競爭的優勢係不言而喻。

不過,每個小朋友的情況吾同,做「適齡」既野係最好。吾反對做大B,但「過大」就未必係好,「過大」只係單講年級,仲包括智能。

每個小孩子能力各有不同。囡囡小一學校,第一次考試,有位同學仔是細b,12月出世,全班考第一,依家都能保持頭三名,而班中據我所知是有超大b的。

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

同意女孩子長大後,對年齡較敏感,最怕不幸地要留班⋯變成大同學兩年,相信不好受。

回覆:sugarnana 的帖子

引用:同意女孩子長大後,對年齡較敏感,最怕不幸

原帖由 sugarnana 於 13-06-02 發表
同意女孩子長大後,對年齡較敏感,最怕不幸地要留班⋯變成大同學兩年,相信不好受。

...
yes. esp when puberty comes

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case

所以其實做超大定做細,將來係點你都無法掌握! 做大時又驚佢介意自己的年齡,做細時將來跟不上留班一樣打擊自信!

所以細b家長所煩惱之事,那矛盾的心情並非大b 中b家長能體會!

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case

我有朋友囡囡12月出世做超大b,上到小學時俾同學問佢點解會大其他人一年,小朋友咁細又唔識答,只係自己返到屋企唔開心囉。

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我會覺得呢個問題問現在小朋友讀緊幼稚園或初小的家長多數都覺得超大b較好.....最好都係能夠睇長線d....即係問到d仔女已經讀中學又或者自己正是大b的就會全面d

其實大B 跟細B 的差異到小三, 小四就變得無咩分別, 我覺得就算要repeat, 我都會到K3, 小一先決定.

我都煩緊呢個問題, 我囝囝係細B 11月出世, 而家N班無學校收, 唔知比佢做大B定細B好
‹ 上一主題|下一主題