用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 小學的 Band 3成績學生
樓主: TTJTMaMa
go

Band 1 小學的 Band 3成績學生   [複製鏈接]

呢個係寶小嘅收升中表,是否算唔錯呢? 柴米學校網址冇升中成績,作唔到準....不過有人就話佢有80%派到首3志願,我對香港中小學完全唔熟,所以根本唔知邊d係b1 定b2/b3

希望大家唔好介意我問嘅問題。

http://www.preciousbloodhv.edu.h ... %20statistics1.html

回覆 Locyn 的帖子

喺等緊空母艦戰鬥群拯救嘅時侯,大膽同你水兵鬥海軍一下。

1) 是否每間小學按成績區分校內b1 -b3 學生比例?

在一個區而言,
一間小學校內的b1 -b3 學生比例,
是按兩年前四年前學長們的PreS1成績,相對於區內其他小學的該等成績而得出。

Locyn 發表於 14-6-20 13:10
呢個係寶小嘅收升中表,是否算唔錯呢? 柴米學校網址冇升中成績,作唔到準....不過有人就話佢有80%派到首3志 ...

可以參考下:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167&extra=page%3D1

佢地都基本上分左啦...Banding高係晒左面....超過40% Band 1~~~

超難明

回覆:Band 1 小學的 Band 3成績學生

私校會否不同?同樣要呈分,大坑真光90%去b1 喎!

引用:超難明

原帖由 mamashop 於 14-06-20 發表
超難明
這就是現在的升中制度的其中主要目標。

引用:呢個係寶小嘅收升中表,是否算唔錯呢?+柴米

原帖由 Locyn 於 14-06-20 發表
呢個係寶小嘅收升中表,是否算唔錯呢? 柴米學校網址冇升中成績,作唔到準....不過有人就話佢有80%派到首3志 ...
灣仔區有超過50%嘅B1位,而寶小有接近一半嘅學生升入B1學校,B1生數量好難估計!
要學校至知。我估區內表現屬於中游,全港計就應該係中上,區內B2應有唔少係全港B1!

引用:呢個係寶小嘅收升中表,是否算唔錯呢?+柴米

原帖由 Locyn 於 14-06-20 發表
全港平均有89%派首三志願,柴小係偏低,但咁唔代表派位差,好可能只係啲教師同家長識諗,懂得利用每個志願,最有效地爭取心儀嘅學校!

不過除咗有直屬嘅中學外,唔公佈派位結果,確好大可能係派得唔及同區同級嘅學校!

回覆:Band5 的帖子

想請教各位b1a,b1b, b1c 之中學banding 是否相差好大

引用:想請教各位b1a,b1b,+b1c+之中學banding+是

原帖由 owennam 於 14-06-28 發表
想請教各位b1a,b1b, b1c 之中學banding 是否相差好大
嚴格來說,學校冇banding,學校的所謂banding都是學校收到乜野學生。但作為被矇在鼓裡的家長,我地點知學校會收到和派到甚麼學生。唯有睇公開試成績囉,狀元輩出、入u率高嘅學校,一定吸引到band1A學生於自行的追捧。band 1B和C的學校比較模糊,有些1B、C同學寧願摶大抽獎的1A學校都唔願太早揀一間1B、C的學校。有時可能會益左1C同學揀到1B學校,2A同學揀到1C學校。自行時成日叫人摶高少少就係咁解。

一去到大抽獎就更加混亂,學校和學生都係睇彩數,1C學生去1A校,1A學生亦有去1B,C校,只不過有一班1AA的學生最有把握早已在自行時成功。

因此,自行的30%是最決定性的,你收到1A學生越多,整體成績將會被帶動。反為1B和1C較混亂,1B學校又會收到少量以此作第二志願的1A同學,亦可能收到少量1C的同學,1C學校亦相似,視乎當年收到甚麼banding的學生較多。

整體上,每間band 1中學都有同組別中不同學習程度的同學,程度高的會被拖低,程度低的也會被拉高。因此,同Banding內的學校,表面上大家的成績是拉近左,入U率好像相差不多,但入讀的學院和學科還是有少許分別。

回覆:goodenough 的帖子

thanks a lot,請問1a,1b,1c 之學生,成績都是好接近的嗎?或是有幾多個banding?

回覆:Band 1 小學的 Band 3成績學生

點解呢度嘅人好似講到名校b3生"其實"比普通學校b2生一定仲好啲嘅呢?會唔會真係有美麗的誤會呢? 實情老師都講左係b3.為何不面對現實?

最近有篇訪問都講個女仔由細到大一條龍名校,會考只得8分……我回想,我有家人讀b2學校,佢一向都唔top,中游,會考衰極都有10幾分囉。如是看,該名校生就是大家口中名校b3生,我家人就係普通學校b2生,其實的確係後者比前者叻喎

Cello093  B2生成績係好過B3生,在不在名校是父母的虛榮而已。  發表於 14-7-2 12:00

引用:私校會否不同?同樣要呈分,大坑真光90%去b1+

原帖由 MIC-MIC 於 14-06-20 發表
私校會否不同?同樣要呈分,大坑真光90%去b1 喎!
要看埋中小學比例

勸告各K3家長 :

小心選擇小學, 配合很重要 , 否則去了神級小學, 名次落在最後, 派中學就苦惱了

回覆:SONIALAI 的帖子

如果小學是勁的話,包尾那個都可以派去Band2 中學,因為小六升中每個band 有幾多位係是乎早一屆小六升中一考Pre S1 考成點!勁的學校可以説全級100名內都派到band 1

MariaTsui  AGREE  發表於 14-10-28 10:12

回覆:王國兒女 的帖子

係lor, 勁的小學,全級最尾那個都派到band 1 中學,其實好在於早一屆的師兄師姐PS1 考成點,勁的話,全部入B1 有什麼出奇

老師咁講可能想激發你溫書

‹ 上一主題|下一主題