用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 小學的 Band 3成績學生
樓主: TTJTMaMa
go

Band 1 小學的 Band 3成績學生   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+13-06-17+發表我知

原帖由 nc2000 於 13-06-18 發表
Which school? 入到呢間小學,咪唔駛點讀書,包尾個個都係band 1生?咁一定入band 1中學la我早知死 ...
好多一級小學小四都未必捱,唔好話升中,唔讀可以生存?他們更多特異功能,唔係點會個個精英

回復 chun媽 的帖子

如何知道是100% band 1?

chun媽 發表於 13-6-19 07:16
錯啦,入到這間私小,要讀到死下死下,辛苦到暈,一年三測三考,此小學位於深水埗區,功課之深到出名,唔係 ...
如果真係SFA, 又應該唔係100% BAND 1喎, 我睇返佢地升中派位, 都有派BAND 2 OR 3學校。所以想請教有邊間深水埗小學係100%BAND 1? 因我住SSP咁耐都唔知有呢!

Jackieson  可能係b1生但因選校策略及次序問題而派/叩入b2orb3學校  發表於 13-6-19 09:53

我果間仲奇啦!(呈分試)
數學科:可以大約18人100分满,如果95-6分分中己經係全級30名以外
常識科:96分可以係冇該科前20位
英文科:囝囝今次冇咁好,都有90,諗住都唔係好差,點知.....
奇奇奇景???????????????????????????????????????
中文科:竟然有100分满分,最奇係唔係一個半個100分.

簡單做個假設:
如果小朋友今次EXAM  中:90 英:90 數:90 常:90
唔計果啲有 (人為)的科目,以我校往年的BAND-1人數
30/13x 計 應該係band-2中都唔知有冇,睇怕我都係打定輸數!

jennyjenny  學校出卷太易難分高低,所以我寧願試卷有數條難題用黎分高低線。  發表於 13-7-2 15:52
978212  呢的咩學校來架 ? 恐怖  發表於 13-6-20 14:28

Jackieson  可能係b1生但因選校策略及次序問題而派/叩入b2orb3學校  發表於 2 小時前

咁佢地老師都冇咩support教人選校喎, 因為都真係有幾多人去左band 2 or 3

chinchunma 發表於 13-6-19 09:25
我果間仲奇啦!(呈分試)
數學科:可以大約18人100分满,如果95-6分分中己經係全級30名以外
常識科:96分可以係 ...
你好熟識和瞭解這個遊戲的玩法。不要淨睇自己小朋友成績分數,要睇埋其他小朋友。好多同學分數是進步,但名次卻跌後,因為大家同學都勤力左、進步左。相反分數下降了,因其他同學一起下降,反而名次會上升。最穩陣都係請教老師。

還有呈分試最容易忽略的就係音樂、視藝,隨時比這兩科拖累亦可以受惠於這兩科!因此,成績唔好的不用灰心,成績好的就更加需要努力!

MacMa    發表於 14-6-19 09:41
:verycold: :verycold: :verycold:

我鄰居朋友的仔仔是讀喇沙小學,去年升中一,聽她媽媽說他的成績不好,我問他的仔仔派去哪裏?他去了大圍一間中中的band 3的學校,我覺得十分奇怪!

BAND1生派入BAND 2 學校唔係新鮮事, 掉番轉就話啫.

對不起!我check番原來佢間中學不是band3,而是中中2C啊!

回復 ohnono 的帖子

其實我知道升中係講成績,但中文科可以咁多人满分,真係好奇囉!可能我見識小,出面啲名校係咁.

我最主要想話出到啲exam paper咁,唔知對學校有咩好處呢?

回復 chinchunma 的帖子

同意! 我想連英文PRESENTATION都拎100分,其實可能性有幾大?玲MISTAKE?表情,音字。。全中???

回復 silvia_ng 的帖子

唔好意思, 我講得唔清楚. 我所指並非SFA, 亦不敢講SFA有無100%b1生, 因為唔係用家.

我想分享係b1生會因選校策略及次序問題而有機會派唔返b1學校, 亦有些b1生因為擔心大抽獎而早早接受了二線直資的offer. 因阿仔有d同學就係咁, b1生去咗b2中學, 名次後過呢d同學的派咗英中.  所以在有些小學校網的升中派位資料見到派去b1中學的人數同b1學生有出入就係呢個原因, 我覺得實際b1學生會多過派去b1中學的人數. 而小學老師教/建議學生選校次序亦不可以太過依賴, 因某些學校/某些老師的出發點會唔同, 例如為保學校派入頭三志願的高%而建議比較保守, 但最終選擇權/決定權始終係家長.

chinchunma 發表於 13-6-19 09:25
30/13x 計 應該係band-2中都唔知有冇,睇怕我都係打定輸數!
其實普通一間津小, 都應該有1/3是band 1生; 加上你小朋友學校水準咁高, 咁多滿分, 前人考既PS1成績都應該唔差得去邊, 所以正常計考30/13x應該都係band 1嘛!?

我对遊戲規則零認識,睇完你地post話最緊要睇學校名次,
重要係頭三分一就band 1,但每個學生成績不一樣
,較深學校的band 2生可能成績高過其他較淺學校的band 1
生喎!之前聽過話將全港學生成績排名後去分學校,
我都攪唔清楚究竟係點計?有無人可教教我呀!

chinchunma 發表於 13-6-19 13:59
回復 ohnono 的帖子

其實我知道升中係講成績,但中文科可以咁多人满分,真係好奇囉!可能我見識小,出面啲名校 ...
我都覺得係,科目拿A還尚算易,拿滿分應該是難一點才對。若可以全對到滴水不漏,扣唔到分的,一係學校想同學有一個好看的成績表,一係份卷太淺,一係D同學太叻!考唔到同學,但幫了一些經常都考得好、底子好的同學,唔駛扣埋d無厘頭錯,對這些同學有保障掛。

978212  再叻都冇可能30幾名都係band2中,一個級都冇1/3學生係band1  發表於 13-6-20 14:32
:verycold: :verycold: :verycold:

如果一間學校學生考出來的成績好多都好高分(96已經冇全級前30),咁我系會覺得d老師出卷出咗問題,如果一份卷簡單,自然連本身成績中等的都高分,咁會好多人都一樣分,導致出現假競爭激烈的情況;如果一份卷很深很深,那全部人都死曬,無法知道排名和學生的情況;如果一份卷的程度適中,那學生的分數自會不同,就能比較小朋友ge能力去到邊,也不會出現banding和能力不相符的情況,所以,一份卷真系影響好大

978212  同意  發表於 13-6-20 14:33

mamee 發表於 13-6-19 15:55
其實普通一間津小, 都應該有1/3是band 1生; 加上你小朋友學校水準咁高, 咁多滿分, 前人考既PS1成績都應該唔 ...

如果前人PS1考得好,就唔止30/13X 個BAND-1生, 三分一都冇.

而且满分多有好多原因

回復 jl1018 的帖子

睇吓EDB的介紹 (直接click入去): 派位組別的劃分

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

引用:+本帖最後由+chinchunma+於+13-6-19+16:57+

原帖由 chinchunma 於 13-06-19 發表
大家都係家長,聽落都為你頭痛。級30\13x 會係band 2的話,真係要命!

mamee 發表於 13-6-19 17:05
大家都係家長,聽落都為你頭痛。級30\13x 會係band 2的話,真係要命!
所謂越強的區,越多這種情形。以前都有講過,唔好睇九龍城區以為是強區,一定好,實則D band 1生全部來自區內的名牌私、官津甚至一條龍的學校,其他普通的官津小學能有3成band 1同學已算不錯,有30/13X的band 1同學已算有交代了。

978212  非常同意!問題係大部分家長認為其他網的一線小學都比唔上九龍城網既二線.我就覺得呢個網好多都係直屬既,唔係直屬小學冇咩着數  發表於 13-6-20 14:36
‹ 上一主題|下一主題