用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會
樓主: 四隻貓
go

蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

其實而家都有學校有錄影, 有展覽, 俾家長多個選擇, 不過大部分家長都係覺得親身去好D (唔知呢, 覺得申請聽TALK時有報過小朋友個名, 感覺上機會大D掛....俾我係家長都會把握每一個機會, 雖然好似好傻)

抽籤我覺得OK的, 不過怕到時一樣有其他COMPLICATIONS, 例如入好多個申請為求抽得中之類

maxtimma  用小朋友ID、DOB做登記,日後要報名都用返,咪可以防止上述o既問題,其實陳守仁就係咁做緊  發表於 13-5-27 14:58

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 13:55
咁點做至最好? 玩SURPRISE好似ZUJI超特價機票咁, 只講日期唔講時間? 定好似祟真定民小(唔記得左), 想要WEEK ...
係囉, 唔係0甘可以點?
好似男拔0甘親身排隊又俾人話; 抽籤又可能俾人話唔夠透明....
但學校坐位有限又無可能供應俾所有人參加...就算好似TSL 講明之後擺上網任家長睇, 登記日都照係逼爆.

大家有咩提議呢?

醒目開學勳章 王國長老

無啊......前排英華果日, 我SEND左個WHATSAPP俾主任"警告"佢小心報名日安排, 今日我又驚告多一次"案件重演", 點去拆解我又真係建議唔出....

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 14:05
覺得申請聽TALK時有報過小朋友個名, 感覺上機會大D掛....俾我係家長都會把握每一個機會, 雖然好似好傻)

我....都有0甘諗....好似有誠意d, 唔想放過任何 一個加分機會
另外, 我覺得係現場聽係深刻入腦好多.

回覆:蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會

我覺得抽纖好啲,大不了整個公開抽纖,邊個唔信咪自己上間學校睇個抽纖過程。

一係直情冇簡介會,浄係簡介video .有咩問題電郵比學校,之後再用video答

醒目開學勳章 王國長老

引用:我覺得抽纖好啲,大不了整個公開抽纖,邊個

原帖由 little_snow 於 13-05-27 發表
我覺得抽纖好啲,大不了整個公開抽纖,邊個唔信咪自己上間學校睇個抽纖過程。

...
搵太平紳士監票

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 14:11
無啊......前排英華果日, 我SEND左個WHATSAPP俾主任"警告"佢小心報名日安排, 今日我又驚告多一次"案件重演" ...
無一個好完善o既方法可以滿足所有人要求, 我覺得可以諗下以下2種:

1. 唔辦簡介會, 學校只提供一個簡介Video供大家網上觀看或下載
2. 每個家庭只限一人參加, 舉行簡介會時, 全校課室及操場 (要有個好大投射螢幕) 同步播放; 即係課室同操場都可以俾長係度"睇"簡介會, 咁樣就增加咗可以"入場"o既人數

只要加入一些填表要求同改良核實方法, 可以減少好多"多次或重覆申請", 但會增加學校成本同員工工作量

回復 小克 的帖子

full??????????

小克 發表於 13-5-27 14:30
我聽到有家長打電話去問, 學校話已經爆左!

搞咩呀!
如果個登記網頁唔得, 跟住打去問就話爆咗, 咁個D人點登記? 咪仲黑箱業!

不如你自己打電話問下先, 唔好網上散播未肯定的UPDATE

Haven't even get into their website once since 10 minutes to 1:pm  until now, how can it be full?

Is there anyone who can successfully registered?

咁搞法分分鐘有黃牛飛賣

回復 karenlawlaw 的帖子

我12點50分已經入唔到佢個WEB啦....如果真係FULL左,咁D人點REGISTER???

MyTeddyBear  me too  發表於 13-5-27 14:43

醒目開學勳章 王國長老

我岩岩入到, 但都係無報名條LINK (同之前一樣CLICK入去只有報名表), 究竟點呀?

呢啲情形根本無可能fix到,佢reboot 過部機都又要再面對成萬幾個requests,即刻再死過。

me2. I can get in the website, but no registration link.

四隻貓 發表於 13-5-27 14:12
我....都有0甘諗....好似有誠意d, 唔想放過任何 一個加分機會
另外, 我覺得係現場聽係深刻入腦好多.
...

我都有咁唸過, 不過事實係無影響既, 因學校都冇人力去對番邊個有黎聽!
我上年都book唔到簡介會, 所以真係去唔到都唔駛灰心!

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 14:11
無啊......前排英華果日, 我SEND左個WHATSAPP俾主任"警告"佢小心報名日安排, 今日我又驚告多一次"案件重演" ...
又諗到D可能好無謂o既建議:

1. 參考YW開放日安排: 先接受報, 所有報名家長均可獲簡介會門票2張
2. 如家長於簡介會後2星期申請取消報名, 報名費將不會過戶/或全額退還

咁樣應該可以減少好多不必要的麻煩, 到時"報名人數"可能又會高D (好多 15/16 o既家長會咗名先)
‹ 上一主題|下一主題