用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院學校(小學部)叩門
go

瑪利諾修院學校(小學部)叩門

MCS是否停收小一叩門生?我打電話問,佢地話無安排叩門。

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2
睇返舊年係有的, 不過咩人可以叩....我唸唔係公開吧

如果小朋友叻,可能插班易過叩門,起碼見過無sibling、無人事的成功個案。

我覺得就算佢地話無叩門位,六月一號當日一定有人過去詢問情形的,所以樓主可以做定準備都未遲!!!!!(利申:我都係40網,不過我排瑪小係十位左右,所以樓主要加油努力呀!!!!!!!!)

引用:我覺得就算佢地話無叩門位,六月一號當日一

原帖由 野人好索子 於 13-05-21 發表
我覺得就算佢地話無叩門位,六月一號當日一定有人過去詢問情形的,所以樓主可以做定準備都未遲!!!!!(利申:我 ...
排第 10 !

野人好索子  係呀,因為要填哂果21間學校麻,而且瑪小競爭會太太太太太激烈啦,所以我唔會揀排前幾位囉!!!!!!  發表於 13-5-21 21:44

呢度唔會有人答到你, 因為走後門(識人)邊會明目張膽公開

Jane1983  都係事實!  發表於 13-5-21 23:19

樓主講既係41網MCS瑪利諾修院,唔係40網既瑪利諾神父

引用:呢度唔會有人答到你,+因為走後門(識人)邊會

原帖由 jollyma 於 13-05-21 發表
呢度唔會有人答到你, 因為走後門(識人)邊會明目張膽公開
又不可以說走後門的。叩門位,學校有權選擇邊個有得叩。同樣,直資私校的位,識人、有關係當然好。有marking scheme的直資私校,畀分的難道是機器嗎?自由選學生,直資私校以至扣門倍都是差不多

回覆:瑪利諾修院學校(小學部)叩門

舊年有人成功叩門,但都因為係識人所以可以入讀。

有d學校叩門就有得in,雖然最後基於甚麼因素取錄無人知,不過感覺就公平d。

家長經歷過考私校、直資,大抽獎,到現在計劃叩門,無論結果如何,盡左力就ok,無謂想太多。

angelacylui 發表於 13-5-21 10:33
MCS是否停收小一叩門生?我打電話問,佢地話無安排叩門。
若有人脈,應該有位。

回覆:apple881 的帖子

这是現實啊~

回復 bbforever 的帖子

乜有兩間? 咁邊間先係同中學有關係? 同小學部係直資嗎?

smallfoothk  牛頭角 瑪利諾中學??  發表於 13-6-8 10:43

深水埗~瑪利諾神父男女津小有同名中學
九龍塘~瑪利諾修院全女津小有同名中學

回覆:bbforever 的帖子

唔理,照send左叩門信! Haha!!

引用:唔理,照send左叩門信!+Haha!! +

原帖由 BBCoffee 於 13-06-10 發表
唔理,照send左叩門信! Haha!!
我6月3號交到學校,門口ee照收。。而家等運到