用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天VS舊油天,點揀?
樓主: LOVELY-BABE
go

新油天VS舊油天,點揀?   [複製鏈接]

Christi 發表於 13-5-28 18:17
放開懷抱。
對於不同的意見,有則互勉,無則一笑置之.
沒有什麼大不了,毋須動氣,也毋傷和氣.
同意呀,有人批評學校,表達佢的看法,吾使咁認真。
有則改進、警惕,無咪當笑話。

其實久吾久聽吓不同意見係好事,如果有人同我講仔女讀緊間學校potentially有也野吾夠好,我有機會幫佢補底,絕對係好事呀!

引用:Quote:Christi+發表於+13-5-28+18:17+放開

原帖由 Jane1983 於 13-05-28 發表
但也因為咁,正正反映了兩間油天家長對學校的信任度及投入度,他們之所以咁多迴響,從另一個角度去想,這班家長即真正用家同學校零隔膜,努力「保衛」學校的名聲,正明確道出了一個訊息,油天~~~的確是深受愛戴的一間上乘學校!
真係要啖過先知正斗呀

Jane1983  油天在31網是好受歡迎的,這是事實!  發表於 13-5-29 00:58

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-05-28+發

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+13-05-28+發表同

回覆:新油天VS舊油天,點揀?

回復 miffy 的帖子

希望局外人,評論者亦要有一種[同理心].
維護自己學校是一件理所當然的事.
兒子的功課,測驗,老師個個都認真改的
當看見一些傷害到我們老師的言論.
真的..過了我們全油天家長的底線.

Kitty1230  深深地認同!!!  發表於 13-5-29 11:53

引用:Quote:Christi+發表於+13-5-28+18:17+放開

原帖由 Jane1983 於 13-05-28 發表

咁有冇用家可分享油天需要改善的地方呢?

回覆:新油天VS舊油天,點揀?

人哋成日話没有最好,只有適合與否,難道不可討論不同看法嗎?

miffy 發表於 13-5-29 09:02
油天是一間有教無類的學校, 就算過往成績有目共睹, 都沒有轉直資, 收blue blood, 如我兒普通平民小朋友,  ...
非常尊敬!天主教教區學校在這方面(不轉直資)係非常受人尊重。

回復 miffy 的帖子

請問小朋友係邊度學普通話併音架? THANKS

miffy  求其在屋企附近咋, 而家執咗  發表於 13-5-29 11:49

miffy 發表於 13-5-29 09:02
油天是一間有教無類的學校, 就算過往成績有目共睹, 都沒有轉直資, 收blue blood, 如我兒普通平民小朋友,  ...
絕對認同miffy及其他支持油天家長的看法!!!

我作為油天家長 , 確是第一真正的用家 , 總之我覺得油天好, 學校的方針、學校的理念、教學的模式、老師家長的配合、家校合一、學校的教學系統非常完善、老師很有愛心及盡心盡力、也很悉心培養小朋友們、能令小朋友們努力學習...等等都很做到很好。

油天老師亦會關注如何教小朋友應有的待人接物的態度及有正確的價值觀念 , 而小朋友們亦因為在一個這樣好的環境下改變自己 , 從而有獨立的思考能力。

多年來 , 全油天的家長都會感受到呢間學校的上上下下都係真真正正有heart 的!!!

上述正正就是我們家長所希望的 , 這所學校絶不是一般那麼簡單 , 希望那些非第一真正的用家多了解才作出評價。單憑一兩個例子就摧毀油天多年所建立的聲譽 , 簡直雞蛋裡面挑骨頭。

好多人都會問我 :「培正好d定油天好d?」「SFA好d定油天好d?」「循道好d定油天好d?」

我會答 : 「我無讀過培正、SFA、循道 , 所以我唔想comment其他學校 , 因為自己個女又未在那裡讀過 , 又怎樣可以提供真實、具體、客觀的意見呢? 我唔想知小小扮代表囉。至於油天 , 我務必解答。」

shadeslayer 發表於 13-5-28 18:23
但事實係油天係中小,係度評論佢地英文教得唔夠深,唔夠快,唔夠量,我唔會覺得地球多咗個“先知”囉。

Xxxx

其實你咁肯定這教材既來源,那你應該認識那小朋友;而你又話咁着緊,那你應該寫封不用署名的信给校長,話那級那班有這樣既教材,叫校長跟進,改善。反過來在這裹講這單一既事件,跟住得出既結論就係油天不及那些那些女校。我真係睇唔出有甚麽積極作用囉。我呀媽無讀過大學,但就教識我一個道理:當只係一兩個人話我,可能係這兩個人有問題;但當很多人都話我,係時候諗諗其實係咪自己有問題。

Kitty1230  絕對同意!!!  發表於 13-5-29 11:52

seamama 發表於 13-5-29 09:30
人哋成日話没有最好,只有適合與否,難道不可討論不同看法嗎?

第一真正的用家之間當然可以互相討論啦。

不過大前提是 , 若非第一真正的用家 , 怎能提供真實、具體、客觀的意見呢?

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 如各位欲想進一步了解新舊油天的教學方法, 可以到以下小學一覽內, 找回相關學校討論區作提問:

http://www.edu-kingdom.com/plugi ... tar&type=school

這帖內的討論內容已變成爭論, 與標題不符, 現將此帖關上, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題