用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天VS舊油天,點揀?
樓主: LOVELY-BABE
go

新油天VS舊油天,點揀?   [複製鏈接]

引用:我從來沒說因為英文科而判油天不合格。對其

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-5-26+12:11+編輯+

原帖由 miffy 於 13-05-26 發表

油天年年上電視,band 1 60/70%,你話佢接近四季,定大排檔?我只係批評一様嘢都接受唔到,要自我菲薄,自扁為大排檔?我希望油天真的不是大排檔。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

哈哈, just relax. I will say 油天 is not 四季, 更不是大排檔 or 大家樂. It is 季季紅 or 大榮華.-->本地得來很 平民,但很有質素,食過都讚好!
但是你未必一定認識他
(p.s.  my son is in 新油天)

miffy  有趣, 等我更正番先  發表於 13-5-26 13:15
miffy    發表於 13-5-26 13:00

回覆:新油天VS舊油天,點揀?

我諗shadeslayer只係講其中一個佢既觀察,佢亦只係質疑學校既英文水平。我局外人睇落唔覺佢否定成間學校(至少我睇完冇咁感覺)。用家其實不必太介懷。

Jackieson  有同感, 放鬆些吧!  發表於 13-5-28 16:38

引用:我諗shadeslayer只係講其中一個佢既觀察,

原帖由 Christi 於 13-05-26 發表
我諗shadeslayer只係講其中一個佢既觀察,佢亦只係質疑學校既英文水平。我局外人睇落唔覺佢否定成間學校( ...
我也不覺shadeslayer 有針對性說話. 不要太敏感吧!!!

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-5-26+13:00+編輯+

原帖由 miffy 於 13-05-26 發表
謝謝你!
我本身都係油記出身,在學與教方面,想當年老師水準已是十分優秀的,在我嘅年代油天未算一級津校,但隨著師生校長的努力,現在的油天已不可同日而語,比起身旁的兩所津校,以前也是平起平坐,但現在已是超level!
普教中,我也buy,不過我小朋友未正式學過普通話,這方面令我有點擔心

我諗應該公開那份低劣的文章,讓大家一起討論吧!因我感覺到shadeslayer是質疑新油天英文老師的專業水平,是一個很大的指控,應還老師一個公道.

真的有這須要嗎?只看文章而不知老師背後用意只會是a can of worms.

回覆:新油天VS舊油天,點揀?

有冇人知如今天去交新油天,面試時間排到幾點?急!謝!

引用:有冇人知如今天去交新油天,面試時間排到幾

原帖由 kittytse.ah 於 13-05-27 發表
你今日交?你係咪由始至終都揀佢?

引用:我諗應該公開那份低劣的文章,讓大家一起討

原帖由 巴不得爸爸 於 13-05-27 發表
我諗應該公開那份低劣的文章,讓大家一起討論吧!因我感覺到shadeslayer是質疑新油天英文老師的專業水平,是一 ...
You don't want to see that.  It is also copyrighted by the school, right?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

我唔係呢區呀

引用:真的有這須要嗎?只看文章而不知老師背後用

原帖由 MrBeast 於 13-05-27 發表
真的有這須要嗎?只看文章而不知老師背後用意只會是a can of worms.
不須知 intention,文法錯就係錯,寫得像香港英文便是不好,要學生背更加係不應該。

其實見怪不怪了,最近有樓主Po 老師的錯處,又有 IVE 的英文教材錯漏百出,油天的,都係嗰D香港人成人錯的地方。非油天專有。

Jackieson  你都識講, 其實港式英文見怪不怪, 在香港好多小學, 中學甚至大學都有, 係香港教育的失敗!?  發表於 13-5-28 17:13

回復 shadeslayer 的帖子

我重點想回應一下shadeslayer的睇法 :

#11 例一:
我看過一遍 P6 英文默書,要背默,不是背經典文學,是背老師作的 (我估是老師作的)文章。文章是典型不通順,有文法問題,用字死板的文。慘。

我的回應 : 你話你估是老師作的 , 無真憑實據的情況下 , 就請你這些正的用家不要作出胡亂猜測 , 真的非常討厭!!!

====================================================================

#11 例二:
我認識三位讀不同學校的 P6 至 S2小朋友。一位最細的讀某港島頗有名的天主校女校,一位讀另一間有名的九龍天主教女校中二,第三位男孩讀油麻地名校。一個宿營中三個一齊玩,我也在埸。基本上三位孩子校內英文科也是 A,兩位女孩英文口語程度不致於 native ,但也非常好,可一整天說個不停。男孩子呢?只有在兩位女孩說中文時才可一齊傾,英文只有簡單單字回應,又可能聽不懂。

我的回應 : A的範圍是由85分至100分 , 好多英文勁的學生個個都90分或以上 , 拿85、86分雖然可以拿A , 但都處於中游 , 真的請你不要覺得好奇怪。

油天是一間好學校 , 品德樸實 , 活動不過多又可專心讀書 , 它是中文小學 , 這個是不爭的事實,不明為何有家長還刻意找它和其他學校相提並論?

未讀過的人, 請不要抱住一些愚見便胡亂批評, 帶給一個錯誤的訊息給其他家長吧!

巴不得爸爸  認同  發表於 13-5-27 22:08

#26 要做數和連線?小一入學唔係唔可以考筆試咩!
#29 係未人人犯法,自己唔犯就蠢呢?
#38 官津校小一入學考筆試,我好肯定是有違教育局規定的。有人報比教育局知,學校便有麻煩。
#45 吹得脹。拿証據,告上教育局。又係嗰句,個個偷嘢,無比人捉,唔代表是可以接受。

我的回應 : 政府的指引是說 :

第一階段的自行選校階段 , 每一位學生只可報任何一間校網的官立或津校小學遞交[小一入學申請表],由於這是基於公平的計分制原則下 , 所以學校不可進行任何形式的面試或筆試。

不是講叩門階段 , 咁叩門階段閉門做卷又何來犯法呢??????????

回復 LOVELY-BABE 的帖子

大仔升P2暑假開始學普通話, 當時由拼音學起.二仔剛上了一堂普通話, 開學前先作準備.

#70 我亦唔覺得津校一定不是最好的學校。喇叭,瑪利,紅磚,不是頂級學校嗎?

我的回應 : 上述學校當然是好學校 , 因為它們都有直屬中學 , 間中學又出過十優狀元!!!

但油天都不失禮 , 曾經有6名十優狀元和1名九優狀元是來自油天, 不知道油天有沒有功勞呢?

年份 學生

2008 吳國輝同學(十優)

2001 鄧佩儀同學(高級程度會考五優)

2000 黃馨慧同學(十優)

1999 鄧佩儀同學(十優)

1999 陳嘉莉同學(十優)

1999 羅婉琪同學(九優)

1996 湯家欣同學(十優)

1995 李天文同學(十優)

http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/publicexam/index.php

論派位, 油天一D都吾差, 年年百幾人都入到英中 , 例如有皇仁、St Paul、男拔、女拔、喇沙、華仁、伊利沙伯、聖芳濟、庇利羅士、協恩、上智、女真光第一線英中 , 派位有保證 , 簡單來說 , 交$0學費有這樣的派位 , 簡直合格有餘啦!!!

油天亦有它一套的傳統教學模式, 因為銜接功夫做得真係好好, 所以小朋友升中時, 對適應中學的學習模式一點兒難度都沒有。

引用:有冇人知如今天去交新油天,面試時間排到幾

原帖由 kittytse.ah 於 13-05-27 發表
我見佢要交埋小一註冊証副本,唔明點解可以咁早交呀

‹ 上一主題|下一主題