用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天VS舊油天,點揀?
樓主: LOVELY-BABE
go

新油天VS舊油天,點揀?  

回復 miffy 的帖子

所以我覺得見埋家長好d,家長答得好可加分,全程知道晒如果吾收都知死因。

有d神级津校要閉門做3個鈡頭筆試,但你又吹佢吾脹,閒閒地都3幾百人去考恨入去讀。

回復 miffy 的帖子

甘多年你囝囝一路都keep住甘叻真係好嘢,希望我果件都係甘我就安樂晒!

miffy  佢一般咋, 你過獎  發表於 13-5-23 14:22

引用:有d神级津校要閉門做3個鈡頭筆試,但你又吹

原帖由 kkhon 於 13-05-23 發表
有d神级津校要閉門做3個鈡頭筆試,但你又吹佢吾脹,閒閒地都3幾百人去考恨入去讀。 ...
吹得脹。拿証據,告上教育局。又係嗰句,個個偷嘢,無比人捉,唔代表是可以接受。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bb623623 發表於 13-5-23 09:23
我仔係上年叩門生, 我好肯定冇卷做, 阿仔話first in 只係和老師傾下計(中文), 四格圖晝講故事, 係咁多, 我 ...
多謝指教!
我交表時校方都叫我面試日放低小朋友,半小時後回校接他走,如果同時間in咁多人,真係無時間考咁多嘢!
想請教你文表時有否做埋個人檔案?

回復 LOVELY-BABE 的帖子

有交呀, 學校會收.

順帶一提, 上年second interview巳改左人數, 之前我睇post, 都話sec in通常揀幾十個以下, 但上年sec in好肯定過百人有份, 因分左兩日in, 而我in當日望到張list好長, 我唸差唔多一百人.

加油la!!

引用:Quote:kkhon+發表於+13-5-23+12:31+回復+mi

原帖由 miffy 於 13-05-23 發表
我仔果時仲要舊校長年代, 仲係考paper

佢係決定咗收佢, 先至見一見我
請問現在的何校長在新油做了多少年校長?她的作風同前校長有何分別?是否進取型?請指教

引用:新油舊油各有賣點,+其實好難選,+但我相信,+

原帖由 dandanmami 於 13-05-24 發表
新油舊油各有賣點, 其實好難選, 但我相信, 佢地真係會選1.1.1的學生架~
Why?

原帖由 dandanmami 於 13-05-24 發表
新油舊油各有賣點, 其實好難選, 但我相信, 佢地真係會選1.1.1的學生架~
唔太同意,反而揀選名幼津校學生佔多數。

回復 shadeslayer 的帖子

如果用一兩個例子,去估計一間學校的英文水平程度.
會否過於挑剔.

引用:回復+shadeslayer+的帖子 如果用一兩個例

原帖由 ocean308 於 13-05-25 發表

如果用一兩個例子,去估計一間學校的英文水平程度.
我的意思是:

1。要p6學生背默一遍疑似老師作的,錯誤百出的文章,大家是否接受?

2。男孩子聽說在校的英文不錯,拿A級。這樣能力的A級我接受不了。

如果家長以上兩點也接受,也無不可。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-5-25 00:54
我的意思是:

1。要p6學生背默一遍疑似老師作的,錯誤百出的文章,大家是否接受?
如果沒有更好的offer, 就只好接受。
其實之前睇過書仔,兩油天升英中都是5-60%, for津校,這是一個好rate嗎?

我都認識一個朋友,她的大仔入了油天,細仔本來下年入
也是因為課程和英語能力,轉校了,
但是這是個人要求和目標和學校不同,
在很多人心目中,油天也是達標有餘的....

引用:回復+shadeslayer+的帖子 我都認識一個朋

原帖由 indu 於 13-05-25 發表

我都認識一個朋友,她的大仔入了油天,細仔本來下年入
Fair comment.

引用:回復+shadeslayer+的帖子 我都認識一個朋

引用:Quote:原帖由+indu+於+13-05-25+發表回復+s

原帖由 miffy 於 13-05-25 發表
每個人心目中把呎唔同

我都識人由油天轉去蔡繼友,英文達標,佢而家又話鬆得滯唔好,中學想讀番傳統
跟本沒完沒了,不等如不用看清楚學校的強弱項,再與自己的要求相配。如果跟本沒完沒了,便不聽任何負面的東西,是自欺欺人。

有趣,香港哈囉很好嗎?

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-05-25+發表每個

原帖由 shadeslayer 於 13-05-25 發表
跟本沒完沒了,不等如不用看清楚學校的強弱項,再與自己的要求相配。如果跟本沒完沒了,便不聽任何負面的東 ...
以我所知舊油每年P4就會有4-6位不等學生轉校,皆因呈分試學期,某一類家長都認為學校英語水平有一段距離,此時考慮跳船轉讀私小也不為過!