用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天VS舊油天,點揀?
樓主: LOVELY-BABE
go

新油天VS舊油天,點揀?   [複製鏈接]

引用:舊油天所有叩門同一時間in,新油天早交表早i

原帖由 kkhon 於 13-05-22 發表
舊油天所有叩門同一時間in,新油天早交表早in遲交表遲in,若想見晒2間就遲d才交表以免撞時間,以上係前2年做 ...
咁你最後係咪入咗舊油呀?
舊油同新油面試形式有何分別?
是成班小孩子見,定是單對單?
要家長陪同嗎?
謝謝你!

回復 LOVELY-BABE 的帖子

呀仔最後僥幸地入左舊油天,是group in未來班主任自己揀學生,考做卷、畫畫、看圖創作講故事,再揀40人2nd in家長。新油天就1take過個別家庭見會用英文叫小朋友介紹自己然後問家長話,我覺得就算小朋友失準家長仲可以加分,好似C得眼閉,但舊油天如果1st in吾得已經冇行好似難度高d.祝你一切順利!

引用:+本帖最後由+kkhon+於+13-5-22+21:18+編輯+

謝謝你的回覆!你地好叻,入到好學校!你地是否1.1.1也是舊油?
煩再想問問舊油考做卷,是中英數都有?難嗎?
而新油家長同小朋友一同入,咁純粹面試齋talk?不用做卷嗎?即小朋友考英文會話,咁大人又是否用英文作答呢?
我見新油份表要填介紹人,未知靠人事是否又有分加?
請賜教

我111都係揀舊,呀仔話數就個位、十位加减,英文就簡單連線,中文因呀仔冇乜興趣同渣d,所以佢講吾返出黎。至於新我都係聽其他家長講,好似冇考筆試,注重考小朋友oral.

仔仔錫錫你  這正是我講的成功機會。小朋友唔鍾多鍾意講野,去考新油天可以話係浪費時間;如果學術能力一般去考舊油天亦只會浪費機會。  發表於 13-5-23 09:22

個人經驗,舊油天主要睇小朋友能力,唔多理111 ,父母back up,profile

引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 我111都係揀舊,

我111都係揀舊,呀仔話數就個位、十位加减,英文就簡單連線,中文因呀仔冇乜興趣 ...
要做數和連線?小一入學唔係唔可以考筆試咩!

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:個人經驗,舊油天主要睇小朋友能力,唔多理

原帖由 仔仔錫錫你 於 13-05-23 發表
個人經驗,舊油天主要睇小朋友能力,唔多理111 ,父母back up,profile
這個我都認同,在塡form時佢只要求如有揀它為首志願才需出示黃或綠紙,否則就不用出示!這個可証明了它不大在乎亦不深究到底揀了邊間做首志願!
但新油就不論之前是否揀它,也要出示兩張排位表影印本!

引用:Quote:原帖由+kkhon+於+13-05-22+發表回復+

原帖由 shadeslayer 於 13-05-23 發表
請問有邊間唔會犯規?我都想知!

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-05-23+發

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-05-23 發表
請問有邊間唔會犯規?我都想知!
Kkhon 咪話:「至於新我都係聽其他家長講,好似冇考筆試,注重考小朋友oral.」新油咪無囉。

係未人人犯法,自己唔犯就蠢呢?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-05-23+發

Kkhon 咪話:「至於新我都係聽其他家長講,好似冇考筆試,注重考小朋友oral.」新油咪無囉。

係未人人犯法 ...
九龍區有好多學校叩門階段都要做卷,有間要做成3個鐘......到左呢個階段係你求人,問題唔係人地犯唔犯法,係你可以選擇唔玩個game,不過仲有大把人玩

回覆:ac917 的帖子

邊間要做三個鐘咁恐怖?

四隻貓  傳聞係天神....  發表於 13-5-23 11:48

引用:Quote:原帖由+kkhon+於+13-05-22+發表回復+

叩門階段,學校手上拿的是皇帝位,不受教局政策影響。

我仔係上年叩門生, 我好肯定冇卷做, 阿仔話first in 只係和老師傾下計(中文), 四格圖晝講故事, 係咁多, 我都信真係考得好小, 因一次過大約30個小朋友一組上課室考, 唔c半個鐘落番禮堂, 計埋集隧時間, 根本冇可能有時間考其他野.

其實兩間撞唔撞時間可以自己控制, 舊油e+開始收form, 一收會比埋個接見時間你, 你早交咪早in, 如早in, 前面冇人overrun,  你預一個鐘內一定攪掂, 咁你新油遲小小先入form, 咪唔撞lor.

舊油和新油都係好學校, 入得到邊間都係一定要開香檳!!

引用:Quote:原帖由+kkhon+於+13-05-22+發表本帖

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-05-22 發表
謝謝你的回覆!你地好叻,入到好學校!你地是否1.1.1也是舊油?
煩再想問問舊油考做卷,是中英數都有?難嗎 ...
你見到新油份表啦响邊樹睇?我未見到嘅

引用:+本帖最後由+kkhon+於+13-5-22+21:18+編輯+

我都想知新油 in 家長係講中文定英文呀,thanks

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-05-23+發

原帖由 serinac 於 13-05-23 發表
叩門階段,學校手上拿的是皇帝位,不受教局政策影響。
官津校小一入學考筆試,我好肯定是有違教育局規定的。有人報比教育局知,學校便有麻煩。

違規的事,多人做便可接受?

回復 man7099 的帖子

家長可用粵語,都係問点解揀呢間學校点樣培育小朋友呢類問題。

‹ 上一主題|下一主題