用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請求意見:選科問題
go

請求意見:選科問題 [複製鏈接]

女兒現讀中三,需要揀科。我給她的意見是興趣先行。
學校將會因應要求,為每位同學編科及作出最後確認。

她的興趣在於理科,希望在本地大學修謮關於醫學或藥物學科。
當初想揀: 1) Chemistry, 2) Biology, 3) Physics
亦有考慮: 1) Chemistry, 2) Biology, 3) Geography

由於嗜好數字計算,數學會選擇 M2

但有高年班學姐講話,此組合學校未必太願意提供。說法是'全理缺文'、對學習成長並非好事。
當然,若某學生成績達標而家長又極力要求,相信校方一定考慮。

懇請問有經驗的家長們,以"揀科技巧、升學攻略"為主觀點,那如何組合會比較適合?

由於我亳無概念,她選修科的暫時次序為:
1) Chemistry, 2) Biology, 3) Visual Arts, 4) Chinese Literature, 5) Geography, 6) Physics

請賜教!有勞、萬分感激!

elbar  Chemistry, Biology, Visual Arts, Geography   發表於 13-5-14 22:22
elbar  Visual Arts, Geography   發表於 13-5-14 22:21
   3    0    0    0

回復 schoolrun 的帖子

1) Chemistry, 2) Biology, 3) Physics
1) Chemistry, 2) Biology, 3) Geography

兩個選擇都ok 的, 但小兒學校只有少量位比學生讀 Chemistry,   Biology,   Physics

小兒班中考第一的同學是選  Chemistry,  Biology, Geography, 最後考到3個5** 入了中大醫科

隔離班考第一的同學選  Chemistry,  Biology,  Physic, 最後考到5個5**入了中大精算

只要考到好成績, 兩個選擇都ok 沒問題

schoolrun 發表於 13-5-14 14:47
女兒現讀中三,需要揀科。我給她的意見是興趣先行。
學校將會因應要求,為每位同學編科及作出最後確認。

謝謝 elbar 寶貴時間 提供意見!

學校基本要求(4+3),要揀第三、四、五、六選擇,我真係唔識唸。
即係話:以攻略計嚟講,Geography 係好過 Visual Arts。

elbar  冇錯   發表於 13-5-19 16:02

回復 小彬彬 的帖子

非常感激 小彬彬 的分享!

小女的學校亦只提供少量組合Chem+Bio+Phy.
本月底前要交意願表 ...... 其實唸返轉頭,文科應該排後吧!

1) Chemistry, 2) Biology, 3) Geography, 4) Physics, 5) Visual Arts, 6) Chinese Literature

schoolrun 發表於 13-5-15 14:35
回復 小彬彬 的帖子

非常感激 小彬彬 的分享!
第三科elective 應該揀最有把握取高分的一科, 唔理文科定理科......

小彬彬 發表於 13-5-15 15:29
第三科elective 應該揀最有把握取高分的一科, 唔理文科定理科......
Agree

感激小彬彬、快樂鳥的分享!

"第三科elective 應該揀最有把握取高分的一科, 唔理文科定理科......"

唔好意思,我嘅毛病又發作!開始似明非明,其實唔明。
大學除咗睇分數,科目類別(真係邊科)會唔會左右結果?

假設學生甲、乙各目標入讀本地大學的醫藥科:
學生甲: Chemistry, Biology, Geography
學生乙: Chemistry, Biology, Visual Arts

兩位同學都考到同等優異成績,咁呢嗰情況,學生甲是否較有利?
真係想講聲對唔住,我嘅問題其實幾'趕客'!

schoolrun 發表於 13-5-16 13:11
感激小彬彬、快樂鳥的分享!

"第三科elective 應該揀最有把握取高分的一科, 唔理文科定理科......"

考醫藥科有bio 和chem應該足夠, 第三個elective 科目類別正常唔會有影響

但你揀visual art 又真係唔清楚, 呢科我感覺好似同一般科有唔同, 你一係打電話問一問大學,

穏陣你咪揀返geog, physics或者Chinese Literature

小兒班中另一個同學選 chem, bio, geog, 考到兩個5**, 入左中大藥劑, 佢geog 和通識兩科5**

"我嘅問題其實幾'趕客"  關係到你小朋友的前途, 唔明一定要問到明

引用:回復+schoolrun+的帖子 1)+Chemistry,+2)+

原帖由 小彬彬 於 13-05-14 發表
回復 schoolrun 的帖子

1) Chemistry, 2) Biology, 3) Physics
謝謝分享, 想請問小兒學校是否 屬於band 1 頭中學?3個5** 真係好難攞到,普通學校無幾多個

回覆:請求意見:選科問題

我仔岩岩都第左選科表, 選 phy chem bio, 其實想擺 chem 第一, 但佢學校多人爭phy, 驚選吾到

RainyDay 發表於 13-5-16 20:14
謝謝分享, 想請問小兒學校是否 屬於band 1 頭中學?3個5** 真係好難攞到,普通學校無幾多個

...
小兒讀何文田一間band 1中間的中學, 3個5**都唔係多, 估計有3,4個, 其實5**真的唔易考到的, 考到幾個5**的都是叻仔叻女(小兒一個都冇)

引用:Quote:RainyDay+發表於+13-5-16+20:14+謝謝

原帖由 小彬彬 於 13-05-16 發表
小兒讀何文田一間band 1中間的中學, 3個5**都唔係多, 估計有3,4個, 其實5**真的唔易考到的, 考到幾個5**的 ...
嘩,你仔間學校算勁,有幾個有個5**,我仔話佢個間學生最多得2個5**咋

回復 小彬彬 的帖子

非常感謝小彬彬的鼓勵!

自己一向避免對女兒的選科干涉,讀書果個始終係佢自己。
不過並唔代表我乜都可以唔需要知。永記"唔明一定要問到明"

我亦會吩咐女兒向校方老師及學姊詢問。

RainyDay 發表於 13-5-16 20:19
我仔岩岩都第左選科表, 選 phy chem bio, 其實想擺 chem 第一, 但佢學校多人爭phy, 驚選吾到

...

預祝各位同學心想事成,位位都係明日之星星哥哥、星星姐姐!

選擇困難症又再出現!好怕楝錯。

引用:+本帖最後由+yip_ip+於+13-5-18+01:23+編輯

原帖由 yip_ip 於 13-05-18 發表

選擇困難症又再出現!好怕楝錯。 ...
你的恐懼症十分正常,太多變數及資訊解讀,才可以部處!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

我認為唔同人唔同部署(嘻!這句好似發噏風)
叻仔叻女一一通常好多科都掂,睇興趣!睇出路!睇組合如何可在大學取分較多
能力稍遜的子女一一睇能力!睇興趣!務求入到場才算!

引用:+本帖最後由+vincher+於+13-5-18+15:47+編

原帖由 vincher 於 13-05-18 發表

回復 ANChan59 的帖子
很好的總結。

最好的14%應該都不算差吧!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題