用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york, 英藝, 金巴倫, think邊間好d?
go

york, 英藝, 金巴倫, think邊間好d?

唔好意思,因想幫小朋友轉校插班(k2),而估計呢4間比較容易有位,所以想知呢幾間的資料︰

1. 名氣
2. 功課量
3. 廣東話 (因打算考直資,所以中文表達都幾重要)
4. 教學模式
5. 有冇phonics
6. 學費+雜費

謝謝。

ST Ni,Think,York,英藝
我會這樣選擇。

luckyveronique  agree  發表於 13-5-10 19:37

回覆:york, 英藝, 金巴倫, think邊間好d

仲揀英藝

Chirley  x2  發表於 13-5-14 10:04

回覆:york, 英藝, 金巴倫, think邊間好d

英藝發生性侵事件,學校有疏忽,但校長回應及處理手法令人髮指,咁樣既學校真係唔敢揀,好學校大把

回復 TabbyDong 的帖子

THINK -YORK

引用:唔好意思,因想幫小朋友轉校插班(k2),而估

原帖由 twllc 於 13-05-08 發表
唔好意思,因想幫小朋友轉校插班(k2),而估計呢4間比較容易有位,所以想知呢幾間的資料︰

1. 名氣
St. Nic, york

Think 同York 怎揀?

我都幫我小朋友插k2,你寄左信同有消息未呀?

Anyone help? York 同think 點揀?

Orangeabc 發表於 13-5-14 09:48
Anyone help? York 同think 點揀?

Think 同York 係兩間好唔同既學校, 好難比較
之前都好多post討論過,
但如你想幫小朋友考直資,
York 會較為好d

I will take York, St. Nic, Think

Definitely wont consider Zenith

回復 wingmanlam 的帖子

我都寄左,未有消息呀。

回覆:twllc 的帖子

Sn (pm)同york(am$我都吾知點揀

回覆:jskk 的帖子

你係申請插班k2?請問你幾時申請架?

回覆:Orangeabc 的帖子

論名氣,资源和英文訓練, York 較勝。 但York 學费加雜费颇贵(記得淨係茶点一個term 可以收over $2xxx, 但klt think 都不便宜。 若錢唔係問题, York 可以話應有盡有。 但亦有唔少人唔like york. 覺得佢太commercial$$$$。

引用:Sn+(pm)同york(am$我都吾知點揀 +

原帖由 jskk 於 13-05-22 發表
Sn (pm)同york(am$我都吾知點揀
如果$不是問題,你揀york, 多net, 又多資源,小朋友中英程度不錯嫁!如果好似我咁認為夾夾埋埋成6千幾/月,我揀sn,sn學費$3030/月!起碼我係用家話你聽sn不錯,不過雜費都頗貴成5仟元1學期,但我唔知york要?雜費!

引用:Quote:原帖由+jskk+於+13-05-22+發表Sn+(p

原帖由 angie0828 於 13-05-25 發表
如果$不是問題,你揀york, 多net, 又多資源,小朋友中英程度不錯嫁!如果好似我咁認為夾夾埋埋成6千幾/月, ...
我有兩個,$當然係問題,大女係坐吾定的人,但在多人面前又扮到好緊張好驚人咁,其實無時停,佢好鍾意唱歌,搞野,有係出面上蒙特梭利班,好岩佢,但上傳統pn班已被老師投訴到暈,話佢吾專心。
我鍾意york夠大,好似比小朋友眼光見識信心都多d,但又鍾意sn小班,你是用家,覺得學校名樣情況如何?多少人一班?是否日日有英文堂?老師好嗎?
吾好意思,咁多問題,因仲15,16緊,煩左幾個月啦!

引用:Quote:原帖由+angie0828+於+13-05-25+發表

原帖由 jskk 於 13-05-25 發表
我有兩個,$當然係問題,大女係坐吾定的人,但在多人面前又扮到好緊張好驚人咁,其實無時停,佢好鍾意唱歌 ...
只答你sn問題,sn在囡囡k1一班18人,學校話保証under 20人/2老師,因佢sell小班,到k2就有人走,有人插班,得15人/1老師,相信人數視乎每班人的去留,不過係小班,相信K3會再少dd,英文每日net teacher 40mins, 我囡囡雖英文較弱,但起碼佢不會見到西人囗啞啞,普通話逢135,around40mins, 其他班主任教即廣東話,學校活動教學,有蒙特梭利元素,但是暗谷,k1每日一樣功課,K2每日2樣,我女好鍾意做功課,唔知關唔關學校事老師有愛心,so far2年2位老師都好好,不過k1個老師較傳統,我囡囡同你囡囡一樣,所以都成日打比我,又不是投訴,是講下佢d蓑嘢,班主任點幫佢等等,到k2班主任好欣賞佢,話佢好叻,不過都有成日打比我講下衰嘢又講下叻嘢,證明小班的好處!總括來說,sn不是淺也不太深,老師總體好好,不過邊位特別錫你小朋友要睇緣份,小班教學校長至姐姐都講得出個囡個名!學費應該平過york, 如你讀york就記得問下d mami?雜項要收費,希望幫到你!

引用:Quote:原帖由+jskk+於+13-05-25+發表我有兩

原帖由 angie0828 於 13-05-25 發表
只答你sn問題,sn在囡囡k1一班18人,學校話保証under 20人/2老師,因佢sell小班,到k2就有人走,有人插班, ...
真心的多謝你那麼詳細的講解,清楚了很多!

回覆:angie0828 的帖子