用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一,補中文
樓主: virgokaren
go

升小一,補中文 [複製鏈接]

多謝大家賜教。
會試:拆字教,小量抄寫,伴讀。
希望佢有進步。

其實羞於啟齒,佢吾太聽話,做功課很慢。
相對溫習的時間很少,要努力鞭策下。

cwinnie  我個女都係咁...快升小三啦....真頭痛!!  發表於 13-6-19 16:11
happystar  不要說羞於啟齒啦, 好多小朋友都係中文科有問題, 妳 POST 出來,熱心家長的回應, 其實有很多家長得益的。  發表於 13-6-7 17:50
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

shanma 發表於 13-5-10 14:16
回復 virgokaren 的帖子

其實可以試吓公文(kumon),  我女由k3 讀至現在小五,我覺得她識得的中文字很多. ...
你小朋友讀到邊個level? 我個仔k3十二開始讀佢真係識多好多字佢而家讀緊BI 一路讀落去對學校課程有幫助嗎?

早慧係超大班教學...
唔明點解咁多人報..

我都揾通過專補中文,好少好少,因為好多補習社出全科package
最後我買左幾本容易嘅補充,暑假操操佢

引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+13-04-29+發表

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-04-29 發表
有間叫早慧,總舍在沙田,有朋友讀緊口碑好,你上網睇下啦
請問沙田邊到?

回覆:升小一,補中文

講故事,邊講邊指,每日幾分鐘,由N班開始

其實中文認字,每個家長都有時間同自己小朋友做,雖然話現今小朋友好多要上呢樣,上嗰樣,補呢樣,補嗰樣,但每日只需15-30分鐘,我覺得總會滕到出嚟。如果真係唔夠時間,每日咪教佢地一個常用詞語囉,例如「跳繩」,叫小朋友抄寫十次,然後再用呢個詞語作一句完整句子,咁佢除左識寫詞語外,亦會識寫其他做句嘅字,另外亦學懂標點符號嘅運用,久而久之,佢識嘅詞彙就會多。一星期同佢哋溫習一次,有進步就記得獎份小禮物比佢哋。佢一有信心,條learning curve就直線上升。講真,雖然教學責任係老師,但佢哋係我哋既小朋友,教導嘅最終責任都係父母,各位JM,加油!

virgokaren  同意。我地會努力。  發表於 13-6-8 00:52

你睇個小朋友鍾意啲咩, 可以入手.  我個仔鍾意巴士, 佢就記晒啲街名, 地區名, 有啲鍾意飛機, 記啲國家名同機場名, 鐘意唱歌可以記下歌詞, 係生活中學習好過自己做練習

virgokaren  thanks!   發表於 13-6-8 00:52
_________________ 我們愛, 因為上帝先愛我們 :-D

睇中文書係最快同最有效嘅方法!

virgokaren  應該係,只是未能引起她看書的興趣!  發表於 13-6-14 03:45

你好 我幫緊兩位中學生補習 我可以幫小朋友補中文或全科
如有興趣請PM 或回覆

引用:K3自己教啦。。。拆字教。例如:洗澡、操場

原帖由 Yanamami 於 13-05-11 發表
K3自己教啦。。。拆字教。例如:洗澡、操場、噪音、亁燥。。。轉了部首就學了幾個詞。平日多用四周的告示牌 ...
我都喺用這方法咁教小朋友, 同一部件,換部首, 又可學多幾個字。 同音不同字/義。
其實家長點都讀到中5, 冇理由教唔曉3,4,5歲小朋友。 大前題唔喺要佢哋要100%識寫/讀, 而家mo 佢哋學習趣味。

醒目開學勳章

引用:多謝大家賜教。會試:拆字教,小量抄寫,伴

原帖由 virgokaren 於 13-05-13 發表
多謝大家賜教。
會試:拆字教,小量抄寫,伴讀。
希望佢有進步。
家長自己教,可以試下用青田教育基金會的「綜合高效識字」,很有趣味的!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+13-05-13+發表

原帖由 Yukyuk 於 13-06-16 發表
家長自己教,可以試下用青田教育基金會的「綜合高效識字」,很有趣味的!
http://chineseedu.hku.hk/ChineseTeachingMethod/learnword/index.htm

很有用。Thank You !
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

用圖像認字及多睇書!佢k2開始學,依家升小一,叩門都係靠佢!

可以用圖像記憶認字

raku_ly 發表於 13-6-17 09:08
《老師有話兒》我給家長的建議是,最好不要強入普教中班。就我所見,近年學生的中文程度不但未有堤昇,甚至 ...

對於普教中, 我有一些保留, 因為只是近年興起,

請分享更多對普教中意見.  
‹ 上一主題|下一主題