用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基督教會基道中學 家長交流區
樓主: namnamc
go

中華基督教會基道中學 家長交流區

醒目開學勳章

yamyau 發表於 15-9-24 11:14
係呀, 亞女都有比個 1B 群組我睇, 好多同學都好正面希望他們會值著今次事件更加珍惜, 團結和成熟, 做 ...

系呀, 佢地呢個年紀好易受朋輩影響, 幸好佢地大部份思想都好正面對其他同學都好有幫助, 最緊要我地家長都要繼續多聽多陪佢地渡過呢段難過日子

唔好意思各位, 原本想今年幫亞仔選基道, 但亞仔 D 朋友仔媽咪叫我唔好, 佢話個男仔係受欺凌下所以..... 我唔知呢 D 小道消息係真定假, 但真係有擔心囉. 而呢位媽咪嘅仔仔係同個男仔同一間小學, 只是低一屆.

事情已經過去, 其實唔想多講! 只替學校不值
囡囡是朱同學的同班同學, 開學只有三個星期, 實際上學只有十六日 (包括兩天運動會), 1B班是英文精英班, 只有十個男同學, 而女同學有二十二個, 從來無聽過欺凌事件, 功課壓力.
朱同學比較文靜, 上堂小說話,外表幾靚仔, 曾經聽囡囡講過他有男神外號, 整班相處融洽, 還有一起參加基督訓練營, 其實朱同學開學初已經透露會出國讀書, 不能一起畢業. 事發前已經沒有上學, 最大問題是與父母欠缺溝通.

回覆 yamyau 的帖子

可惜, 難道現在的小孩真的不能面對壓力 ? 還是現在社會太複雜 ? 已不是我們父母輩所能理解 ? 近年自殺個案不斷上升,真的可怕.

引用:事情已經過去,+其實唔想多講!+只替學校不值

原帖由 yamyau 於 15-10-23 發表
事情已經過去, 其實唔想多講! 只替學校不值
囡囡是朱同學的同班同學, 開學只有三個星期, 實際上 ...
我女今年中二,我從女口中所得知既事亦同yamyau所講既一樣,此事絕對與欺凌無關。
其實學校雖然band3學校,但我從女口中,未聽過有欺凌事件或者佢無見過啦,只聽說係個別同學唔合羣或行為怪異而被排斥,但呢啲情況,我相信band1或2既學校都會有,據我自己觀察同聽阿女所講,基道既校風在band3計,其實算好好
而且基道俾左一個愉快既中學生活俾我個女,我個女日日都好開心咁返學放學又積極參與活動,學校活動又提供好多機會俾學生發揮所長,自信心都提升左,而學術上比之前進步,回想當初選校,真係步步驚心,特別我呢類band3生家長選校,就最擔心小朋友學壞,而慶幸阿女係基道呢2年,睇住佢有呢啲改變,呢啲都係基道俾我既意外收穫。

基道現在已經是 band 2C

http://www.edu-kingdom.com/forum ... E5%AD%B8&page=1

回覆:中華基督教會基道中學 家長交流區

請問各家長,你們的子女在基道讀成點?開心嗎?有無特別要注意?小兒9月份會在基道讀中一!

小女就讀中四,但感覺佢好多功課做,好多嘢背,大家覺吾覺得?

因為基道從中四開始備戰 (DSE)

但係今年中二,好少功課。是否到中四,一下子會多好多功課?

2B or 2C ?

2C,老師對功課要求不高,佢hea做.

囡囡 2B, 功課比上年確實是少左, 但老師都有要求, 聽到有部份同學要留堂改功課.

另外每星期都有默書和小測, 逢星期二英文科老師也主動為部份同學於課後補課.

回覆樓主

請問多運動嗎?(課外活動)

http://www.ccckeito.edu.hk/?page=eca_post