用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有關洗禮證問題
go

請問有關洗禮證問題 [複製鏈接]

老公是在台灣區基督教聖公會受洗的,該洗禮證在牧師的解釋下是國際化的
但填入學資料時會不會有問題?(因為不是在香港受洗)

3    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:老公是在台灣區基督教聖公會受洗的,該洗禮

原帖由 hidecatcat 於 13-04-15 發表
老公是在台灣區基督教聖公會受洗的,該洗禮證在牧師的解釋下是國際化的
但填入學資料時會不會有問題?(因為不 ...
你要問返你想申請果一間學校,因為報自行時,係由學校職員對文件決定俾宗教分的

"報自行"是甚麼意思?(我真的不很懂,不好意思)

醒目開學勳章 王國長老

要了解一下喇:
http://www.chsc.hk/psp2012/psp_content5.php?lang_id=2
(K3開學時報的)

學校只會認定幾間教會先有分, 所以一. 你要同台灣那邊講你現在番緊香港邊間, 而你同香港教會溝通吓你想要封信證明你係基督徒, 二. 好多外國的教會, 會同香港教區有關鏈的, 所以你叫你台灣教會介紹一下,. 好似我間教會係同英國教會有大關係, 而又同某些名校有聯繫的, 而比唔比宗教分, 係學校決定, 一定要問你心儀學校先得先作準.

引用:學校只會認定幾間教會先有分,+所以一.+你要

原帖由 Twins-Baby 於 13-04-15 發表
學校只會認定幾間教會先有分, 所以一. 你要同台灣那邊講你現在番緊香港邊間, 而你同香港教會溝通吓你想要封 ...
父母授洗與否重要嗎?不是要小朋友已經授洗才有宗教分嗎?

回復 crazymum 的帖子

學校係睇小朋友的洗禮紙

醒目開學勳章 王國長老

引用:得你老公有,+應該唔算分數喎~

原帖由 dandanmami 於 13-04-15 發表
得你老公有, 應該唔算分數喎~
係Wor睇漏眼tim

Twins-Baby  係喎  發表於 13-4-15 23:16

回復 hidecatcat 的帖子

搵間屋企附近的聖公會教堂問下啦!
United we stand, divided we fall.

回覆:dandanmami 的帖子

哦...學校只接受父母俱受了洗的申請嗎?

有朋友N年前入基督教,找番張洗紙老公冇,佢仔仔自行入了聖公會學校。
最好問心儀學校。

據我了解,真係有學校係會給5分宗教分予只是父/母是教友的申請,但之前俾唔代表今年都俾,畢竟報名人數增加學校收緊條例亦無可厚非,最好都係直接打電話予心儀學校問清楚!

關於宗教分, 其實我所知有以下3種:
1. 父母和小孩需要恒常出席教會活動
2. 父母其中一人已受洗
3. 孩子已受洗

我曾經打過去一些小學查詢, 有以下結論:
1. 必需要有教會証明或推薦信
2. 如有, 多數學校都計分
3. 部份學校不需要 (但要有教會証明或推薦信証明小孩有恒常參與教會活動)

香港的基督教學校通常只承認有在"香港華人基督教聯會"註冊的教會:

可參考: http://www.hkcccu.org.hk/

建議親自打去學校問.

回復 dandanmami 的帖子

以我所知, 第一項是必需的, 第二或第三項要視學校而定.

沙田呂明才和灣仔聖雅各只要有 (1) 和 (2) 就可以 (今年唔知有冇改政策)

每間學校(特別是基督教學校)對呢5分的定義是有分別的, 而且有權在收表前更改定義.  要問報名的學校才知.
~easybring~

呢5分係學校自己決定架,一定要打電話問清楚呀!

回覆:請問有關洗禮證問題

對,間間定義不同,要打電話去問。

‹ 上一主題|下一主題