用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2013年升中 khmama對各區英中學額分析(巳更新)+各區學生 ...
go

2013年升中 khmama對各區英中學額分析(巳更新)+各區學生人數   [複製鏈接]

最新updated教育局公布的2013年各區小六學生人數統計(如圖)  

# 數字反映2012年9月時的情況
資料來源:教育局

khmama 對2013升中各區英中學額的分析,請點click下面藍色的索引查閱:

全港各區分析一覽

每區的獨立分析:
中西區
灣仔區
東區
南區
油尖旺區
深水埗區
九龍城區
黃大仙區
觀塘區
葵青區
荃灣區
屯門區
元朗區
北區
大埔區
沙田區
西貢區
離島區

maxtimma    發表於 13-5-21 09:54
chun媽    發表於 13-4-26 12:58
zytre2003    發表於 13-4-23 13:35
talent2000  Good work for your data analysis. Appreciated.  發表於 13-4-19 01:44
JoJo    發表於 13-4-18 13:52
   58    0    3    0
1   2   3   6  8

回復 wkymama 的帖子

全港排位相信唔會再有新update, 因為缺乏一個標準. 如果用入大學率或文憑試成績去排, 誤差會很大, 家長好容易被誤導. 而且好多band2/3學校根本唔會公佈成績, 唔似中學會考可以憑第一階段剩餘學額推算6科14分%作劃一標準.

1. 間間學校解讀入大學率既方法都唔同. '本地大學學位課程' 可以包括政府資助及自資學位. '本地大學' 可以包括學位及高級文憑課程. '大學學位課程' 可以包括本地及海外. 各中學都想盡辦法去包裝得好睇o的, 唔小心睇真o的好易被誤導.
2. 入大學率高, 未必可以反映一間學校既教學質數. 因為入大學都要睇面試, 選校策略, 校長推薦及特異功能. 有o的似升中派位頭三志願%, 會受太多非學術因素影響.
3. 入大學率低, 未必表示間學校差, 須知第一屆文憑試好多成績唔錯既考生只係中文科飲恨. 而且部份考生會去海外名牌大學升學, 所以單睇本地經JUPAS入大學學位課程比率唔代表咩.
4. 如果比較3322比率亦冇太大意義, 個個都知只得3322根本入唔到大學.
5. 就算入到大學, 如果唔係三大, 又會給比下去, 但肯公佈入三大%既學校真係少之又少. 入得三大, 又會比較是否入讀熱門科, 但時下考生興趣行先, 入水泡科都唔一定係考得唔好.
6. 文憑試係新課程, 依家仲改緊, 學校及考生都要時間適應, 甚至大學收生都係估估下. 所以只用一年成績去排位定學校表現係好危險既.

基於以上原因, 暫時排位都唔會再做住.

redkoni  khmama簡直是我的偶像! 沒有一個適合的標準便欠缺對公衆的說服力,有新update也未必是好事,所以我仍只會參考你的舊版(相信可保用十年),哈哈  發表於 13-5-12 21:33
ZZdaphne  我都愛....  發表於 13-5-11 21:24
Yanamami  太愛你了~~  發表於 13-5-11 20:53

回覆:khmama 的帖子

希望有更update全港中學排位

多謝分享

醒目開學勳章

唔好意思我又有一個問題?如果囡囡巳肯定是band1(官塘區)我的乙部排位如下:
1)聖傑靈
2)梁式芝
3)蒙民偉
4)寧波二中
5)梁季彝
這樣排位可行嗎?因老師在第2志願已經否決了,他說同區不可選多於一所band1。我應否堅持下去,還是應否妥協呢?唔該哂!

elbar  這樣排位可行,不應妥協   發表於 13-4-21 22:08

回覆:fion6406 的帖子

個school allocation spreadsheet係用嚟比家長當計算機用,裏面用咗27%作為假設離場%. 而事實上根據前面所post近五年離場%,band1離場%應不止27%,但仍然無法可以肯定實際%,家長如果以最差離場%計算,而發覺學額夠,該區嘅值搏率就較高.

因為時間關係,未能提供每區嘅詳盡分析,可能要留待下年再做,但我會盡量解答家長問題,如果答唔切,敬請見諒.

我所提供嘅資料同策略係互相關連嘅, 目的希望家長可以用嚟自救. School Allocation List嘅用途係協助家長知道每個banding大概有幾多位,當要填盡三十個志願,究竟各band可以有邊啲選擇. 而每間學校邊間相對較好.

家長要明白中學冇分banding,所謂band1學校即是主要收取band1生嘅學校. 係band1生嘅數目令學校成為band1, 而點解學校受band1歡迎,部分原因係公開試成績優異,當然家長亦有其他考慮因素. 2010年嘅排位,係為咗方便家長而做,主要為band2同band3家長,因為呢兩個band大部分冇公佈資料,用同一基準嘅6科14分去排,可以更清楚去細分學校,冇咁易揀錯. 當然中間亦會有差異,因為公開試成績未必人人會知,但家長人云亦云可以令某些學校受追捧,能夠提升學生質素亦會令banding提升. 至於band1學校,排位主要跟拔尖人數,平均優良率. 6科14分係一個最唔重要嘅數據.

填寫抽獎表格,可以先用估計嘅band1人數去估計派到去邊間學校應該可以派完,再定邊幾間用作包底. 如果一間學校嘅額可以被band1生填滿,本身已成為一間band1學校. 學校 Banding並唔可以一刀切,好多被定為1C或2A嘅學校,都係band1同band2都有,只不過如果一間學校能夠有band2生經抽獎派入,band1生就算放第三十都必然入到,此為之第一間所填嘅band2學校嘅定義.

大家好! 女兒在官塘BAND 1生(學校告知是在校內BAND 1 頭), 可以提供頭五個志願作參考嗎? 謝謝

醒目開學勳章

fion6406 發表於 13-4-21 15:05
其實呢個(肯定Band 1 生情況下)排哂Band 1學校才排Band 2學校的策略,是否要考慮那區夠唔夠Band 1位派呢?
...
情況正正是這樣吧!煩惱

各升中派位大大:

睇了很多,受益不少,但小兒不才,現在由中西區轉了南區,
老師計算為B3(中西區),轉了區後可有幫助?
明天交模擬選校表,
請教可如何選校?
甲1、2、3
乙1、2、3

心儀本區浸呂、他區鄧鏡波(但只得2個位),有機嗎??
另想問北角蘇浙和柴灣漢華兩間直資的banding和校風?
其他....??

不勝感謝!!

引用:你好!肯定囡囡是深水埗band+one生,本人排

原帖由 sceci 於 13-04-21 發表
你好!肯定囡囡是深水埗band one生,本人排side所有連埋他區band 1學校在頭12 位,之後先排band 2,但她說太 ...
希望剛剛上面的比較也適用你的情況。

其實呢個(肯定Band 1 生情況下)排哂Band 1學校才排Band 2學校的策略,是否要考慮那區夠唔夠Band 1位派呢?

如觀塘及深水區,Band 1 生和Band 1位各自分別相差約200 個及120個位 (按khmama 表格"school_allocation_spreadsheet_2013.xls"),即是說有200個/120個 Band 1 生要入Band 2A學校,即等如2-3間 Band 2A學校的學位,咁你唔早些填心儀的Band2A學校,縱然你較Band 2生早派位,那亦會排到去你第3或第4選擇的Band 2學校。

這樣又應該用何策略?

引用:+本帖最後由+zoemanman+於+13-4-21+03:53+

原帖由 zoemanman 於 13-04-21 發表

各位高手:想請教囡囡屬於官塘區的,學校全級160人,頭66 ...
嘗試一個簡單的比較兩種填法的利與弊,希望有幫助:

保守是B2A填3志願,進取是先填满比這B2A更心儀的,然後填這B2A,假設已是20志願。下面是比較可能的得舆失。

進取的得當然是有可能入到其中一間B1學校而當保守只能入到B2A。

保守的得就是保守能入到第3志願而進取失敗。只能入到21志願以後。這發生的可能情況是這B2A校在19志願前已收满100%B1生。但既全收B1生,為何仍是B2A學校,是升得很快,還是收B1生卻學業只能保持B2A水準,若是後者,入不到是損失嗎?

若是前者,當然是損失了,但損失有多大呢?在21志願或之後,仍可選多間B2校,會不會多間B2A學校都已满額全收B1生了哩!如仍有一間有位,又和你心目中那B2A有多大分別呢?

請注意,B1生的第30志願,是比任何B2生的第一志願優先的!

最後只能由家長與學生視乎情況比較利弊了!

回覆:Band5 的帖子

你好!肯定囡囡是深水埗band one生,本人排side所有連埋他區band 1學校在頭12 位,之後先排band 2,但她說太冒險,因他區band 1位,其實得2 位2 位咁,實際是很難中的,她勸我早排band2學校,最好在頭10位,另又建議在第15位前已要排中中。她說這是穩陣,但本人很擔心囡囡入左中中呀。請幫手分析老師的提議是可跟隨嗎?

你好,我的小朋友是band1生在荃灣區, 頭10, 請問在填表時是否將17間band1學校填晒落去, 然後才填band2, 請高人指點, 謝謝

Band5  希望168#的比較也適用你的情況。  發表於 13-4-21 15:12
elmkc  Forgot to mention that I am not 高人.  發表於 13-4-21 14:24
elmkc  This is a normal way to do.  發表於 13-4-21 14:22

醒目開學勳章

Kls12好多謝您的寶貴意見因我資質有限,有部份都是不明白,但最後您都給了我好好意見。真心多謝您!

zoemanman 發表於 13-4-21 03:52
各位高手:想請教囡囡屬於官塘區的,學校全級160人,頭66是band1生,另外全港計就頭54是band1生。囡囡三次 ...

或者容許我講小小誤差先:

1)Banding%是排完學生,根據學生的全港、全區排名計出來。即使用相同的Pre-S1,由於學生的得分不同,Banding%都會不同。今年是用不同的Pre-S1,誤差會更大。

2)學校去估算學生的排名,我相信最接近的是以標準分去排每次的呈分試,然後以平均分去排次。這與教局的從每次呈分試去對應一個Pre-S1分,才計名次。這是有明顯的分別的。

看這學校排列61,62,63,64,65,66,67,68,69,70
若該校有66個Band1生,並不代表是頭66位。可以是61至65是Band2,66至70是Band1。這連老師都不知?

由於這不明朗的Banding分配,若只考慮Band1及Band2生,可分成四大類:
A) 當自己是Band1,實際也是Band1
B) 當自已是Band1,實際卻是Band2
C) 當自己是Band2,實際也是Band2
D) 當自已是Band2,實際卻是Band1

不要看小B&D的影響力,足以影響大局。若考第70的人當自已是Band2,實際卻是Band1,即是有些Band1人提早離塲,不與其他人爭奪較好的學校。另一方面,卻是先於Band2的人得到所謂Band2學校。也可以解釋到為什麼有些Band1生連所謂Band2學校都抽不到。既然有人提早離塲,最終受益的,是甚麼人?

言歸正傳,若你的排名是以標準分排,都幾肯定Band1生了。是Band1生又怎會這麼早選所謂Band2學校呢? 講了這大段字,你都不是在邊緣人位置,不要錯失自己的優勢吧,我會選用你的策略。

elmkc, thanks a lot for your below comments. I hope my explanation on 154# and the examples on 158# already answered you questions, please advise if otherwise.

elmkc  However, band 1, band 2 and band 3 schools are just estimation.

elmkc  Band 2 schools of last year can be Band 1 schools of this year. So, the so called "first" band 2 school is difficult to determine.

elmkc  It is because everyone holds a list of bands 1 to 3 schools. They don't know that your first band 2 school is an unknown, which cannot be determined until the results are finalised in the coming July   [color=#999999 !important]發表於 6 小時前

elmkc  Your suggestion will make other parents think that if they put all band 1 schools on the list before the first band 2 school, then their children must get in this band 2 school.  [color=#999999 !important]發表於 6 小時前

elmkc  I mean partially correct.  [color=#999999 !important]發表於 6 小時前

elmkc  Your deduction is correct. But, the question is: where is this "first" band 2 school in your rank? A band 2 school (as previously known) can become band 1 if it is filled with all band 1 students.   [color=#999999 !important]發表於 6 小時前

elmkc, could you elaborate.

"elmkc  You don't understand the rationale from kls 12."

elmkc  I don't want to argue. You can think by yourself. If you insist you are right, that's fine to me.  發表於 13-4-21 13:19

醒目開學勳章

各位高手:想請教囡囡屬於官塘區的,學校全級160人,頭66是band1生,另外全港計就頭54是band1生。囡囡三次呈份考全級19,本想在乙部頭3個志願選1A 1C 1C的,但老師說因官塘band1中學少,有5分1的band1學生是派不到band1中學的,他建議我乙報第2、3志願如果選本區就選band2A好些。我想問問囡囡是否定是band1生嗎?可否給些意見乙部應如何填寫?謝謝
‹ 上一主題|下一主題