用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞氏寶寶選什麼小學好??
go

亞氏寶寶選什麼小學好?? [複製鏈接]

囝囝有亞氏保加,讀書寫字冇問題,不過難於與同學溝通,行為偏執,行動笨拙,怎樣選小一好?
   40    0    0    0

引用:囝囝有亞氏保加,讀書寫字冇問題,不過難於與

原帖由 p9queen 於 13-04-11 發表
囝囝有亞氏保加,讀書寫字冇問題,不過難於與同學溝通,行為偏執,行動笨拙,怎樣選小一好? ...
慈幼都ok, 至少直升b2中學,國際,korea international school also good for students with specail needs

囝囝有亞氏保加,讀書寫字冇問題,不過難於與同學溝通,行為偏執,行動笨拙,怎樣選小一好? ...
會考慮lingnam嗎?

醒目開學勳章 王國長老

韓國國際都排長龍呀, 而且阿氏唔知係咪qualify入特別班呢? 我有朋友個女就讀英文s位, 就排呢d, 好難排
建議一定要搵間包容的, 最好一條龍, 等佢唔駛又煩社交又煩學業

Harbour School and Hong Kong Academy accept students with special education needs eg: ADHD, dyslexia etc, you may call them for enquiries.

回覆:p9queen 的帖子

我覺得傳統、校規嚴、校風純既學校比較好。傳統學校比較適合古板、吾會轉彎既性格,吾太需要present。校規嚴可避免一些同學的欺凌。校風純吾怕跟左壞同學學壞。

醒目開學勳章 王國長老

引用:我覺得傳統、校規嚴、校風純既學校比較好。

原帖由 JadeW 於 13-04-11 發表
我覺得傳統、校規嚴、校風純既學校比較好。傳統學校比較適合古板、吾會轉彎既性格,吾太需要present。校規 ...
你有小朋友/識小朋友係亞氏嗎?我見太多special need小孩俾人玩到轉校

回覆:Charlotte_mom 的帖子

正確!!

回覆:sukitelfold 的帖子

其實亞氏寶寶,在智力方面絕不低過常人,可能會是偏高那種。但社交及身體協調就偏差,一般人會冠以「脾氣仔」,冇乜人會惹佢哋,尤其在小學階段,甚少有被欺凌的情況,但若遇上唔包容的老師,小朋友就唔好受,建議選校前,問下用家,學校老師的愛心是否足夠及包容。

我認識自閉及亞氏的。兩位都智力優異,讀書一點問題都沒有,都讀精英班,有問題的是要做project,present 或要同同學日常相處既部份。
我見到亞氏在小學初期應該是可以作獨行俠,因大部份小孩都很隨性,很幼稚沒什麼很強的個人及小組團體意識。再大些當亞氏他自己意識到有朋友需要的時候,應該還是會找到好心的人同佢一齊小息。而當長大到4、5年級後,就會有頑皮的小孩發現他的與眾不同而加以取笑或玩弄或排斥,情況可以很輕微亦可以去到很嚴重。但如果在初小已建立一些固定玩伴就會比較好,會有其他人保護及安慰他,使他不致受那些到重大傷害。但因學校每年都有機會轉班,一轉班朋友仔就會再重組,對於亞氏就會不太懂如何處理。因到高年級大部份同學已有派別組織及團體想法,亞氏融合將越來越有難度,可能家長需加以輔導。
我覺得最易的融合是偽裝,裝作順民,不要有特別意向,只順住小組領袖意見表示認同,就可扮成小組的一份子,獲得認同。希望我所看到的會對你有幫助啦!

回覆:JadeW 的帖子

家長參與度也是重要的! 無論與學校及家長的溝通。

對於學校老師,其實除非是嚴重欺凌,或事件引致有人受傷,否則老師很難介入同學間相處的問題。

回覆:JadeW 的帖子

另外,建議小孩可以培養、學習小組可玩的不同運動及活動,例如:
1)踏單車、游泳、乒乓球 (因運動神經不太好,最好選擇不需要靈活走動的運動)
2)象棋、波子棋、樸克牌、橋牌、打麻雀(靜態的小組活動)
3)集郵、砌模型、看書 (引發共同話題及興趣小組的活動)

moboy    發表於 13-4-12 20:26

好多謝各位意見
其實好擔心,因長時間在校,如果冇朋友好慘好孤獨
我朋友囝囝都係亞氏保加,最初一年級有老師幫助在校生活不斷進步,到二年級新老師冇經驗小朋友行為情緒出問題,連媽媽情緒病都返發成日喊,到現在三年級又經常比同學玩,媽媽向老師投訴,反被老師指責佢囝囝成日陰陰笑唔正經,媽媽解釋囝囝的笑係冇意識,因讚或鬧佢都會笑,但老師好似針對性處罰,攪到朋友就快癲

回覆:p9queen 的帖子

我自己會覺得遇到什麼老師真係運氣。但要預左普遍老師都吾會特別對待你個小孩,家長係要幫助小孩設法適應環境,而吾好諗住要學校老師迎合佢既特別需要。我覺得同學仔相處方面既問題,老師幫到一時,但照顧吾到全日,俾老師特別照顧後,一冇左保護更易引發同學對他的欺凌。

沙田信義,好多資源同經驗照顧有特別需要嘅小朋友。

我個仔都固執,等緊評估

問題係去考學校時好大機會不合作

旺角神召第一小學for sure!

朋友個仔都係一樣有亞氏問題,起初一至三年級都沒有同學校講亞仔問題,老師亦對佢亞仔讚不絶口,與同學相處ok,仲有好多機會做班長。那時都試探過老師,小孩在學校表現是否有異常,因為我朋友都覺小孩在家有些行為古怪及固執,老師話沒問題,只是比較膽小。到了四年級,朋友話想學校給資援比亞仔,於是咪同學校講,有無歧視,朋友就不願置評,之後,好多幫老師做嘢機會都少了,無論小孩幾努力,都被視為有問題的一群,老師仲同家長講佢以前都唔覺小孩有問題,現在好似真係有,仲越來越嚴重。小孩都感覺唔開心,終於轉到另一間小學,在新學校沒有向學校提及亞氏的問題,小孩都開心及變得有自信。

醒目開學勳章 王國長老

分享我仔case, 佢係ADHD+非典型自閉+高智商, 我夠膽講, 仲煩過一般亞氏

我仔學校做緊D咩 (當有家長覺得其實無咩可以做, 其實呢d野, 唔用到既家長好多都唔知):
-assign左某一個老師專門同佢傾計, 學校有幾個老師專做consuelling, 有男有女, 有教高年班有教低年班, 負責同d有需要既學生傾計, 俾人蝦又好, 唔開心無自信又好, 我仔屬於做事衝動又唔置在, 所以社交差, 又唔識自己講, 要人慢慢"鑿"佢講心底話
-學校訓導組老師做配對, "撮合"d無咩朋友既學生, 我有問過老師, 無朋友既同學唔一定係因為亞氏自閉, 有d純粹係慢熱怕羞, 需要老師幫幫
-學校有社工, 安排in house既課程俾各款要幫助既小朋友, 包括親子寫字小組, 社交小組, 遊戲小組, 專注達人小組, 跟我做個friend小組, 中英數補底, 等等, 社工亦有得閒搵下小朋友傾計, 約下家長傾計
-學校有"買"教育心理學家服務, 我仔都有"幫襯"過, 我知學校仲有幫襯青蔥計劃, 心理服務, 等, 學校annual report入面, 有成版講呢樣, 佢地好認真有俾資源去做呢樣野, 亦唔會逃避話俾人知學校有收呢d學生
-我由小一知道邊個係班主任開始, 已經知會學校我仔需要特別跟進, 學校從來無俾過壓力我, 當然, 我仔做左咩"好事"時, 老師一定會聯絡我, 唸下計仔, 上星期至見完黎(因為我仔pat左個男同學個羅友一下), 老師都好盡力去唸法子點去教佢唔好, 包括專登介紹我仔認識黎講talk既警長, 話佢知非禮行為在校內都係被禁止, 雖然我仔係trouble maker, 我好感激老師focus在停止佢再做呢d野之餘, 亦好在乎我仔對自己信心, 知佢唔開心, 仲叫我要多d陪佢傾計, 理解佢係咪有咩想同大人講
-我仔仲有其實問題, which亞氏無的: 食飯慢, 心散, 上堂發夢等等, 但老師從無針對或睇低佢, 一樣俾機會佢, 班主任所謂捉佢上教員室食飯, 但事實就同大少傾住食, 班主任仲加埋我whatsapp, 方便傾我個仔d野

要做, 好多野都可以做, 套句bk話: 沒有最好, 只有更好

麥兜MaMa  港同真是超好, 可惜離我家太遠  發表於 14-7-17 11:43
hecabb  HKUGA真係一間好學校!多謝分享!當年大女考小一時睇漏眼,過兩丨
年可以俾細仔試下~  發表於 13-10-19 14:18
Jane1983  學校好照顧學生,好好!  發表於 13-10-10 18:11
HaYi  HKUGA 在此方面真係好有心同資源, 讚 !  發表於 13-4-13 17:23
‹ 上一主題|下一主題