用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教VS蘇淅VS港同
go

高主教VS蘇淅VS港同

小朋友的性格是個活潑開郎型,也是個可以靜靜地做功課、畫畫及受教的孩子!
請大家給些意見高主教VS蘇浙VS港同那間適合小兒多些呢?有沒有那間小學是有活動式+傳統式呢?

elbar  蘇浙 和 港同 較 適合   發表於 13-4-8 19:53

醒目開學勳章 王國長老

之前BOOKMARK左, 高主教VS HKUGA
蘇浙就等其他家長INPUT了
http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1

回覆:高主教VS蘇淅VS港同

蘇淅應不用 consider
中學是 band 2/3

醒目開學勳章 王國長老

咁又唔好咁講, 蘇浙小學好犀利架, 不過家長同小朋友都要努力D就真, 家長要了解多D睇下自己係咪想要呢樣

謝謝你們的意見!

蘇浙小學好犀利架 Agree!

蘇浙小學language係幾好的,蘇浙有幾好的語言環境譜通話和英語。
上學二年班開始英語堂都是由外籍老師教學,對小朋友的英語有一定的幫助。

引用:蘇浙小學language係幾好的,蘇浙有幾好的語

原帖由 candycn 於 13-04-11 發表
蘇浙小學language係幾好的,蘇浙有幾好的語言環境譜通話和英語。
上學二年班開始英語堂都是由外籍老師教學 ...
中學水準如何?

lymchau  don't always ask how about the Secondary School when discuss on KCS! Kids are well trained for better Sec. School!  發表於 13-4-11 15:41

Secondary: not good.
When we went for the P1 interview and asked about its secondary school, the teacher told us, "you wouldn't want to get into its secondary school!"

Agree.  Most of the students will not go to its secondary school.  

charlotte_mom

以港同去年文憑試成績計, 算是band 1 or band 2 呢?  如果今年再好D, 又點呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:charlotte_mom以港同去年文憑試成績計,+算

原帖由 albert831 於 13-04-11 發表
charlotte_mom

以港同去年文憑試成績計, 算是band 1 or band 2 呢?  如果今年再好D, 又點呢? ...
其實,banding係俾學生,吾係俾學校

回復 Charlotte_mom 的帖子

唔好意思,我都想知蘇浙小學有幾好,可唔可以講多小小

回覆:ykx 的帖子

我以前個同學蘇小升上來,不知怎的,成曰都自卑,他成绩也不差,升上中六,升到大學,但很接,佢話蘇小升上我中學己是比較差,但我間話灑就是band one,他的國語很好,但英文是差點。我也無為我仔報蘇小。

引用:我以前個同學蘇小升上來,不知怎的,成曰都

原帖由 魚王 於 13-04-13 發表
我以前個同學蘇小升上來,不知怎的,成曰都自卑,他成绩也不差,升上中六,升到大學,但很接,佢話蘇小升上 ...
我都係蘇小畢業。細個都係幾自卑嘅人,因老師太高壓。不過而家同以前係咪應該有D唔同呢?
不過性格形成,除咗學校的影響,家庭都應該有嘅。

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-04-13+發表我以前

原帖由 qwe2132007 於 13-04-14 發表
我都係蘇小畢業。細個都係幾自卑嘅人,因老師太高壓。不過而家同以前係咪應該有D唔同呢?
不過性格 ...
我朋友都係蘇小畢業,佢都話佢細個喺學校不斷俾人罰,老師好惡,佢好唔開心。不過當然這是十多二十年前的事了。

其實我們讀小學的年代 (七八十年代), 學校邊會著重培養學生的自信心, 那個年代除了知識/成績, 只會是品德教育, 甚麼國際視野, 領導才能, 自心信, 完全不在課程範圍。

就算現在蘇浙 d 老師都係好惡, 因為佢地都教左好多年 (mostly over 10 years), 而且大部分係由大陸落o黎.....
我小朋友之前係蘇淅讀 Nursery (N1, 兩歲班), D 老師成日閉門閙仔, 讀左大半年, 由開心快樂小孩變到極度缺乏自信, 模仿老師閙玩具.....  於是立即放棄升讀 K1.  :;pppp::;pppp:

bobbob  我接觸過既蘇幼學生又確係比較同齡憂鬱  發表於 13-4-19 15:09

不要這樣說, 我女細時讀N1, 都不知幾開心, 老師錫到暈, 一班已有很多人考到名校同龍校, 而家離開學校成日約老師去街, 有老師不要爸媽!

大女的老師又係好好, 從來不罵人!

我2個同事小朋友讀蘇幼, 佢地考蘇小是 back up