用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幾歲開始讓寶寶上playgroup?
go

幾歲開始讓寶寶上playgroup? [複製鏈接]

親子童讀樂 醒目開學勳章 +3金熱血

不少家長都會幫寶寶報讀playgroup,好讓他們盡早學習豐富知識,同時接觸其他寶寶增加社交經驗。身為父母的你,又會讓寶寶從幾歲開始上playgroup呢?
單選投票, 共有 98 人參與投票

投票已經結束

1.02% (1)
17.35% (17)
34.69% (34)
17.35% (17)
11.22% (11)
18.37% (18)
你所在的用戶組沒有投票權限
   2    0    0    0
教育王國 www.edu-kingdom.com

出色的教育王國父母,出色的新一代

回覆:幾歲開始讓寶寶上playgroup?

i think at least 1.5yr old

梗係要啦,紅磡廣埸2樓近商用女洗手間果度開咗一間新的中心叫智多德全人發展中心有PLAYGROUP,果度係白人教,D導師個個都係碩士,重要係專業人士,你可以去試下。聽人講果度有個導師好有經驗,補親個個小朋友一定會大有進步,重會慢慢變乖。

around 1.5 yr old

有人帶可能無必要,特別是非首名子女。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Around 2 ba.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

8 months old

睇下bb性格啦,如果比較怕羞、見到陌生人會哭就可以早些少,但千祈唔好期望學到d乜,最緊要係有屋企人以外嘅人陪bb過咗個上午/下午。8-12月帶佢上Playgroup, 其實同去遊樂場或公園差不多,志在見下人。響playgroup玩就有冷氣、乾淨d、規律d,因為始終比咗錢,無乜特別事都一定要返去上堂。
到咗13個月,響playgroup學嘅嘢,真係見佢返屋企會做返出嚟,跳嗰隻舞、做嗰個動作、教嘅圖畫等會響日常生活上呈現出嚟,慢慢覺得個playgroup好似有D用。
題外話,如果好彩撞到D有禮貌、有知識水平、有正能量嘅父母一齊上堂就超正,可以從中偷下師
上堂時,好多時D父母攪掂自己個bb/小朋友就算,隔離嗰個喊,都唔會點幫,或者唔識幫。有次我個仔大喊,旁邊的小朋友的父親對他小朋友說:「你叫小朋友唔好喊啦、你比張紙巾佢啦、你比餅餅同佢share啦...」,呢個時候連我身為母親都學埋嘢,小朋友又學到幫助別人,好好吖!
遇到好老師又會同各父母親分享響屋企點引導或教育小朋友,都唔錯!

14 mths

‹ 上一主題|下一主題