用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014/9月升中屯門區媽媽一齊傾(仲有4日就放榜啦) ...
樓主: cmsm
go

2014/9月升中屯門區媽媽一齊傾(仲有4日就放榜啦)  

ting2222 發表於 14-7-22 17:03
唔洗同佢講咁多,入得黎呢版梗係c9啦

我呢個中五c9呢, 雖然讀書唔多, 但記性都幾好, 我頭先再睇清楚佢個網名, 我記得我回過佢post ga, 睇返佢個post, 佢應該係一註冊就發呢個post, 睇完再以我呢個c9 ga logic去諗, 似乎又明白咗d野, 唔知大家睇完會唔會同我一樣有所領悟呢

大家快d入去睇啦

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2821904

回覆:健朗媽咪 的帖子

回覆:2014/9月升中屯門區媽媽一齊傾(仲有4日就放榜啦)

我諗而家有人做到咁出面, 大家更加明白發生乜野事

懂得「放下」,何等自在!

饒了別人的同時,您也饒了自己。

做一個懂得「放下」的人,

放下心中的怒,

放下心中的恨,

放下心中的不平衡,

不要太斤斤計較,

您的每一天都將更美好。
(copy from http://w3.loxa.com.tw/fxp6033/28.htm)

唔怕失禮講,我大仔係SEN學生,升中時b3c,唔知好彩定唔好彩派入1st志願b2中學,F1留過班,成績依然跟不上,雖然操行唔錯。但讀完F3卻遭學校勸退,作為家長,心情難免憤怒,惆悵,徬徨無助,不過我理解學校立場,與其"磨爛蓆"對雙方都沒甚麼好處,倒不如為囝囝選擇更適合的路。自古有云:此地不留人,自有留人處。

離校後,我並沒有到處說過學校半句不是,無必要啦!就當為孩子留點尊嚴吧!

bestwish    發表於 14-7-24 09:37

回覆:丸媽媽 的帖子

非常正確!

回覆:丸媽媽 的帖子

引用:+本帖最後由+健朗媽咪+於+14-7-22+20:50+編

TuenMunResident 發表於 14-7-9 06:46
屯門去港島返學好遠呀,雖然學校係津貼,但學生背景都好中産,我地尼d屯門人會唔會比港島中座歧視架?:pity ...

吓。。 。咁真係估你唔到,原本你小朋友晌港島讀書?

引用:+本帖最後由+丸媽媽+於+14-7-27+02:07+編輯