用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用緊Oxford Path 嘅mama交流吓
樓主: 阿月巴
go

用緊Oxford Path 嘅mama交流吓   [複製鏈接]

回覆:用緊Oxford Path 嘅mama交流吓

我覺得最值得買係因為佢可以引導父母去教導小朋友。例如有一本Cheeky's nappy 就係講戒片,書後仲有step 教小朋友自己去toilet。其他仲有教禮貌、講怕黑...都係日常生活嘅事,大d仲有Phonic。Oxford path 不時有講座。教家長點用套書之餘,仲會有其他如「優質幼稚園應具備的五大條件」家長講座。另外,我最鍾意係個play group ,native speaker 講故事,從故事中教常識、數學、形狀、做勞作。我好開心自己揀啱呢套書,囡囡晩晩都會聽完故仔先瞓。價錢係貴,但分36期俾,千幾蚊一個月又OK 喎。

仲有個平板電腦(好似厚身iPad ,建議2歲同外出先用,同埋一日最多玩20分鐘)。裡面已經有齊哂DVD、聽歌、玩games 、drawing 。而屋企就先睇書、講故仔,悶先用smart pen 。1歲後先睇DVD ,一日睇一次。

其實都幾好呀。。我個女由三個月聽歌仔。。日日都聽。。我就日日同佢睇住本sing along song 本書。。一路睇一路聽。。起初冇乜反應。依家佢10個月會主動攞本書聽歌。。flashcard 就係8個月同佢玩。。故事書就日日睇。。每日二次十五分鐘。。至於poster,就耐唔時睇下。。佢起碼會主動攞書翻。。
我個女就快11個月。。。我都唔比vcd TVs,and DVD 佢睇。。因為這些太flash...反而令到書好似好悶。。。小朋友試過玩i pad就好難返轉頭。。。而且佢地睇電視。。好似好專心。。眼都定左。。。咁對眼肌肉冇好。。所以好似oxford path都建議二歲以上先睇vcd or DVD

回覆:namnam609 的帖子

flash card 你點用法?跟佢本passport個schedule定點?可唔可以分享吓?

回覆:阿月巴 的帖子

My son started using Oxford path when he's 6 months old. We read books everyday, but not only Oxford path books. He plays with the flash card when he likes n he started to play with posters around 1 year old. He loves the whole set a lot! He could say out almost all the basic colors n all the alphabets when he was 1.5 years old. Oxford path also gives u a membership to monitor the progress of your kid. I have no regrets at all for buying this set!

有問Oxford path mama帶過小朋友上他們的三歲playgroup ? 好唔好?地點好似不太就腳

引用:有問Oxford+path+mama帶過小朋友上他們的三

原帖由 homepridealice 於 13-05-08 發表
有問Oxford path mama帶過小朋友上他們的三歲playgroup ? 好唔好?地點好似不太就腳

...
而家多左地點選擇,問妳地個Oxford path planner 就可知道。

引用:Quote:原帖由+homepridealice+於+13-05-08+

用左大半年,最近同個囡做D互動練習,發覺佢學得吾錯。睇DVD, 或CD 會取相關的書一面睇,一面聼。

回復 kwokchris 的帖子

想問知唔知依家大概要幾錢,我都有興趣呀~~~

想問下知唔知依家賣幾錢??我都有興趣呀!!!

終於找到個 smart touch套,可以方便睇。

引用:回復+kwokchris+的帖子 ++想問下知唔知依

原帖由 jennymcmug 於 13-06-25 發表

想問下知唔知依家賣幾錢??我都有興趣呀!!!
宜家賣$46800include 1X playgroups

引用:終於找到個+smart+touch套,可以方便睇。+ +

我曾經都係好心急想買教材的家長,因為怕小朋友好快長大,會錯過什麼。甚至我用咗好多錢買唔咗少教材,但係如果俾我再揀...我會用呢幾萬蚊買多啲故事書,好多故事書都係跟埋cd, 好多都係名作家又攞奬的書, 4萬可以買到成屋都係啦﹗如想佢英文好, 俾佢上playgroup仲實際, 就算1:1, 當$500一堂...都已經最少上到80堂西人單對單...我覺得咁樣成效仲大囉。

純個人意見…不喜勿插。

doraemon622  又係喎,四萬都好貴  發表於 14-6-4 18:50
shevachevy  我就係聽完佢CONSULTATION之後選擇左你講呢個做法, 9個月過去了覺得選擇正確  發表於 14-4-2 15:50

回復 月桂樹小姐 的帖子

thx~~咁待我都諗清楚先^^"

引用:我曾經都係好心急想買教材的家長,因為怕小

引用:Quote:原帖由+月桂樹小姐+於+13-06-27+發表

原帖由 jannychan 於 13-06-28 發表
雖然我好同意你所講,用4萬幾可以上好多playgroup和買好多書,但我仍然選擇購買一套書去俾小明友 (我有2個) ...
同意,平時父母都須要同小朋友一齊看,一齊去讀,一齊做練習,我自己除了用Oxford Path 外, 小朋亦去上play group,在屋企亦設有一個閱讀位置,方便小朋友隨時可以取到書本去睇,我個小朋友一歲多用,而在二歲,見佢真係學得好快,貴少少都值得。

引用:Quote:原帖由+jannychan+於+13-06-28+發表

Oxford 未有得淘,我暫時仲未發現有二手市場.....
我都好想知有冇真正用家可以分享一下呢套教材.....
‹ 上一主題|下一主題