用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校問題
go

龍校問題

龍小學生係咪100%可以直升龍校中學的
Thx

除非講明保證直上,好似陸慶濤,否則一般都要達到指定要求,例如主科七十分以上,或是成績最好的80℅學生,視乎學校的要求而定

升結龍中學要成績最好的80℅學生?
不可能吧!

我意思係100人之中,成績在80名以內者,我知有幾間直資私校都是如此的

朱寶 發表於 13-3-1 10:18
我意思係100人之中,成績在80名以內者,我知有幾間直資私校都是如此的
私校唔知, 直資不可能吧!

醒目開學勳章

今朝睇明報見到一段相關報導,但搵唔到網上版!
大意係教局想容許龍校俾唔合要求嘅小六生留級,而唔駛中學部一定要收唔合條件嘅學生

醒目開學勳章 王國長老

津校一條龍係政府規定要100%直升, 當然, 小學捱得到P6至算
直資就無硬性規定, 一般要求中英數操行合格(都好合理吧), 有幾難"過關"就睇學校自己決定, 以我小朋友果間為例, 如果係成績唔得, 一早已經同家長傾晒計, 我見過一個P6同學, 係每一日放學後都要補課, 最後都可以直升, 而我女數學成績一向麻麻, 我都無擔心過, 因為我知學校會點處理
我估家長最好同返在校家長理解下升中要求會好D, 間間唔同架

就算直資可以自定升中的要求, 但都不能用百分比, 只能用成績.