用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生 vs SFA vs APS
go

民生 vs SFA vs APS [複製鏈接]

民生龍校, SFA學術水平較高, APS派位好, 怎揀?請比意見, 謝謝!

elbar  魚與熊掌, 任你選擇   發表於 13-2-25 19:48
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你會唔會想更上一層樓,定係留响龍校12年?
恐龍家

回復 superman680 的帖子

Hi supermann680,
Same here, headache for Munsang vs TSL.

Hi yiuyiumom ,
你有决定未呀?

superman680 發表於 13-2-25 09:29
民生龍校, SFA學術水平較高, APS派位好, 怎揀?請比意見, 謝謝!
請問民生何時轉 龍校

民生書院小學

回覆:民生 vs SFA vs APS

我朋友係今年民生小一家長,佢話功課十樣,已頂唔順,請了補習。可能是個別例子,佢要返工,話小孩又唔尊心。看你小朋友是否適合民生,sfa 同aps功課量少d。

十樣功課!!真嚇人呀!:

ms.giggle 發表於 13-2-25 10:36
我朋友係今年民生小一家長,佢話功課十樣,已頂唔順,請了補習。可能是個別例子,佢要返工,話小孩又唔尊心 ...
Your friend did not tell lie.  That's true that it usually around 10 kinds of homework (includes correction) everyday.

回覆:ottomum 的帖子

有時改正只是一两句,有時唔駛改,我自己唔計係功課。 如果十樣計埋改正, 即唔計改正約7-8樣,咁都好D...

yiuyiumom 發表於 13-2-25 09:56
回復 superman680 的帖子

Hi supermann680,
Hi, yiuyiumom & supermann680,請問你們是MS KG生, 但考到SFA & APS嗎?

回復 MSBOY 的帖子

yes, mine was selected by 陳守仁

回覆:民生 vs SFA vs APS

Guess you have been disqualified by Munsang once you selected TSL

These 3 schools are quite academic, especially SFA.
Choose the one near you, or 民生龍校 if you don't want any more difficult game 6 years after.

民生不是龍校.有名次要求.

直屬中學:民生書院

http://www.chsc.hk/psp2012/sch_d ... t_id%3D6%26page%3D5

Nightman  Noted with thanks.  發表於 13-2-28 21:23

我朋友們的孩子有的民生中學畢業, 有的以前讀民小,有的APS畢業, 有的以前讀SFA. 結論: 以上所有的都是谷的學校. 讀民小的那個因為抵受不了民小的嚴格有情緒問題後來轉了校即刻好了,讀SFA的那個是gifted但每天做功課做到喊.讀APS畢業的那個讀到沒有自信,讀民中那個順利入了中大(不知她讀什么小學).  

醒目開學勳章

民生不是龍校.有名次要求. - 升中得100個名額, 所以一定要考100名以內才可以保證升讀民生中學.

回復 rolandbb 的帖子

APS? 係邊?

kerkermui  九龍塘  發表於 13-3-4 16:58
‹ 上一主題|下一主題