用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請問做過過來人既你哋分享下
樓主: momofish2002
go

想請問做過過來人既你哋分享下 [複製鏈接]

回覆:momama 的帖子

一針見血!

引用:有邊個家長入咗名幼冇再加課外? +

原帖由 momama 於 13-02-22 發表
有邊個家長入咗名幼冇再加課外?
老實講十個入面九個都有,唔可以靠曬學校,只不過在學校黎選,兩個小朋友都ok的,但大家所讀幼稚園不同,會否因名幼而選擇那個孩子!

momama 發表於 13-2-22 14:40
有邊個家長入咗名幼冇再加課外?
其實自己教,有效過出去補好多。

回覆:想請問做過過來人既你哋分享下

如果樓主怕選擇,張來更多野揀!
入小一今本唔到家長㨂!名校更唔洗講!
如果一心唔考名校,一個普通又開心的幼稚園也是好選擇!
反正名幼稚園跟入名校只是基本門檻!
希望縮窄樓主選擇範圍!

回覆:momofish2002 的帖子

坦白講,我唔認為維記對考小學有好大優勢到你要小朋友轉學.

hyatt  can't agree more.  發表於 13-2-28 15:39

我唔係太明,樓主當初in名幼時,乜唔係決心會轉先in咩?而家名幼收,應該好開心先啱!否則in咗又唔轉,唔轉又要in⋯好矛盾囉!
你in都因為相信名牌會為自己帶來信心和優勢啫,唔通只想考阿仔實力咩?定維記下午唔係首選?

有人話名氣重要,有人話唔重要⋯⋯既然無人講到轉或唔轉到底帶來結果如何,而你個仔同人地個仔又唔一樣;你又係信名牌效應先去in維記,而家咁好彩考到咯,咪轉間更出名囉!費事到小一面試時,你先後悔當初為何考到又唔轉!
我是從心理角度分析轉唔轉的後悔程度。

我覺得,你唔轉,小一結果順利還好,唔順的話,你是會自責的⋯
但轉的話,若然小一結果順利,你會慶幸今天轉校,但唔順,你都叫做已經努力試過更出名的。
所以,一係當初咪in名幼,唔讀就好難取捨。

有無聽過,一係唔好買六合彩,買咗就要對。唔諗住對,就咪鬼買啦!中咗又唔攞獎?唔通嫌少錢,車費都蝕埋?

Parisienne 發表於 13-2-23 07:54
我唔係太明,樓主當初in名幼時,乜唔係決心會轉先in咩?而家名幼收,應該好開心先啱!否則in咗又唔轉,唔轉 ...

好多謝你既竟見, 不過我最終放棄了維記留原校!
當初IN維記時都係11月, 仔仔都係返咗BOXHILL 3 個月, 未睇到學校教出黎既野好唔好, 所以咪幫佢報下其他學校等多個選擇, 但我只報KV AND VIC.

現在仔仔已返學半年, 已經睇到佢學識唔少野, 亦感覺到學校對小朋友既關愛, 而且早兩日收到學校通知可以轉上午班, 對於作息時間, 飲食安排, 課外活動編排都好安排, 咁成個結論又唔同晒, 最終都係選近既學校對佢好處多一點, 相對因靠名氣去博入到好既小學, 好似咁決定唔係咁好, 因為無人GUARANTEE到!
另外萬一佢有咩唔舒服, 或打風落雨, 間學校咁近屋企我可以十分鐘就到, 第一時間接走佢, 唔洗塞多條隨道!

名校係好難入, 真的很感謝維記比機會我仔, 所以先想聽下其他家長意見, 自己再認真分析一下!
其實好多人都會報幾間幼稚園包括名校, 而有OFFER的都要決擇一番!
每個小朋友情況都唔同, 最終家長都係要適合的幼稚園比小朋友, 但願每個小朋友讀書都順順利利, 考到心儀既學校, 祝大家既小朋友都身體健康, 學業進步!

‹ 上一主題|下一主題