用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好好裝備孩子,放鬆自己
go

好好裝備孩子,放鬆自己 [複製鏈接]

去年我家孩子經歷過私直面試,自行失敗,派位失敗,到最後成功叩門。想分享一下,鼓勵大家,加油裝備孩子叩門技巧。家長要盡量放鬆,否則白髮齊眉。大家可以回顧bk去年嘅post,會發現事實並不是大家想像這樣的差,大部份bk的人最後都能成功叩門,至少我自己身邊的幾個朋友都可以,有一個派去荃灣孖寶,而小孩沒有特別技能,都成功。成件事情在玩音樂椅9張櫈10人玩,未到最後都唔知自己坐在那一張櫈上,而最後9月開學竟然仲有好櫈等你去坐。加油。
   52    0    0    0

回覆:cuccw 的帖子

醒目開學勳章

回復 cuccw 的帖子

請教如何裝備孩子叩門技巧?

I want to know too

請分享你如果準備的心得? Portfolio 的內容可分享嗎?

我要今年作戰啦!

請賜教

我家孩子係細仔,超級慢熱,害羞,內向,固執,話不做點氹都不做,我頭痛緊萬一派到荃灣孖寶,點帶佢扣門

引用:去年我家孩子經歷過私直面試,自行失敗,派

原帖由 cuccw 於 13-02-21 發表
去年我家孩子經歷過私直面試,自行失敗,派位失敗,到最後成功叩門。想分享一下,鼓勵大家,加油裝備孩子叩 ...
樓主應該未分享完,等你!

其實是心理戰,試從老師角度唸,見幾百個細路要d乜。每人只有幾分鐘時間,如何令小孩與眾不同。最基本嘅面試問題要熟讀外,要練習下講解多幾句。例如問小朋友,媽媽工作是什麼,小朋友A:「護士」小朋友B:「我媽媽是護士」小朋友c:「我媽媽是護士,主要是照顧生病嘅人。」唔駛講C嘅小朋友有深刻印象。其實所有問題都可延長,用遊戲獎勵方法熟讀。唔好介意小朋友背答案,背嘅好處係節省時間。

Pigbaby    發表於 13-2-22 08:45

叩門嘅學術性問題一般比私校和直資容易好多,玩法完全唔同,講究對答成熟。至於portfolio 方面,我認為津校看重孩子嘅特異功能,試試找出小朋友長處,放在當眼處。地址及個人資料不用,因一般form上都會有,不用重覆。豬肉獎用照片加小朋友個樣加上,圖片絕對令老師印象深刻,冇咁悶。我看過一個入了男拔嘅小朋友portfolio,簡單到不得了,有點似大人見工嘅resume,所以大家唔需要太花巧。4張紙就夠。頭兩張詳列學過嘅野和得獎,加插學野或得獎小相片在旁,第3張貼獎狀和証書,第4張家庭相、旅行相、學習相(找個外國金髮老師合照)、賣旗公益相。最重要找selling point.封面是cover letter,cover letter要寫入紙嘅學校名,上網看看學校著重什麼,每份改少少,務求將該校重點與孩子優點有聯繋,底可加幼稚園或補習老師推廌信等。

回覆:好好裝備孩子,放鬆自己

我想問下如果去津小叩門,其實幼稚園嘅名氣緊要嗎?

樓主,好多謝你既分享呀!你舉既例子好實在好有參考價值呢!

幼稚園非常重要,

去年放榜是weekend,所以有兩天準備。我和幾個戰友都派唔到第一志願。在放榜前要找定叩門目標嘅application period,一般在website有,冇嘅就打電話問。雖然之前因考私校已做好了portfolio,update下,左整右印,都用上了7個小時。津校通常有數天時間入紙申請,那就盡量不要在第一天去,因為多人排隊很浪費時間,也不要最後一天去,以防自己帶漏野。資料要齊,有學校會check正本。冇申請表嘅學校機會會微些,但亦可放portfolio 在門口。實行大包圍是上策,因為面試時間會撞,到時才二選一。

咩唔係扣門是留班位? 又或是幾百人扣但收幾個位咩? 點解樓主話係成件事情在玩音樂椅9張櫈10人玩, 我諗冇咁易掛? 樓主還有什麼裝備孩子? 請多多賜教. 謝謝!

噢,真的嗎?較有名的幼稚園對叩門有明顯幫助?

cuccw  小女現在當年叩入嘅同學大部份是出名的幼稚園,小學名不便公開,同學仔有LH起碼2個 St cat 至少5個KV KM 等等咁囉  發表於 13-2-22 02:11

幼稚園名氣原來用在這時。一般來說,津校先選有選過派位111嘅小朋友,所以叩第一意願時,一定要加排位影印本。津校收很多與自己有聯繫嘅幼稚園生,如聖公會,浸會,or屬幼等,因為都要比面各幼稚園校長。其次看名幼生。不過村校又叻嘅小朋友都可能有機。狂寫求位信很有用。去年bk媽媽求位嘅故事峰迴路轉架,追post。派了荃灣寶校朋友並不出色,但無端端面試心情大靚,入了深水埗一間升中派位很好嘅小學。小女9月1號都收到有中學直屬小學電話,因叩到心儀冇去,d學位總會放出黎。

實况是這樣,一間大津校理論上有10~15個叩門位,2~3個留班位。但我們發現,最後收的比大家想像多,原因是有人即使第一志願都冇註冊,又有人心頭高,不停地拿回註冊証去自己認為更好的,d位不斷咁放出來。去年有一間小女係後備11,(果間學校有post number上網),最後都有call.

去年比今年出生率少,大家參考好了,我只能分享去年嘅所得。私校同直資方面,都有得叩,唔好放棄任何一個機會。去年德雅和德望到最後好多學位,朋友說即使之前沒有面試過叩門都有walk in機會。
‹ 上一主題|下一主題