用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網家長,你哋揀咗邊間呀?
樓主: akicherry
go

40網家長,你哋揀咗邊間呀?

回覆:40網家長,你哋揀咗邊間呀?

請問:愛德係一線小學嗎?叩門難入嗎?

想問40網,有那些係差學校?即一見到個名,就必須要去叩門!

回覆:kp_sin2001 的帖子

回覆:Garymx 的帖子

愛德係唔係一線學校,我就真係唔知啦,不過係一間幾好嘅學校

回覆:babydonald 的帖子

白田天主教小學好似唔係太好

小露比*  堅唔好...  發表於 13-1-24 23:29

回覆:akicherry 的帖子

Thank you. 其實我第一,二志願同你一樣。希望有機啦

引用:請問:愛德係一線小學嗎?叩門難入嗎? +

原帖由 Garymx 於 13-01-23 發表
以升中表現計,愛德絕對是一線,超過六成入英中,每年分別各有二十多個學生升往長天及上智,銘賢也有十數名,餘下三成學生亦多入一線中中。以校舍設施計,亦為一線,因剛入伙第三年。但以地埋位置講,因被新屋邨圍攏,吸引程度一般。

引用:請問:愛德係一線小學嗎?叩門難入嗎? +

原帖由 Garymx 於 13-01-23 發表
愛德只會考慮那些在選校時排它們為第一位置的那些叩門生。

回覆:kvc 的帖子

ic, 由於第一次時沒選愛德,所以統一派位時都無選愛德。甘樣,叩門愛德仲有乜野方法?

愛德以前是聖芳濟各的下午校, 成績只略比上午校差少少, 是40網數一數二的小學, 至於功課也比其他學校深, 當年中學的同學成績最好的是來自聖芳濟各, 其次就是來自愛德畢業生了.  前幾年因校舍問題, 而且學校比較低調, 大家都偏向荔天和瑪小, 其實看看升中派位的成績, 基本上和荔天派得差不多, 有人甚至覺得比荔天好.

回覆:gret 的帖子

你知得甘清楚㗎,多謝sharing

回覆:gret 的帖子

另外,好想知聖紀文排第三的chance係唔係 "0"呀?

協和是否brand one ?

回覆:applehoney 的帖子

其實小學嚟講,真係冇特別區分band幾嘅。通常啲人就以升中派位成績同校風去評核間小學啫

想問深水埗管立好唔好?

回覆:babydonald 的帖子

深水埗官小好似唔係太好

babydonald 發表於 13-1-26 00:35
想問深水埗管立好唔好?
現在不好 ,,,,,,

引用:ic,+由於第一次時沒選愛德,所以統一派位時

原帖由 Garymx 於 13-01-24 發表
ic, 由於第一次時沒選愛德,所以統一派位時都無選愛德。甘樣,叩門愛德仲有乜野方法?

...
your chance is very low. sure you can try. why not? send them a resume. good luck to you.

回復 小露比* 的帖子

你好小露比,如沒有記錯你的小朋友是否讀基福,可否分享學校老師。  本身報了第二志願,不過近日聽朋友講老師比較嚴,所以想問吓此校的家長,如果方便更好可以分享其它各方面,例課程和課外活動。 Thanks

peony1234 發表於 13-1-28 14:41
回復 小露比* 的帖子

你好小露比,如沒有記錯你的小朋友是否讀基福,可否分享學校老師。  本身報了第二志 ...
不是喔 ,,, 不是基福