用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 71間於自行收生階段出現世襲超額情况小學名單(2013) ...
go

71間於自行收生階段出現世襲超額情况小學名單(2013) [複製鏈接]

醒目開學勳章

71間於自行收生階段出現世襲(必收生)超額情况小學名單(2013)

46    0    4    0

醒目開學勳章

2013年小一統一派位跨網借位名單

原校網

原網學額

所借校網

所借學額

涉及學校數目

14網

671個

16網

24個

5間

31網

610個

32網

44個

4間

41網

551個

43網

216個

9間

48網

1345個

46網

96個

6間

62網

966個

64網

40個

3間

65網

51個

4間

66網

125個

5間

71網

800個

70網

245個

13間

73網

397個

72網

23個

4間

74網

374個

72網

272個

15間

80網

622個

81網

42個

4間

83網

8個

2間

84網

169個

10間

91網

956個

89網

34個

5間

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1505&langno=2

Thank you for your sharing~

回覆:71間於自行收生階段出現世襲生超額情况小學名單(2013)

應該唔止咁少學校?世襲係指兄姐讀緊果類必收生?定父母舊生?

回覆:71間於自行收生階段出現世襲生超額情况小學名單(2013)

世襲是在校的,即甲一,父母舊生是甲二!

我入左一間41女校,佢應該有世襲但無登既?

小曳人  呢度講緊超額學校喎!通常只有男女校會超額架!  發表於 13-1-9 17:40

油蔴地天主教小學 和 聖公會仁立小學 可能係津小 BEST 5 之內

醒目開學勳章

世襲包括: (A)必收生 同 (B)計分

計分學額只在少必收生情況下才會收多,不會有「超額」這回事,

唯一可以超額的是世襲內的「必收生」部份。

net 12 竟然唔洗借位?

iantsang  都好似無借一段時間啦   發表於 13-1-9 17:47

62都借好多位喎!

iantsang  係!好誇張!  發表於 13-1-9 17:48

回復 CoffeeCake 的帖子

咁即係我係net12既,點都會抽到net12既學校了?i mean你知啦,net12好多女校,edb計左條數,男仔都夠分配?(雖然我小朋友係女,但純粹八卦)

醒目開學勳章

CoffeeCake 發表於 13-1-9 17:51
回復 CoffeeCake 的帖子

咁即係我係net12既,點都會抽到net12既學校了?i mean你知啦,net12好多女校,edb ...
This is based on the number of applicants during first round (discretionary places stage) and indicated that they are living in, for example, net 12, and failed.  So, they are counted for lucky draw;

So, this requires a few assumptions:

(1) The net number of people moving into net 12 AFTER first round is zero (in & out);

(2) The applicants filled in ALL the schools of NET 12 in the lucky draw form.

If the above assumptions don't stand, then there is still chances for net 12 applicants to fall out of net 12.

iantsang 發表於 13-1-9 17:30
世襲包括: (A)必收生 同 (B)計分

計分學額只在少必收生情況下才會收多,不會有「超額」這回事,
計分即係指爸爸、媽媽、哥哥或姊姊,是該小學的畢業生

(因仲有好多方法計分架WOR, 宗教都係計分)

醒目開學勳章

bbtammy 發表於 13-1-9 18:12
計分即係指爸爸、媽媽、哥哥或姊姊,是該小學的畢業生

(因仲有好多方法計分架WOR, 宗教都係計分 ...
所有以計分準則,包括你所說的全部情況及其他

iantsang 發表於 13-1-9 18:16
指所有以計分準則,包括你所說的全部情況及其他
sorry,有dd confused....

因我見你話, 世襲包括: (A)必收生 同 (B)計分

咁其他計分又點會算係世襲呢?

醒目開學勳章

bbtammy 發表於 13-1-9 18:20
sorry,有dd confused....

因我見你話, 世襲包括: (A)必收生 同 (B)計分
哈哈,統稱唧!唔好意思!

因數據分唔開是否世襲兩種情況。

iantsang 發表於 13-1-9 16:52
2013年小一統一派位跨網借位名單

根據你個表顯示,單睇41網,551個本區位加216個外借位都係得767個學位。睇番教育局2011年係41網都有八百幾個入讀人數,今年點都唔會少過2011年,就算人數不變,仲有個一百個學位係邊到嚟?
咁即是填哂咁多個學校,又咁唔好彩隨機編號排得好後,咁派咗去邊?

醒目開學勳章

chengkiwi 發表於 13-1-9 20:04
根據你個表顯示,單睇41網,551個本區位加216個外借位都係得767個學位。睇番教育局2011年係41網都有八百 ...

列出數字為統一派位數字

引用:Quote:bbtammy+發表於+13-1-9+18:20+sorry,

原帖由 iantsang 於 13-01-09 發表
哈哈,統稱唧!唔好意思!

因數據分唔開是否世襲兩種情況。

咁係咪即係如果自行超額嗰D學校,一定係必收生都用晒自行位而無得派俾計分嗰D? 因為必收用唔晒嘅位學校只可以將餘額抽配給同分嘅幸運兒 (即25分都有機落弟) 而學校唔可以借中央位超收自行中嘅計分位,我理解得啱唔啱?

‹ 上一主題|下一主題