用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿中學擬轉直資 名校貴族化難逆轉 基層難入讀 ...
樓主: elbar
go

聖保祿中學擬轉直資 名校貴族化難逆轉 基層難入讀 [複製鏈接]

引用:各位覺得聖保祿辦直資是否好事,+真的可提升

原帖由 NatalieBaby 於 13-02-01 發表
各位覺得聖保祿辦直資是否好事, 真的可提升教學?
對校方來說是好事,可保收生質素。否則,可能收多左band 2生,要開中文班。

我只想說,我尊重那些轉直資的名校,我尊敬那些不轉的。讓我數一數有那些不轉的傳統好學校(由我們那代就出名的):皇仁、英皇、聖公會鄧肇堅、聖公會呂明材、鄧顯、林護、聖類斯、兩間華仁、st Clare's 、高主敎、聖若瑟、喇沙、女英華、瑪利曼、瑪利諾?、聖方濟各、真光、庇理羅士、嘉諾撒、張祝珊、金文泰、婦女會、民生、慈幼、筲官、聖馬可。。。等等,另加其他地區名學如長沙灣天主敎、荃灣官立等。
多過七間,所以清貧學生還是有希望的。
...

回覆:CHAN-2 的帖子

我也認同,其實轉直資是政府教改所做成,為勢所迫,部份英中在收生限制下要開中文班(如德雅,瑪神),無可奈何令學校即時降band,好像st Paul college, st Stephen college,只好辦直資才有機會保持水準及校譽,走出一條生路,所以政府的朝令夕改政策真的難為了辦學團體亦苦了家長!
如果Spss不辦直資,就有機會減班及改開中文班,對現在小學生也沒好處,班舊生及現任家長們更不想見到這個情況呢?真的無奈!政策天天變!
當年DGS, St Stephen, SPCC, DBS,等名校轉直資,亦有很多反對聲音,但現在就變成了家長們既dream school,所以我相信時間會令人無奈地接受現實

引用:+本帖最後由+mesmerising+於+13-2-2+06:24+

原帖由 mesmerising 於 13-02-02 發表

我只想說,我尊重那些轉直資的名校,我尊敬那些不轉的。 ...
慈幼跌band後,東區band 1生即離棄她,很現實。

mesmerising  慈幼跌band了?!真的有很多美好回憶。  發表於 13-2-4 07:09

CHAN-2 發表於 13-2-2 12:08
慈幼跌band後,東區band 1生即離棄她,很現實。
我的理解有些不同,慈幼因為被迫轉為中中後,東區第一組別學生自然不選,不是被學生而是被教育局拋棄,少了第一組別學生自然成績下滑。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:CHAN-2+發表於+13-2-2+12:08+慈幼跌b

原帖由 ANChan59 於 13-02-02 發表
我的理解有些不同,慈幼因為被迫轉為中中後,東區第一組別學生自然不選,不是被學生而是被教育局拋棄,少了 ...
同意。保唔住英中身分,難免遭到第一組別學生拋棄。
百年老校為免遭止一劫,轉直資是一條出路。

CHAN-2 發表於 13-2-2 12:46

...
我覺得用「選擇」較好,我覺得EDB一刀切,強推母語教學才是拋棄該等學校。
很多家長將因果癲倒了!是官逼民反。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Komama168 的帖子

極同意Komama168, 以百分比計,全港有幾多名牌直資及私校,有D人覺得佢地有份咁,其他咁多學校都免費,名牌一轉直資就好似全港學校都有階級,喇叭同馬利落𨍭直資,有D人私發覆核都似!

醒目開學勳章

引用:極同意Komama168,+以百分比計,全港有幾多

原帖由 大餅王 於 13-02-02 發表
極同意Komama168, 以百分比計,全港有幾多名牌直資及私校,有D人覺得佢地有份咁,其他咁多學校都免費,名牌 ...
對! 而且有趣的香港人(?)還會比較直資的價錢, "呢間都轉直資我不如去讀xxx(另一間直資)仲好", 比得起錢唔代表學校會收, 最dream school 嗰幾間絕對係企揀你, 唔係你揀企. 家長群中實在越來越b6化?

KK07  認識一些該中學家長, 知道因資源問題, 選修料不能提供太多學額,學生為要讀心儀科目, 爭得好激烈, 轉直資後,能多照顧學生以興趣選科,是一件很好的事  發表於 13-2-6 11:04
laumanwinnie  希望中學快些公佈詳細情況, 好安大家的心.  發表於 13-2-3 00:23
laumanwinnie  同意, 如果轉了直資, 不怕跌band, 有更好的教育配套, 不怕國民教育借屍還魂, 不用減班, 選科上可能有更大的彈性, 對學生來說, 是一件好事, 亦可以留住一些由自己一手培養的 top 學生, 表面看來, 是好事. 希望中學快   發表於 13-2-3 00:21
ANChan59  正確!  發表於 13-2-2 19:14

你有你揀,有家長揀津中聖保祿中小直屬一樣成績品行好,自己鐘意你仔女讀比錢學校(不完全自願或全自願),唔講國民教育就講2015 cut 直屬,講到自己正常人地同你唔同就係怪,等自己心理平衡d,津貼學校做到成績自己要比錢係唔係就覺得自己比錢唔抵?實踐出來係一種歧視欺凌。西方心理學所謂:做人心理健康要 Live and Let Live.

X楊:醜陋的X國人。「你唔使比錢都唔比我差,我咪好似好笨?我過唔到自己面子。大家同一牌子,我比都要搞到講到你都要比,咁我個心舒服d,符合我自義"公平"。」

我也認同,其實轉直資是政府教改所做成,為

原帖由 homemama 於 13-02-02 發表
我也認同,其實轉直資是政府教改所做成,為勢所迫,部份英中在收生限制下要開中文班(如德雅,瑪神),無可 ...
當然很明的spss小學部学生既要面試,亦要交學費感到無奈, 校方應作出更多承諾和学費寬免計畫.

再抽出來看轉直資一事. 這区band 1 女校無記錯起碼有marmount, st francis, st paul sec, true light, 此区選擇很多. 當中st paul sec 每級5班, 其它的每級4班. 當年教育署要求有5班的学校減至4班, st. paul sec 企硬唔減班, 當時已想此校咁堅決, 唔怕有dilution factor會拉低收生banding? 唔怕因此要開中文班? 可能當年決定維持5班已有後著下一步轉dss, 不用再受制於教育署的政策, 也可吸納区外学生. 還有不知朝令夕改的教署将来還有什麼花臣, 令学校老師疲於奔命. 轉dss 也可能是出路.

不過校方應公開更多資訊幫finacially有需要的学生.

Rattie  你問揀科嘅問題我覆咗,please check pm  發表於 13-2-7 12:06

「為避國教搞直資」--- simple, naive ...   睇真d 先啦!

https://www.facebook.com/yauchin ... sts/223889937737637

女拔是直資,竟然都開國教科,除了校長劉靳麗娟是青海政協,恐怕很難想到其他理由......

全 港 最 少 6 間 小 學 開 展 德 育 及 國 民 教 育 科
rthk.hk
今 天 是 新 學 年 的 開 學 日 , 全 港 最 少 有 6 間 小 學 , 表 明 會 在 新 學 期 開 展 德 育 及 國 民 教 育 科 。 有 開 展 國 民 教 育 的 學 校 , 部 份 學 生 擔 心 被 洗 腦 , 有 學 生 就 表 示 , 會 上 網 搜 集 資 料 充 實 自 己 。 亦 有 家 長 批 評 學 校 決 定 倉 促 , 不 過 亦 有 家 長 支 持 學 校 開 展 國 教 科 。 有 開 展 國 民 教 育 的 學 校 校 長 表 示 , 可 安 排 不 希 望 上 課 的 學 生 , 到 圖 書 館 自 修 。

CHAN-2 發表於 13-2-2 12:46

...
有校開5 classes, 6 classes 都有, 小六pre-s one 頂瓜瓜, 中小搞一條龍都唔拍,有間勁校100%接咗龍完全係冇變英中津,名字呼之欲出。小學教得好,學生生性(sppcs 同學生呢方面一流),保唔住英中、跌band 等等各位少担心!在乎家長中小校一齊保成績。搞直資毫無必要,對保英中band one IRRELEVANT !

CHAN-2 發表於 13-2-2 00:45
對校方來說是好事,可保收生質素。否則,可能收多左band 2生,要開中文班。

...
認為99個比小學太多,小學band 2 拖底、憺心開中中... 咪減到40 個人囉,top 女生 搬都搬到 wanchai 統一派位一樣收100% band one 生。根本唔需要因呢樣搞直資!反而直資有人自恃有關係入梗唔努力,收呢d 學生重衰,做壞風氣,公開試一樣現形,整衰近百年老校。另失去唔報直資資勁學生,Paul sec 小學top 學生見中學如此手段,更多人更決心唔讀Paul sec, 兩頭輸!各Paul sec 中小家長,鐘唔鐘意自己什麼都唔做比人拖住一步步大機會行去中中、band 2!

NatalieBaby 發表於 13-2-3 14:37
當然很明的spss小學部学生既要面試,亦要交學費感到無奈, 校方應作出更多承諾和学費寬免計畫.

再抽出來看轉 ...
Natalie: banding 中文班問題小弟已答,各位有何高見?2015 cut 直屬 咁大 policy 都因學校家長不願,一樣搞到實在不存在。做家長嘅各位,有冇唸過有政府睇住嘅學校,對我地嘅好處?各位比d 意見參詳下?

YongXin 發表於 13-2-2 18:08
對! 而且有趣的香港人(?)還會比較直資的價錢, "呢間都轉直資我不如去讀xxx(另一間直資)仲好", 比得起錢唔代 ...
正正係比到錢唔代表直資必收,呢度有邊個唔加大\保障自己女升中必收權?
保住中學自然保住小學,保住你閣下現有\未來細女小學必收權,世襲到你閣下做婆婆公公嗰代!

直屬小學家長 不滿諮詢結果

http://www.singtao.com/yesterday/edu/0207go01.html

聖 保 祿 中 學 擬 於 一 四 學 年 轉 為 直 資 辦 學 , 惟 被 直 屬 的 聖 保 祿 天 主 教 小 學 家 長 批 評 諮 詢 「 求 其 」 。

傳統女校聖保祿中學擬申請轉為直資辦學,備受其直屬的聖保祿天主教小學家長關注。該小學曾向家長作出諮詢,結果顯示,近百分之四家長表示反對,但據本報獲得部分家長意見書顯示,當中未有明確詢問家長立場。聖保祿中學及聖保祿天主教小學校監馮彩華認為諮詢充分,未計畫於申請轉制前再舉行諮詢會,但承諾會向教育局提交家長所有建議;但有不滿的家長擬發起公投,收集家長的立場。

有意於一四學年起轉為直資辦學的學校,須於本月二十八日前向教育局提出申請。擬轉制的聖保祿中學上月舉行諮詢會,邀請直屬的聖保祿天主教小學家長出席,惟諮詢會不設發問時段,只向家長發出意見書。

據本報獲得的家長意見書顯示,當中設兩部分,分別了解家長有否出席諮詢會,以及鼓勵家長發表意見,但未有直接詢問家長支持抑或反對轉制。然而,小學昨日上載的家長通告顯示,校方將意見書歸納成四種立場,包括「支持」、「提出建議」、「無意見」及「反對」,指收回的七百五十三份問卷中,五成三未有意見,近百分之四表示反對,近一成九有提出建議,約兩成四則支持轉制。

有不願具名的小學家長擔心,雖然在意見書上表示對轉制並無異議,但同時要求中學設過渡期,維持在學學生免費讀中學的權利,故質疑校方如何詮釋其立場;又批評諮詢『求其』,只為趕及本月底前遞交申請而設,「連發展大綱都未有公開,我至少想知道轉制後會增聘多少老師。」他希望校方申請前再諮詢家長,直接對話;又透露有家長擬於本月底發起公投,收集各家長的意見,或向當局提交反對者的簽名。

聖保祿中學及聖保祿天主教小學校監馮彩華回覆指諮詢充分,相信反對聲音只屬少數;又坦言難以羅列家長全部意見,唯有將其分類,「若家長表明『支持』,甚至叫學校『加油』,明顯是贊成轉制;表明『反對』則歸納成反對的意見,立場模糊但有具體建議則當作提出建議,白紙一張交回學校便屬無意見。」她承諾向當局提交申請時,會一併提交家長所有意見。

據悉,校方至今未為中學家長舉行諮詢會,只以通告交代轉制。馮彩華坦言,正全力製作申請轉制文件,故未計畫於申請轉制前再舉辦諮詢會;又透露暫定轉制後學費為每年二萬五千元或以下,獎助學金模式參考同區姊妹校聖保祿學校,收生則增設面試,但強調可調節錄取直屬小學學生數目

發表於 8 分鐘前 |只看該作者
這個不是多少錢減免的問題。

是直資是否解決擔心共產黨的問題。是避免被他人擺佈利用,智慧地明察秋毫,如何愛天主愛校愛學生,如何妥善和家長溝通,真誠分擔憂慮的問題。
 私人傳訊回覆 引用 編輯返回頂部
‹ 上一主題|下一主題 ›       

http://www.edu-kingdom.com/forum ... age%3D1#pid35998778
‹ 上一主題|下一主題