用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官小同德雅點揀好?
go

官小同德雅點揀好? [複製鏈接]

官小 - band one, 課程一般,老師一半半 頭廿十名可入band one 官中,

德雅- band one, 課程較深, 老師口碑好,中學band two A

點揀好呢?
   1    0    0    0

回覆:HamoBaby 的帖子

無需考慮:德雅!

jeremyphlam  agree!!  發表於 13-2-23 13:17

回覆:HamoBaby 的帖子

你小朋友是男?或女?

HamoBaby  是女的  發表於 12-12-22 22:10

回覆:官小同德雅點揀好?

德雅成績好嘅可以去其他band one, 一般嘅先會讀德雅中学

HamoBaby  我們不是住在該區, 將來升中是否只能揀自己住的區?  發表於 12-12-22 22:13

回覆:官小同德雅點揀好?

邊間官小先?

福馬vs 德雅(女仔)呢?

官小,
我就數學講啦,德雅D 題目根本就係為複雜而複雜,做完根本冇咩意思,
迫死D 學生

HamoBaby  可否說多些  發表於 13-2-22 15:40
HamoBaby  你的小朋友在德雅讀嗎?  發表於 13-2-22 15:40

回覆:GhostGG 的帖子

你如何知道?你小朋友讀德小?

我成日聽見人地話現在大學生水平差了,但是,批評的人往往只有中學,甚至更低的學歷,批評難以令人信服!無理由一個身高 5 呎的人可以話一個 6 呎高的人生得短,只有身高 7 呎的人才能夠批評。

Jen123 發表於 12-12-26 18:14
我成日聽見人地話現在大學生水平差了,但是,批評的人往往只有中學,甚至更低的學歷,批評難以令人信服!無 ...
我係補習老師,都有德雅的學生,所以咪知道佢地D 題目係點
另外你話大學生水平差左係事實,你見中學D 課程一年比一年易已經知啦

HamoBaby  那麼你的意見是?  發表於 13-2-22 15:41

GhostGG 發表於 12-12-26 18:19
我係補習老師,都有德雅的學生,所以咪知道佢地D 題目係點
另外你話大學生水平差左係事實,你見中學D 課程一年 ...
德雅d數學吾係跟書教的嗎?點複雜法?
可吾可以整張相睇下?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

明白了!實際差勁得很!如果日後你有機會教我女兒,你會有機會接觸真真正正的精英!我十分同意現在大學生的水平普遍差了,不過,能夠作出這些批評的人,必須具有比這些人高的學歷,如果你符合,你可以批評,中學、小學程度,沒有資格!

印象中,你是第一個話比人聽你做補習老師的人,我十分相信你的專業,因為,我喜歡專家的意見。

醒目開學勳章

德雅小學出的數學題係幾刁鑽的。不過是有方法可以學好的。

肯學肯做冇話唔得!

小女跨過了又不覺是什問題。因為我從來不會為學業成績責罵她。

回覆:Yukyuk 的帖子

十分同意!

回覆:Yukyuk 的帖子

最近發現,原來健康比一切都重要。

Yukyuk  保重身體!  大人最好十一時前好休息,早睡早起,身體好是有根據的。  發表於 12-12-26 22:08

引用:明白了!實際差勁得很!如果日後你有機會教

原帖由 Jen123 於 12-12-26 發表
明白了!實際差勁得很!如果日後你有機會教我女兒,你會有機會接觸真真正正的精英!我十分同意現在大學生的 ...
Hello,  U mean some parents comments are not constructive due to their low educational background? May I know how would you know about it from this forum??   My daughter is going to study in TN and my friends friend teach in this school before and she said the academic standard is quite hard and the teachers there are nice and devoted in teaching and I trust her judgement!

回復 Jen123 的帖子

一年級十一,十二月   X+12=25,深吾深及有冇用個個人意見不同.但一年級解釋條數用A+B=C仲要系家長教,學校冇教咁系難為家長.不過呢D數考試系吾考.

HaYi  我個仔 (P1) 學校都有, 佢地算是不谷的學校. 我估好多學校都有...  發表於 13-2-22 19:28
HamoBaby  那麼他們會未教便考嗎?  發表於 13-2-22 15:43

chrischeung 發表於 12-12-27 15:25
回復 Jen123 的帖子

一年級十一,十二月   X+12=25,深吾深及有冇用個個人意見不同.但一年級解釋條數用A+B=C ...
吾係好明?你意思是上述數學完全只靠家長教?
但學校考試不會出此類題目?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:BBCoffee 的帖子

希望你不是外國人吧!因為我不打算打英文,可能你用英語做主要語言,所以不明白我中文的意思,某一自稱補習老師的朋友話現在中學課程越來越易,引證現在學生水準下降,不是指德雅學生水準下降,所以,你的可以放心。還有,補一補你的中文,你的閱讀理解唔係太好,英文水準還可以,努力!

‹ 上一主題|下一主題