用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 小一面試
樓主: Sasa135
go

SFA 小一面試 [複製鏈接]

好似係每星期都有test,一星期中,then next week 英then 數,有錯請改,如真其實都唔覺係太過份。

反而我curious 一間傳統又谷的小學點解會吸引到資優生呢?

一個學年 3 考 3 測、一個 cycle 中英默書各一次。家課一日 3-6 樣,呀仔做野算快手,通常晚飯前完成、周日 9 - 10 點有得訓教。

最近多左一樣上網做練習(i solution),見呀仔都唔知幾 happy,有時間就做。見住龍虎榜上ranking 上升(全港計)好似當打機升level,有時要叫停先關電腦。

其實真係想知,讀其他學校的小朋友,是否都可以十分愉快地學習?其實係愉快成點呢?

引用:好似係每星期都有test,一星期中,then+next

原帖由 MrBeast 於 12-12-14 發表
好似係每星期都有test,一星期中,then next week 英then 數,有錯請改,如真其實都唔覺係太過份。

反而我c ...
全錯

MrBeast  咁其實係點呢? 如yuenkw所講,請賜教  發表於 12-12-14 17:31

引用:好似係每星期都有test,一星期中,then+next

原帖由 MrBeast 於 12-12-14 發表

反而我c ...
你講緊嘅係St. Cat喎。

yuenkw 發表於 12-12-14 16:43
一個學年 3 考 3 測、一個 cycle 中英默書各一次。家課一日 3-6 樣,呀仔做野算快手,通常晚飯前完成、周日 ...

我唸小朋友無比較過, 應該覺得間間學校都係開心掛?!
因為我仔讀既幼稚園無咩樂趣...K2 & K3既老師非常惡...但佢又好鐘意好開心, 問佢再揀過佢都係鐘意佢間幼稚園...
當初揀既原因係因為近, 行路返學...而且N1時好開心好好, K1都好OK, 到K2~3就...

回復 zzbchu 的帖子

st cat 是否 st catherine's

回復 zzbchu 的帖子

可能我mixed up test with dictation.  anyway, 多謝各位更正.

yuenkw 發表於 12-12-14 16:43
一個學年 3 考 3 測、一個 cycle 中英默書各一次。家課一日 3-6 樣,呀仔做野算快手,通常晚飯前完成、周日 ...
請問有無人可以交流下,讀其他學校的小朋友,究竟有幾 Happy ?

是否完全無功課、無默書、無測驗、無考試,晚晚可以 9 點前有得訓。

學校、家長及學生可以完全唔使付出,間小學就年年學生升英中比率超過 90% 以上。

我真係好想知道?

回覆:yuenkw 的帖子

肯定有,是龍校,只要主科合格及橾行合格,便直升,但這種龍校不多。

視符邊間龍校,有同事 d 仔女讀緊 YW、優才(較好的學校)都唔係可以 hea 住升!

生於憂患,死於安樂!希望從小習慣愉快學習、主科合格就有班升的小朋友, 12 年愉快過後可以好快就適應以後的競爭。

引用:肯定有,是龍校,只要主科合格及橾行合格,

原帖由 sampapa 於 12-12-14 發表
肯定有,是龍校,只要主科合格及橾行合格,便直升,但這種龍校不多。

...
跟住有冇直升大學+包揾到工+年年升職加薪?其實挑戰係應該面對定可免則免?

momama 發表於 12-12-14 17:18
全錯
咁係點呢? 你應是sfa 家長,對嗎?

回覆:SFA 小一面試

我都覺得父母係跟唔到一世,但係正正我唔覺得讀書叻就係等同可以揾到工,升官發財,所以我先係buy"要小朋友生於憂患",希望佢地大個遇強越強,受吓挫折自己起番身。

引用:我都覺得父母係跟唔到一世,但係正正我唔覺

原帖由 sp3014 於 12-12-15 發表
我都覺得父母係跟唔到一世,但係正正我唔覺得讀書叻就係等同可以揾到工,升官發財,所以我先係buy"要小朋友生 ...
絕對讚成,有時太過愛護變成對小朋友一種傷害,現在的小朋友實在太脆弱,不撼讀書壓力、感情傷害等都要跳樓,真的要從小便讓他們感受一下壓力,挑戰和遇到問題時的應有態度。

回覆:SFA 小一面試

SFA校網睇到全年測考時間表,中英默每六日一次。

引用:我都覺得父母係跟唔到一世,但係正正我唔覺

原帖由 sp3014 於 12-12-15 發表
我都覺得父母係跟唔到一世,但係正正我唔覺得讀書叻就係等同可以揾到工,升官發財,所以我先係buy"要小朋友生 ...
贊成,所以入到龍校唔一定係好事

‹ 上一主題|下一主題