用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "近"係咪大家揀學校的優先考慮????? ...
樓主: 野人好索子
go

"近"係咪大家揀學校的優先考慮????? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

skmibb 發表於 12-12-12 17:20
新界出九龍,校車要兜成個鐘。

問題唔係新界出九龍,而且你住近頭站定尾站
聽過一般學校要求,由頭站到學校要60-90分鐘內完成,唔得就停少d站!
我舊居去區內KG係頭站,但出九龍塘係尾站 (旁邊係高速公路),所以出九龍係遲上車過區內返學!
恐龍家

回復 Nightman 的帖子

30 min is my limit as well - I mean primary school.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我so far報既學校都係20mins內車程 + 有校車cover 的
上學路程係我一個重要考慮因素。 in fact,學校有時都會concern 太遠,無校車cover,家長會否”咋”型。

首先前題唔系太差, 近就是我考慮的因素

家住青衣,番民生K1上午校,諗緊自己送定生校車?坐校車要早一個鐘上車 ...

當然係我優先考慮啦. 不過, 唔係學校對我的優先考慮. 我住在喇沙瑪利諾隔離.
‹ 上一主題|下一主題