用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變 ...
樓主: manman4427
go

York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎  

引用:請拿出證據,我與你意見不同叫攪事,你們段

原帖由 tgrm 於 12-12-11 發表
請拿出證據,我與你意見不同叫攪事,你們段人身攻擊我我都没還口,現在重屈我bk攪事,我相信家長有分析能力 ...
我都覺得現在香港就是這樣吧,唔啱聽又圍佢,完全容不下别人聲音

引用:Ok我不再發表意見,我只想講什麼家長就教出

原帖由 tgrm 於 12-12-11 發表
Ok我不再發表意見,我只想講什麼家長就教出什麼不朋友,如果連容許别人發表意見都不可,小朋友幾叻,讀什麼 ...
真的看到家長質素吧

brima  絶對認同  發表於 12-12-13 07:04

我雖然不是約克的家長,但識得幾位朋友的孩子分别於 09及 11年畢業,分别升讀培正,高主教,音小及 KTS, 他們都很滿意學校。我都認同每個人都有表達意見的自由並應該尊重,但樓主講明請畢業生家長分享,你既然不是,值與不值也與你無關了。我倒是真的很有興趣知道那間與約克不相仲下的學卷幼稚園是那一間?為何你不能夠同大家分享—下?

其實間間學校都有好與不好, 只係睇小朋友岩讀邊類型學校, 或者家長想小朋友係咩模式環境學習 !
我小朋友都係YORK K3 生, 佢呢幾年都非常喜歡學校, YORK 可以話活動教學之餘又教到小朋友品德,
當然家庭與學校都要一同教導小朋友啦 !

我小朋友係今年考小一成績都不錯 , 身邊亦好多同學仔有很好的OFFER , 其實真係要用家才知道學校對自己小朋友好唔好架 ! 可以話YORK 教到小朋友有自信已是家長最開心了 !

HI ,,,I am Sean MAMA

回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

樓主講的是york畢業生家長,又唔係畢業生用家,入黎造出惡意批評,又話要證據,人地又攞到你證據,點解你的意見係咁負面,我諗你要快d去睇下E生,俾你攪到呢度d真正用家著曬火,究竟你知唔知醜,我問你有無搜集資料,你又唔答!其他人問你邊間有學卷又值得讀的幼稚園?你又唔答!成日用美麗謊言去掩飾自己既說話,大家都成年人,唔該了解學校的教學模式、教學理念,你先俾意見,唔好一枝半解

回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

大家唔好再理tgrm的非用家,俾我時光倒流,我仍然會堅持讀York,我在K2時下學期插班,也有同樣查詢,幸好有一班york用家支持及鼓勵,你們可以看看我以前發過的帖,所以我可以好肯定對大家講,york真是值得讀的一間好學校,每次學校攪的活動,都可以令小朋友好開心及學到野,我也欣賞學校攪的與外視像活動,真的能擴闊視野所以我好認同學校校長講,小朋友根基打得好,去到邊統有人欣賞!

我不是york用家,不過被題目和回覆頁數吸引進來。看到由討論變成罵戰,其他不是york的用家看到也會搖頭吧。。。

每間學校的現任用家或過氣用家都大部份都持支持意見吧,再問時光倒流會不會再㨂它?如果沒得比較,又可以選那一間呢?小朋友在校已渡過3或4年時間,慢慢成長為現在的性格,每個家長眼中的小孩都是最好吧,家長對學校也有感情,硬要說它壞話的,應該為數不多,除非他的小朋友在校曾遇過什麼不快的事情。

世事從來沒有如果的,請各位放開一點,看清自己想要什麼?認為什麼對小朋友才是最重要,向這個目標選校。

Jackieson  agree  發表於 12-12-12 15:52

joyce1024 發表於 12-12-12 00:45
我不是york用家,不過被題目和回覆頁數吸引進來。看到由討論變成罵戰,其他不是york的用家看到也會搖頭吧。 ...

講得好..............

各位york家長請不要理會那位攪事者了,我明白大家對york那份感情,因小兒都在York 返了一年多的playgroup ,見到老師、校長、EE對教育的熱誠和愛心真係深深感動!所以明年2013會比小兒入讀國際班K1,亦多謝各位前輩給予的意見!

請問約克中英文幼稚園/約克英文小學暨幼稚園/約克國際幼稚園分別在那?各位讚賞既又係邊一間?我開始要做定資料

回覆:新人物 的帖子

現在沒有「約克英文小學暨幼稚園」了,而「約克中英文幼稚園」是本地班,「約克國際幼稚園」是國際班。

回覆:新人物 的帖子

現在沒有「約克英文小學暨幼稚園」了,而「約克中英文幼稚園」是本地班,「約克國際幼稚園」是國際班。

向來我也覺得YORK應該不錯, 好想比阿女讀PN,但今年PN上午只上兩個鐘,覺得太少時間, 也許不去in了

醒目開學勳章 王國長老

版主按 : 請會員能冷靜及理性討論, 請勿用上侮辱言詞作評激會員, 會收警告牌.
漠示版主勸喻. 會以禁言讓其冷靜, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

JoJo 發表於 12-12-12 11:34
版主按 : 請會員能冷靜及理性討論, 請勿用上侮辱言詞作評激會員, 會收警告牌.
漠示版主勸喻. 會以禁言讓其 ...

醒目開學勳章 王國長老

cherryird 發表於 12-12-12 14:05
其實大家都好冷靜, 不過當講到不是事實時, 我地當然要保衞家園
凡事以理服人. 我相信家長既眼睛係說亮既. 並不需用一些侮辱人既說話來罵人, 對嗎?

家長是一面鏡, 我們做什麼, 小朋友做什麼.

Jackieson  totally agree  發表於 12-12-12 15:53
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:Quote:cherryird+發表於+12-12-12+14:05+其

原帖由 JoJo 於 12-12-12 發表
凡事以理服人. 我相信家長既眼睛係說亮既. 並不需用一些侮辱人既說話來罵人, 對嗎?

家長是一面鏡, 我們做 ...

引用:其實大家都好冷靜,+不過當講到不是事實時,+

原帖由 cherryird 於 12-12-12 發表
其實大家都好冷靜, 不過當講到不是事實時, 我地當然要保衞家園
非常認同!只不過有一個「非用家」在此講d吾係事實的事之嘛!話係個人「以」見喎!