用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變 ...
樓主: manman4427
go

York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎  

引用:大家好!我仔仔2010年8月B有+2013年York+國

原帖由 Lingfung813 於 12-12-11 發表
大家好!我仔仔2010年8月B有 2013年York 國際班K1 offer,我想問各位將來目標係私小、直資多的話,應該讀國 ...
Lingfung 813 和你好有緣,又見到你

樓主可直接聽真正用家意見, 比較真實,

第一, 在家長立場, 小朋友讀得開心, 和真係學到野番來, 校舍,環境大, 舒適, 清潔, 學校有好多活動, 都是培養小朋友主動性, 最主要, 小朋友可以自動自覺做好晒功課, 我自己小朋友由K1 讀到依家U3,主流班,  所有野, 我好滿意

第二, 在消費者立場, 三年讀主流班無加過學費($3600 X 11 個月), 其他活動, 星期六學額外興趣班, 要俾錢, 可自由參加, 學校無強迫參加, 其他MISC ITEM, 可自由向學校購買, 本人好所賞學校所自製功課簿和教材, 有PHONICS 學(己經可以慳番$$, 不用出去讀英文)

第三, YORK 英文程度, 所有用家都不會否認, 是好的, 小兒十二月尾超細B出生, 在4.5歲已考左STARTER 14 SHIELD, (在MACAU考, 因HK 要足5歲考),
現在有兩間私考OFFER, 英華有2ND IN.

再問番我一次, 我都會答, 俾小朋友讀YORK

meimei05  By the way, I wanna say York parents are super helpful too..coz one of the nice parents helped out in liasing with Macau re starter exam. really thanksful to her too!  發表於 12-12-11 10:18

回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

講真york真係一間好好的學校,我仔仔只在k2下學校插期,已經pack up到,只是在校報讀劍橋英語及sat 10數學,沒有報小一面試班,都能有心儀學校offer,亦有其他學校入到第二輪,我已經心意滿足,如時光倒流,我會再早些入讀

回覆:evasoeeyy 的帖子

我也是York用家,我很同意你所講的事,我兒子讀國際班,同學都能考到本地直資或私校。如果想孩子在聽英文的程度提升,可以考慮國際班。但今年開始本地班變了另外課程,我便不能給予有関的建議了!

引用:我個小朋友都讀得好,最好喺家長唔洗點跟但

原帖由 siwing 於 12-12-11 發表
我個小朋友都讀得好,最好喺家長唔洗點跟但佢又記得晒。
絕對同意,我兒子年尾細仔, 功課唔洗點我放工返來佢自己已做曬,佢記得晒學校教嘅嘢。所以如果孩子升上傳統功課多的小學,一點也不用擔心。關於升學,SFA, st Joe等好喜歡York的小朋友。我地喺國際班,有Net teacher 及本地班主任(雙班主任+助理,咁嘅組合不錯。喜歡普通話另計,就選英普。

回覆:York 畢業生家長,如時光倒流,你哋嘅決定或做法會改變嗎

我都係用家,今年U3,相信因為york令佢喜歡英文,去書局一定搵個位坐響度揀自己喜歡嘅書睇,功課自己坐定定做,當然有時都會唔識,劍橋starters國內及澳門都14盾,剛剛夠5歲考咗movers,但未知成績!

人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

可否請教用家家長,如果YORK 及 STAFFORD 將如何選擇? 考小學STAFFORD是否也很有利? 非常感謝!

回復 yangyangmum 的帖子

Stafford普遍同學仔考私直小都Ok, 有考的都最少有一個offer在手. 以我所知, 除左Co-ed沒有人有2nd in外, 其它神級小學都有offer或2nd in.(當然衹限叻人). 跟York相同之處, 英文好, 上小學可以食一年/半年老本

回復 JohnGrisham 的帖子

非常感謝您的回覆信息,因我有這兩間的OFFER,15,16中

引用:+本帖最後由+tgrm+於+12-12-11+12:19+編輯+

原帖由 tgrm 於 12-12-11 發表

回復 cowboy2007 的帖子
我係今年stafford k3家長,近日同班家長傾計,好多同學仔也有offer了,還有些2nd in 未知結果,我本人覺得York 和stafford也是一間值得讀嘅學校,無論品德,學術(尤其是英語)也做得好好,放學後自動自覺做功課,就算再揀我也會揀stafford ,小朋友除了學到野之外最重要係開心,看到他每天開開心心地上學,我已覺得值得了!

jlglkl  Good  發表於 12-12-11 14:21

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:tgrm 的帖子

我都是用家,這裏個個用家都York好,不過就有你這個「非用家」說不好!可見你對York都.........清楚喎!

回覆:tgrm 的帖子

值吾值更加要讀過先會知㗎!「非用家」