用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同的小一至小六是不是除了英文科外,其它科全部都是中 ...
go

港同的小一至小六是不是除了英文科外,其它科全部都是中文? [複製鏈接]

如題

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:如題 +

原帖由 bear2233 於 12-12-09 發表
如題
簡單黎講,係

回覆:港同的小一至小六是不是除了英文科外,其它科全部都是中文?

唔該Charlotte mum, 但對於之後升中一會唔會適應唔到所有科目轉左英文呢?

醒目開學勳章 王國長老

小6會有英數同英文常識, 不過港同不嬲對閱讀(中英文)都有要求, 我女已經唔算英文特別叻果d (有d 5,6年班攬住套twilight saga黎睇, 我女無咁本事), 升中後都ok呀, 鬼婆英文老師仲讚佢(well, 可能鬼又特別客氣)

回覆:港同的小一至小六是不是除了英文科外,其它科全部都是中文?

咁我就放心啦,thanks

引用:小6會有英數同英文常識,+不過港同不嬲對閱

原帖由 Charlotte_mom 於 12-12-09 發表
小6會有英數同英文常識, 不過港同不嬲對閱讀(中英文)都有要求, 我女已經唔算英文特別叻果d (有d 5,6年班攬 ...

貴校家長真係謙虛,難得好成績,仍然低調。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

唔係謙虛架, 我女真係一般般(自己知自己事啦), 去見老師, 你知d外國人啦, excellent! so~~~~well-prepared! so~~~helpful & initiative! al~~ways trying her best 七情上面讚到佢未來社會棟樑咁, 我女o係隔離笑晒咀(緊係啦咁威老師讚wor!), 我就忍唔住問老師: 其實係咪個個家長都聽呢句架 (老實, 我信一半架咋, 我女唔會亂黎都算乖, 我信, 咩well-prepared有領袖才能果d, 真係太"客氣"了)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

請問一年大概要做幾多個project, 係唔係全部都要家長幫手呢?

evaken  你想個小朋友高分,大多都要幫。不過男仔會求其d,好在我個係囡,畫畫靚,如果同人地一樣咁錯,望落去點都會高分d!  發表於 12-12-14 18:08

醒目開學勳章 王國長老

如果講"大件事"既PROJECT, 低年班一年1,2次咋, 而且會由FILL IN THE BLANKS工作紙開始, 老師帶住做, 一定唔會俾個TOPIC就叫家長攪掂, 你可以放心, 我記得我仔P1 "ROJECT", 有英文教完IN THE PARK之後要求佢地裝飾個紙巾盒扮個PARK, 預備好返去PRESENT你個PARK入面有咩, 主題係識用返學過既字, 同學會做PRESENTATION, 而唔係鬥靚, 家長無需太擔心而落手落腳, 當然, 家長幫手溫返D字同準備演講材料, 就VERY GOOD啦

好多時都係課堂完成既多, 家長無機會插手的

隨住年紀壞大, 老師俾既GUIDELINE亦會越少

evaken  今年eng老師比得兩日prepare做天氣先生/小姐,用note card扣分,,大半班重present兩次,真係嘔哂泡  發表於 12-12-14 18:04

Actually, no need to worry about HKUGA PS's English standard.  It is very impressive as the environment is playful and lively, even during English class.  Thus, the biggest obstacle in most schools, students being shy and timid, does not exist.  Plus, the school stresses much on reading books.  All things come together very nicely and naturally.  (My kids do not have tutor.)

聽完大家咁講我就唔再擔心啦,唔該晒

回復:港同的小一至小六是不是除了英文科外,其它科全部都是中文?

being working mom, that relieved my concerns. thanks

evaken  依兩年小一開始多左功課了,不過仍然比傳統少。project功課亦唔易做,成日要畫畫,填顏色,花的時間都唔少,有時做到10:30,我都叫阿囡訓先,自己幫佢填色  發表於 12-12-14 18:01
‹ 上一主題|下一主題