用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 看完'時光倒流'的討論, 想問下愉快學校家長有否後悔? ...
go

看完'時光倒流'的討論, 想問下愉快學校家長有否後悔? [複製鏈接]

我小朋友下年k 1, target 愉快學校。但參考完'時光倒流' 嘅討論,好多家長prefer 英普、谷啲, 有無響愉快學校畢業嘅家長比啲意見?謝謝!!

7    0    0    0

回覆:yellowtiger 的帖子

我個仔K3活動中有傳統谷英文好強的Kinder,雖然課程喺深,但佢讀得好愉快。
每日好開心上學,好自律做好功課。
到選小學我覺得佢傳統活動皆可。希望幫到你們選校。愉快學習少功課喺好,但有代價㗎!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:看完'時光倒流'的討論, 想問下愉快學校家長有否後悔?

其實老實又簡單講,得幾條路唸得過架姐;1一早開始讀得深考小學有把握2愉快龍校之後又ok咁就話之佢幼稚園三年都吾識字3愉快學校+自選加碼(好少聽外邊學習中心會主打狂谷掛)。如果揀既係四,即愉快學習又吾多理以為會自動繼續愉快又ok,未必太天真了

回復 cowboy2007 的帖子

可否知曉是邊間呀?本地校,英文好,谷,返學愉快,是york嗎?

回覆:luckyveronique 的帖子

三年幼稚園根基打得好上,小學便不用擔心功課跟唔上。你估啱了!這是間非常好的學校。

luckyveronique   吾該晒你呀,出年都讀該校,真係好開心有家長甘贊間學校!  發表於 12-12-9 21:10

沒有後悔, 四年幼稚園生活, 一家人都很愉快.

它只有小量功課, 沒有背書, 沒有默書, 只是忙於彩排唱歌, 跳舞, 話劇表演, 社區表演.
而每一個小朋友都有機會站在台上當主角.

而我們從小就培養小朋友有看書的興趣.及出外學英文拼音

現讀初小, 暫時跟到.

yellowtiger 發表於 12-12-9 10:43
我小朋友下年k 1, target 愉快學校。但參考完'時光倒流' 嘅討論,好多家長prefer 英普、谷啲, 有無響愉快 ...
孩子唸一般人說的愉快幼稚園,又升上一般人口中的傳統名校,幼稚園從未背書默書,小一初期要適應,現小二了,並不覺有大問題。

不需要用後悔這麼嚴重的字眼吧!幼稚園時無默書,小一咪開始默,不會追唔番掛?其實隨着孩子成長,串字能力更佳,舉例說,K3時要十分鐘才串熟英文詞語,小一需要的時間可能減半

Jackieson  同意, 要相信小朋友的能力!!  發表於 12-12-12 16:07

cowboy2007 發表於 12-12-9 17:32
三年幼稚園根基打得好上,小學便不用擔心功課跟唔上。你估啱了!這是間非常好的學校。

...

開心見到家長滿意小朋友的學校,讀了幾年,又要交學費,又要后悔,都好慘遮。

引用:Quote:yellowtiger+發表於+12-12-9+10:43+

原帖由 MC1128 於 12-12-09 發表
孩子唸一般人說的愉快幼稚園,又升上一般人口中的傳統名校,幼稚園從未背書默書,小一初期要適應,現小二了,並 ...
同意,請問你的小朋友是大b,還是細b,因在另一個post見到有些現p1細b家長,讀了愉快幼稚園,一直跟到,入到好小學校,但卻認為孩子在幼稚園學不夠,現在後悔造細b。我暫時比仔仔造細仔讀k1,若學校認為不行才轉。從你的經驗,上述情況是否個別例子?

我為細女選的是沒有考試少功課少默書收學卷的愉快學習型幼稚園.  主力玩課外活動, 跳中國舞, 玩劍擊, 練跆拳, 學畫畫, 彈鋼琴. 另外, 我們培養她閱讀的興趣和能力, 以及基本的加減法. 最重要的, 是幫助她建立每天回家先做功課的習慣.

如果要分類, 我們算是為孩子選愉快學習幼稚園+另行培養孩子的基本能力+良好學習習慣.

現在, 她升上小一, 考了一次試. 成績ok喎.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 12-12-9 21:44
我為細女選的是沒有考試少功課少默書收學卷的愉快學習型幼稚園.  主力玩課外活動, 跳中國舞, 玩劍擊, 練跆 ...

你個小朋友好叻

palmchristy  過獎. 佢咁快適應到, 我都好開心, 可以擔心少一個.  發表於 12-12-10 22:29

yellowtiger 發表於 12-12-9 10:43
我小朋友下年k 1, target 愉快學校。但參考完'時光倒流' 嘅討論,好多家長prefer 英普、谷啲, 有無響愉快 ...

如果時光倒流的話....

阿仔當初在地區愉快幼稚園畢業, 仲攞埋最傑出學生的獎狀畢業添, 但都考唔入兩間心儀的"名"小學, 開始有dd諗法: 當初係咪應該選讀一些"名"幼稚園呢... 隨後入了一間心儀的地區愉快津貼小學. 回顧六年活動教學的小學生活, 佢開心時我地又快樂, 學業不過不失, 幸運地都在b1組別的游離分子小學畢業. 很感恩, 現在在一間英中開始佢第三個愉快學習的學校生涯, 成績又係不過不失, 中游分子.  真的很感恩.

.... 我都會選擇愉快學校.

個人認為作為家長, 只要小朋友能夠愉快健康地學習成長, 已經足夠.

lokyinma  我都好希望阿仔可以好似你仔咁, 有3個愉快學校生涯, 這也是我的目標.  發表於 12-12-12 21:26

回覆:yellowtiger 的帖子

其實我諗冇話邊種會好d,真係要看自己小朋友適合邊一種多d

Jackieson  同意, 最緊要適合小朋友.  發表於 12-12-13 08:46
‹ 上一主題|下一主題