用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關啓思的英文課程 (小二)
go

有關啓思的英文課程 (小二) [複製鏈接]

由於有很多人都討論啓思, 容許我講一下今年小二的英文課程:

課程有分幾個範圍:

1. English Journal --- 內容包括老師上課教的mindmap, 或每個星期的主題, 例如: sports, games.
2. English Vocabulary --- 每個星期, 老師會圍繞著主題教不同詞語, 而每堂都會按這主題作句, listening and speaking. 而接著下一個星期會有Spelling Challenge, 同學要把上星期學的words to spell, make use of the words (such as make a sentence).
3. English home learning A/B --- 如果今個星期用了A, 下個星期會用B. 每次都會有三個SECTIONS. 第一個要READ ALOUD 一篇文章, 詩歌. 如教了PHONICS, 要在文章中找出哪個字用了新教的PHONICS. 第二部份是VOCABULARY WRITING. 有時用主題教過的詞語寫30-50字. 而我會要求小朋友寫50字, 基本上沒有問題, 作了後我再改. 第三部份是JOURNAL WRITING, 如主題教了RULES AND INSTRUCTION, 便要做有關的功課.

另外, 他們有一本GRAMMAR EXERCISE, 每天做一篇.
另有COMPREHENSION 工作紙.
課外閱讀是他們的重點之一. 他們每星期派三本指定圖書, 然後要做簡單BOOK REPORT.

英文老師有兩位, 一個本地老師 (全堂英文) 教GRAMMAR, 另一個外籍老師教phonics, writing.
每週有TEST或SPELLING CHALLENGE.
   3    0    0    0

多謝分享

Thanks!

回覆:有關啓思的英文課程 (小二)

Thanks!!! 其實唔係好明點解會有Eng below average 既comment...照計要接上啟中EMI, 啟小英文應該唔會太差卦

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

回復 onchai 的帖子

below average既定義真係好想知同咩學校比, 如果傳統名校無得比啦, 但相信應該比一般既好.  可能佢地係中文小學, 除英文, 聖經外其他都用中文, 所以可能會比人感覺無全英學校咁全面.

另外那位家長亦談及, 小一小二係好開心, 但到之後發覺自己小朋友程度唔夠又好擔心上中學問題.  我都好明, 唯有間刻跟緊些.  真實個案是朋友女兒讀得很好, 亦會嘗試到外考中學不升啟中.

每個孩子學習模式不同, 但願搵到合適六再次感謝小二英文分享.

引用:由於有很多人都討論啓思,+容許我講一下今年

原帖由 cranberry 於 12-12-08 發表

課程有分幾個範圍:
本地老師的英文口音是否純正(似外國人講英語)?還是有本地口音?

引用:由於有很多人都討論啓思,+容許我講一下今年

原帖由 cranberry 於 12-12-08 發表

課程有分幾個範圍:
Thanks for your sharing.  It is useful. :)

回覆:有關啓思的英文課程 (小二)

Thanks for sharing!!!!!!! Would u plz share more abt other subjects? And do u know if there's any 呈分試 after becoming an IB school? Would your kid promote to CSS or get bk to traditional secondary school?

謝謝你詳細的分享。看來學校也十分重視英文。
想問  1) 是否只有英文科及聖經科用英文教?
          2) 是否每天也有機會接觸外籍老師。
          3) 今年轉了IB後,無測考,家長反應如何呢?
          4) 平日多久會有默書呢?
真不好意思,有太多問題。因較難找到啟思的家長給意件。

這間是指Creative 嗎,即是中學在將軍澳那一間嗎?

回復 Jane1983 的帖子

它們的中學是在將軍澳

Jane1983  Thanks  發表於 12-12-10 20:59

經常聽到的評語,是“開心”和“吾夠深”!

引用:經常聽到的評語,是“開心”和“吾夠深”!

原帖由 Jane1983 於 12-12-10 發表
經常聽到的評語,是“開心”和“吾夠深”!
開心係重要,但升中最終都係講成績啊!

Jane1983  系呀!  發表於 12-12-11 17:47

如果開心= 淺,咁深係=唔開心?

咁點解有開心掛師的啟思學生考or派到band1中?
莫非另有文章?定關父母事?

既然開唔開心都有機入好中學,咁我點解要揀唔開心?

引用:如果開心=+淺,咁深係=唔開心?咁點解有開

原帖由 Parisienne 於 12-12-11 發表

Agree ~
其實何謂深?何謂淺?係咪小一教番小一程度就此已經被標簽為淺?睇升中 track record 最實際

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

引用:如果開心=+淺,咁深係=唔開心?咁點解有開

我對"開心"的定義反而不是深同淺的問題,而是學得開心之餘,是否有所得著?我怕個仔開心過頭,學習態度會變得懶散,因我個仔都係懶人一族

引用:Quote:原帖由+Parisienne+於+12-12-11+發表

原帖由 onchai 於 12-12-11 發表
Agree ~
其實何謂深?何謂淺?係咪小一教番小一程度就此已經被標簽為淺?睇升中 track record 最實際:wahah ...
對呀!睇升中成績就清楚晒,無得呃人。

skmibb 發表於 12-12-11 19:39
我對"開心"的定義反而不是深同淺的問題,而是學得開心之餘,是否有所得著?我怕個仔開心過頭,學習態度會變 ...
正是!開心與否並不直接和深淺有關。咁點解覺得開心學習會比辛苦學習的得著少呢?
乜人唔係應該開心時學嘢吸收得好d咩?起碼唔抗拒先啦。

引用:Quote:skmibb+發表於+12-12-11+19:39+我對"

正是!開心與否並不直接和深淺有關。咁點解覺得開心學習會比辛苦學習的得著少呢?
乜人唔係應該開心時學嘢 ...
照常理就應該係。但凡事有例外,我認識小兒的本質,因他實在太貪玩,做事不認真,故此"開心"的學習形式未必適合佢。

skmibb 發表於 12-12-12 00:08
照常理就應該係。但凡事有例外,我認識小兒的本質,因他實在太貪玩,做事不認真,故此"開心"的學習形式未必 ...
ok明白了。只有父母了解自己子女。咁即係你已經決定咗?
‹ 上一主題|下一主題