用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民小 vs 20分津小 (沙呂/ 一呂/ 循道/ 基華)? ...
樓主: LittleButter
go

民小 vs 20分津小 (沙呂/ 一呂/ 循道/ 基華)? [複製鏈接]

有細佬跟尾真係要想清楚, 因細佬入民幼已經要過一關,就算有家姐讀緊都冇分加. 另外到入民小又過多關. 所以如果自行派到間好既, 細佬可跟家姐入讀,唔使煩.

小黑咪 發表於 12-12-8 21:24
有細佬跟尾真係要想清楚, 因細佬入民幼已經要過一關,就算有家姐讀緊都冇分加. 另外到入民小又過多關. 所以 ...
我正正也是擔心細佬.....所以,才在此問問大家意見!
咁,請問有沒有人可給予我一些具體的建議,例如沙呂、一呂、油尖的循道、九龍塘的基華,他們的學術水平、學習風氣、學生素質如何呢?與民小相比又如何呢?

我囝囝當年k1 民生收了, 最後沒有入讀.
小一時以20分入讀循道, 循道有直屬英文中學,band 1 & 2 也可以直升中學, 是非常有保障, 若成績好, 油尖旺是很好的校網, 有很多出名中學可以選擇, 進可攻,退可守的.
另:循小是非常傳統的小學, 功課很多,考試又深, 是程度很高的小學,要有心理準備不是容易讀的.
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

crazycat 發表於 12-12-8 22:36
小一時以20分入讀循道, 循道有直屬英文中學,band 1 & 2 也可以直升 ...
謝謝你寶貴又具體的建議!

引用:我囝囝當年k1+民生收了,+最後沒有入讀.+小

原帖由 crazycat 於 12-12-08 發表
小一時以20分入讀循道, 循道有直屬英文中學,band 1 & 2 也可以直升 ...

deleted

‹ 上一主題|下一主題