用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教大抽獎問題
go

請教大抽獎問題 [複製鏈接]

係咪甲部是先攪甲一,唔得到甲二,唔得甲三,之後至到乙一,二....咁樣?如果甲一是心儀跨區(自行填咗唔得),咁甲二,三填唔填返本區好?還是乙部至填本區,心儀跨區的抽到信心不大,只是博叩門,但本區的都希望可抽到間好些的做保險,請教點填機會率好的?考私校只得waiting,已經有啲沮喪.
   18    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:dayday 的帖子

甲一,外區
甲二,本區,同乙一
甲三,唔填

or
甲一=乙一
甲部其他唔填

恐龍家

以我所知,如果本區首選個間係好hit 既一線學校,基本上你放甲二都無可能入到,因其10%學位已比曬甲一既申請人。eg, 甲一喇沙,吾入,甲二選本區油天係無可能入到。有錯請更正。

做人至緊要開開心心 :-D

不如你話比人知係邊區,睇下有無同佢有經驗媽媽可幫到你

一個好簡單道理, 每間學校甲部得幾個位, 全港學童都可以抽,
如果可以係甲二有位派比你, 衰D講全香港得你一個簡佢,
可想而知有幾冷門, 所以填甲一就得啦

仲有係全部人一齊攪甲部, 派完再一齊攪乙部, 所以係唔會有優先跳派

我正想知如果無優先跳派,即係話我填埋甲二甲三for叩門,都唔會阻住我乙部的派位啦!唔知咁諗有無錯呢?請指教!

bbforever 發表於 12-12-6 22:24
我正想知如果無優先跳派,即係話我填埋甲二甲三for叩門,都唔會阻住我乙部的派位啦!唔知咁諗有無錯呢?請 ...

YES, 甲二甲三唔會派到熱門學校, 如果你諗住填甲二甲三扮有誠意叩門,
可以O甘做, 但有D學校見你墳佢甲二甲三會知你當佢後備, 未必會比你IN

puibb 發表於 12-12-6 21:50
不如你話比人知係邊區,睇下有無同佢有經驗媽媽可幫到你

南區

回覆:請教大抽獎問題

甘想請教是一齊攪完甲部才攪乙部,還是如果只填甲一,冇二三,甘會先跳去乙部,唔使等!又請教各家長有乜情況填甲一漏空甲二三?

分數又吾太高,抽獎又睇悉數,唉!

回覆:cautionchan 的帖子

吾會先跳去乙部,要等齊人先一齊抽乙一。家長有乜情況填甲一漏空甲二三? 就係想入甲一多過甲二or 三or any other school!例如我抽12,target 係Marymount, 甲一選Marymount , 漏空甲二及三,乙一再填Marymount 因乙一係沾學位既90%, 既如總數有100 個甲一得10 個比全港抽,乙一有90 個比自己區抽,中獎機會大好多,家長寧願漏空甲二及三都要博dream school .

引用:Quote:puibb+發表於+12-12-6+21:50+不如你

原帖由 dayday 於 12-12-07 發表
南區
如果係南區,我首輪便跨區,因升中網麻麻,甲一、二、三會吾會試下博跑馬地寶血,12 網比較少人首選寶血,因有其餘五間top school 選擇

Puibb:認同你嘅策略!但提一聲,甲\乙部分別個10\90%,其實只係統一派位部份嘅10\90%...

以MPS有120個位嚟計,自行無超收嘅話(實情係咁多年好似都無超),即統一派位有60個位,因此甲部=6 ; 乙部=54...

假如學校係自行部份超收的話(一般即係果年有特別多在校生嘅妹申請,放心,MPS學生其實唔係咁多有阿妹...),d位就會係統一度扣...假設超咗10個,咁即係剩下50個統一位,因此甲部=5 ; 乙部=45...

祝好運!

Dayday:對你嚟講,你可以考慮小曳人嘅建議,甲一揀跨區(有心水的話 or 你自行揀果間),甲二揀乙一(即同區你最想入果間,增加入讀機會及為叩門做準備),如果你想的話,甚至乎甲三揀埋乙二...

各位,想請教甲部是否比全港抽的?如我甲一填自己區,是否學校都只提供十份一學位出來呢?請指教

無錯,甲部是不論校網的,每間官津小學在甲部都會提供統一部份的10%學位,讓全港各區學生入讀;而乙部則提供其餘90%學位予該校網內學生選讀。

Puibb : 甘我又唔係好明,點教D人唔填甲二三,如等齊先抽乙部,甲二三可填跨區出名名校,須則抽不到,但扣門猛車邊叫有誠意分,點解唔填呢?

請問甲和乙部的結果是否都是6月一齊公佈的?

‹ 上一主題|下一主題