用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不 會英文的家長逼小朋友讀英文小学該不該? ...
樓主: luluhaha
go

不 會英文的家長逼小朋友讀英文小学該不該? [複製鏈接]

B.BB 發表於 12-12-6 15:28
我媽唔識字,當年都唔會諗該不該俾我返學
咪係,樓主吾係擔心太多

喵媽  多謝! 其實我相信亞仔比講英文家庭既小朋友程度差一大截, 只係佢比較多口唔怕講, 所以先比老師以為佢英文好!  發表於 12-12-7 11:41

如果小孩子真考進一所英文小學,他(她)的能力應該沒有問題。所以,不要因自己不懂英文或者英文水準不高,令小孩子錯失學好英文的機會。

反而問題是該所英文學校能否提供一個良好的語言環境,老師是否有愛心,對跟不上的小孩子會否多點鼓勵,教導,這才是是否選擇該所英文小學的關鍵。

至於家長,我覺得多數不會介意,自己付出多點時間,耐心。譬如說,自己先查字典,學會讀音,才跟小孩子一起學習。我自己特意買了一個發聲字典,我覺得很有用,很快和方便,最好是可以知道怎樣讀英文生字,是一個很好的工具啊!

我都有擔心過, 因為老公同我英文都好水皮...屋企亦冇人同佢講英文!
不過亞仔K1那年讀國際班, 全英文, 老師仲話亞仔係講最多英文既一個...到K2, 又拎到英文學業獎! 暫時唯一的offer, 都係一間英文小學!
所以不要擔心, 小朋友學野快, 再唔係請人教! 以前好多父母都唔識英文, 大把人英文學得好好, 所以只係睇那小朋友喜歡與否!

Jane1983  你小朋友真系叻!  發表於 12-12-6 20:24

好多人唔識彈琴都俾孩子學琴啦!兩者無關係架喔!! 問題在於可能會遇到一些困難如看通告或功課, 有困難就應該面對,唔係逃避,除非你覺得唔值得讀呢間學校.
Twins 媽咪

可以問家人或朋友,再唔係上網都可以幫到dd,我依家個女p1有時有d唔肯定咪問我屋企身邊點都有d讀到書既屋企人或朋友掛!我又唔怕阿女知阿媽唔識,最緊要唔識,識去問!

同埋自己唔得,更加想個女學好d英文,不過我女唔係英小,係英文教深1年

kirstyau 發表於 12-12-7 11:38
同埋自己唔得,更加想個女學好d英文,不過我女唔係英小,不過英文教深1年

其實真的不要睇小小朋友的能力呀!

回復 itbaby 的帖子

冇錯r,我女有日做功課, 教in at on個d,我見地方名咪 IN  lor,仲想擦阿女,點知阿女話,媽咪island用on架

喵媽  值得開心架!  發表於 12-12-7 12:01

冇直接關係。

kirstyau 發表於 12-12-7 11:49
回復 itbaby 的帖子

冇錯r,我女有日做功課, 教in at on個d,我見地方名咪 IN  lor,仲想擦阿女,點知阿女話, ...

自問現今一代的小朋友,比起我們"那些年"叻好多!  

回覆:不 會英文的家長逼小朋友讀英文小学該不該

相信樓主最清楚自己的能力,看通告無問題即係識英文,最緊要係小朋友有能力有興趣讀,唔係被家長迫。
或者可以問讀緊相關小學的朋友借D書睇,最簡單要幫小朋友温到英文默書。
依家小學教書進度快到估唔到,同以前好唔同。

當然識英文會輔助得子女多些,但,大把好叻英文的父母由於各種原因都沒時間教孩子,或看功課,那又如何?覺得樓主不用太擔心。我有朋友不太懂英文(看通告要大量查字典那種),但她和阿仔一齊上英文補習堂(私人上門),結果都應付到。
‹ 上一主題|下一主題