用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不 會英文的家長逼小朋友讀英文小学該不該? ...
go

不 會英文的家長逼小朋友讀英文小学該不該? [複製鏈接]

小朋友在讀國際幼稚園。我的目标只是陳守仁和LMC,過分嗎?另如有合适大人學習英文的班請.Pm我.
   0    0    0    0

回覆:不 會英文的家長逼小朋友讀英文小学該不該

我唔熟你講的兩間學校,只是剛好和一班唔識英文的家長傾偈,她們說很辛苦,幫唔到子女感到很無奈。但有能力額外補習或子女生生性性靠自己就OK嘅。

CatEgg 發表於 12-12-5 22:51
我唔熟你講的兩間學校,只是剛好和一班唔識英文的家長傾偈,她們說很辛苦,幫唔到子女感到很無奈。但有能力 ...
請問他们的子女在哪个學校

回覆:不 會英文的家長逼小朋友讀英文小学該不該

佢哋來自不同的普通津貼小學,只有英文科係英文。另外,之前聽過英小私小會出英文通告比家長。

回覆:luluhaha 的帖子

小朋友有自覺性,英文讀寫能力好就ok. 因為英小的英文科會教得深,而且除中文科外全部都是英文教,連週記、閱讀報告、視藝、電腦科的工作紙都係,家中無個人幫到小朋友真係會讀得幾吃力。

CatEgg 發表於 12-12-5 23:05
佢哋來自不同的普通津貼小學,只有英文科係英文。另外,之前聽過英小私小會出英文通告比家長。

...
通告好易看,只是怕同外籍老师傾和小朋友怕英文作文章

看得懂英文通告即是說英文差極有限,只要小朋友到英小,問題應該不大。其實一些英小如CKY的通告是中英對照的,這也表示有些英小是不介意家長不懂英文的!

penguin_chick 發表於 12-12-5 23:35
看得懂英文通告即是說英文差極有限,只要小朋友到英小,問題應該不大。其實一些英小如CKY的通告是中英對照 ...
聽講陳守X和深水涉的聖馬加x好介意,

家長吾識英文,係幫吾到小朋友功課,係無助。

但家長吾識,明白英文重要,更吾應該奪去小朋友學英文的機會!父母無可能萬事通,有愛心有耐心陪小朋友學習就得。

引用:小朋友在讀國際幼稚園。我的目标只是陳守仁

原帖由 luluhaha 於 12-12-05 發表
小朋友在讀國際幼稚園。我的目标只是陳守仁和LMC,過分嗎?另如有合适大人學習英文的班請.Pm我.
...
家長唔係樣樣得,英文唔好幚唔到小朋友,咪教佢查字典,有$請補習,冇$請教老師!相反,我兩個朋友唔識中文,佢地小朋友讀本地小學,一樣幫唔到小朋友,佢地仔女已學習到自己睇通告然後話返比我朋友知通告內容!其實某程度係train到小朋友既,否則佢地會依賴mama的所有照顧!

引用:Quote:penguin_chick+發表於+12-12-5+23:35

陳守仁我唔覺佢介意喎。通告都有中英對照的。

引用:小朋友在讀國際幼稚園。我的目标只是陳守仁

...
如果會收你小朋友讀,即係佢英文都ok, 咁你就唔洗擔心太多。陳守仁小朋友通常入到去好快適應到,同埋英文科父母都唔洗擔心的。加油!

沽唔到會收到這麽多鼓励,好感动。如果小学他可以自己看通告,那我真的-開心。我會加油的了!

回覆:luluhaha 的帖子

加油!將來你必定可以孩子為榮!

回覆:longlokma 的帖子

補充,不用怕,我們上一輩的父母不只不懂英文,好多連中小學也未畢業的,但我輩不少也可以大學畢業,何況現在更有那麼多电子產品幫助,所以你要对孩子有信心呀!

回覆:不 會英文的家長逼小朋友讀英文小学該不該?

樓主,香港始終都係一個華人聚居既地方,慣常用中文係好正常,如果你睇英文通告冇問題,咁都唔算"不會英文"吖,可能只係太少機會practice conversation啫,其實放膽講,講得多就得,普通會話溝通絶對容易過完整地寫出來,我地作為父母為下一代努力,唔需要介意太多,小朋友見到你既努力,一定會以你為榮

luluhaha 發表於 12-12-5 23:49

smc 都吾會介意!  有鄰居小朋友讀過! 小朋友有能力讀到, 即係無問題!  如果讀書上有問題, 出去補習幫助下!  

melonfans 發表於 12-12-6 10:50
smc 都吾會介意!  有鄰居小朋友讀過! 小朋友有能力讀到, 即係無問題!  如果讀書上有問題, 出去補習幫助下! ...
係呀. SMC interview 時都沒有測試過我的英文水平.. :)
另一方面, 我不懂普通話, 莫非小朋友也不學普通話? 相信不會吧. 只是花些錢找外緩吧.

我媽唔識字,當年都唔會諗該不該俾我返學

引用:Quote:penguin_chick+發表於+12-12-5+23:35

家長的英文程度,跟學校SMC收生標準全無関係,有朋友孩子讀SMC,而家長英文只有小壹二程度,都讀到及開心。

‹ 上一主題|下一主題