用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳天主教小學
go

將軍澳天主教小學 [複製鏈接]

有無人讀將天,課程怎樣?
以前聽人講佢教深一級,功課多,英文好。
是真的嗎?

3    0    0    0

我都好想知多點~
聽講係課程頗深的學校, 小朋友追到的話中學派位唔錯~~
英文係幾重視, 小一已經有一科science 是用英文~

回覆:將軍澳天主教小學

早幾年前未有小朋友,已聽一個教書朋友講,將天好深,好多人讀唔掂要轉校!轉去佢教緊果間已不小了。

但另一方面,我姨仔仔,千禧龍仔,出去考到幾間私校,最後因方便15分入了將天!姨姨就話唔覺佢深(可能姨姨是讀到書人),表弟剛全級廿幾,出去考了兩間中學,羅氏收咗,景嶺Second in,因為英中關係,它們直接選擇了羅氏,無去景嶺考Second in

一年五次考試

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

我小朋友二十分入了將天,另外SFA也收了,如何選擇好呢?每天都想快些決定,但又拿不定主意!

回復 joanneyyw 的帖子

SFA是否聖芳濟??那我選擇SFA

回覆:cleokiko 的帖子

Cleokiko: 是的!但如果將天不錯,我們也不想小朋友那麼辛苦。

回覆:joanneyyw 的帖子

有冇去過將天briefing?去完你會想象到將天谷嘅程度不下於sfa. 如果你已考到sfa,係將天謮小一、小二應該會覺得淺,但功課量多,小三開始谷的程度應該更高!當日將天showcast左十多位升讀了band 1中學嘅學生,包括一半以上是band 1 top schools .  呢班叻仔、叻女透露差不多都有補習,被訪問那位叻仔話做功課時間好長!但讀將天每月連車費可能慳返四千幾蚊,往返車程慳返個多小時(如住tko)!

‹ 上一主題|下一主題