用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校! ...
樓主: Happylily2012
go

身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!   [複製鏈接]

呢個世界幾時都係識人好!

786 發表於 12-12-1 17:13
以直資計, 我識既, 一定係關係多. 我識人一族因其中一個是南區貴族學校老師, 兩兄弟三個孫都入左 (非教友) ...
Your social group is effluent and mine is middle class only

Haha, I won't consider PLK anyway..... So potential CKY parents .... have better chance.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 sumchanma 的帖子

回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

不,希望在明天,小女只考一間私小,三千人考,中左。第一輪自行收生,以15分抽中41網天主教小學,全沒人事關係。別心灰,與其嘆氣,不如繼續努力。

momofish2002  你女女好叻, 請問你女女讀邊間幼稚園?  發表於 12-12-6 01:07
786  所以其實津校派位已經係不完全中的完全, 不公平中的最公平!  發表於 12-12-2 00:01

大學有guan xi management 學,大把銀行請Relationship Manager,如果做什麼事都六親不認,我估只可做法官這一行

Twins 媽咪

做RELATIONSHIP MANAGER,不是本身有點家底的,會非常吃力。

fc926 發表於 12-12-1 22:43
大學有guan xi management 學,大把銀行請Relationship Manager,如果做什麼事都六親不認,我估只可做法官 ...
ICAC may be another alternative....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 xxariesxx 的帖子

恭喜!你囡囡真是實力運氣俱備!希望在明天,出年希望有好運降臨!

X不到的XX是X的又一例子。

引用:X不到的XX是X的又一例子。

原帖由 mirage 於 12-12-01 發表
X不到的XX是X的又一例子。
那也未必是. 我也曾經迷失過. 我表弟個女靠人事(爸爸是小學校長) 入了 co-ed, 我有個 Aunty 個孫也是靠人事入了2nd in (相信最後收的機會也高, 我沒有再打聽). 我家姐有個 fd 打算明年也托人事(爸爸也是小學校長)幫個仔入 co-ed. 我身邊有太多這類 case. 但我個仔百無亦無2nd in. 但最後另一間神級有2nd in, 才令我心理平衡了一點.

引用:Quote:原帖由+mirage+於+12-12-01+發表X不

原帖由 hadwinboy 於 12-12-02 發表
那也未必是. 我也曾經迷失過. 我表弟個女靠人事(爸爸是小學校長) 入了 co-ed, 我有個 Aunty 個孫也是靠人事 ...
我都會有時無奈地慨嘆想 - 自己都是「忠忠直直,終須乜食」,不過我自豪自己可以腰板挺直!

小小媽咪

其實各人有各人既路行......暫且不用羨慕別人~因為路還未走完
我相信大家都把社會的價值觀內在化了......
可能別人讀名校是件好事,但自己的兒子讀名校一定是好嗎???
總之....各有前因莫羨人, 中國人有句說話:你睇我好, 我睇你好啦....

還有是,我識得有朋友抽到華仁,當時當然好開心大事慶祝~~~~誰知原來是惡夢的開始......

我啲做更多努力都希望仔仔入到一間好學校,但現在的升小制度簡直是折磨人!私立直資爭磞頭,自行派位又被世襲壟斷,統一派位靠運數!我啲百無族只能干等!亦或日日同天父祈禱,乞求好運降臨!

路過搭嘴。細仔考k1,百沒考到心儀幼稚園,在過去2個月不斷收reject/waiting letter時,都有在這裡看到大家講「識人好過識字」,也有朋友是校董問我是否需要幫助,被我謝過,總想以仔仔及自己的能力去取得學位。相信沒經過磨練,成功建基於浮沙,經不起考驗。而且越小的時候得到磨練,越快學懂生存技能,而且付出的代價越細,坦白講,大學畢業出來工作,誰理你是名幼/名小畢業?名中/名大就有多點人理會,但中學/大學,孩子比較大,能力也差不多看得出,面試/考試都能較客觀選生,才能反映出學生本人的能力。大家不如放鬆心情,想想如何培養小朋友令他有能力,自己入到名中,抱怨自己沒投資人際關係,一來令孩子認為入不到自己冇責任,不會努力改善;二來根本不會改變結果,只帶來負能量。樓主,不如向前看,看看現在有甚麽可以做,三吾識七都可試試找校長,看看可否見面,盡最後努力推銷自己個小朋友,或者校長被你説服呢?不要放棄,為了小朋友只能厚著面皮。。。

引用:路過搭嘴。細仔考k1,百沒考到心儀幼稚園,

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-12-02 發表
路過搭嘴。細仔考k1,百沒考到心儀幼稚園,在過去2個月不斷收reject/waiting letter時,都有在這裡看到大家 ...
說得好!多謝分享!

我都是憑著信念,遇强愈強,逆難而上,相信最後得一定多於失。

小小媽咪

carolmum 發表於 12-12-2 01:01
還有是,我識得有朋友抽到華仁,當時當然好開心大事慶祝~~~~誰知原來是惡夢的開始...... ...

Carolmum, 可唔可以講比我知點樣惡夢法呀???......... 我仔20分入不到..而家煩惱緊 黎緊大抽獎好唔好都選佢呀.....可否分享下你朋友的經驗嗎?   如果你唔想公開佢, 可否pm我嗎 ?  感激.

香港家長多數想小孩子入名校, 好大因素是想從小幫佢建立一個人際網絡.  

人際關係是咩時間都有用的, 我自問自己冇, 不想做偽教徒又不是有大把錢,  唯有自嘆15分冇計, 靠自己的力量去考可負擔的直資私立,  其實都冇咩好怨, 好多事都是沒有最好最理想, 盡力而為加天意.   

我識有人插班入喇沙後適應唔到,做了一年心理治療。考入去嘅都未必適應,何況係靠關係入?不要太早羡慕靠關係入的人,佢地可能只係開始咗個惡夢⋯
‹ 上一主題|下一主題