用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校! ...
樓主: Happylily2012
go

身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!   [複製鏈接]

回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

這些情況,在世界每個角落都有,總結經驗向前行吧!

你睇富豪高官D仔女個個都讀名牌大學你就知!

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

Relationship is important,  But the most important thing is ABILITY.  In my company, there are a lot of second generations of very top famous and important people (even tycoon).  However, you will see what their future is.  They don't have ability not even bring in any revenue with their blue blood background or whatever, eventually, not all, but most of them disappeared...or even they do bring in revenue, but they are not hard working enough or lack of initiative, they eventually choose to quit.  Anyway, in my eyes, most imp thing you study hard, be a responsible person with good character and work hard.  AND DON'T DO DIRTY THING.  Be right and just to yourselves.

jackjet 發表於 12-12-1 12:46
亦有不少不成功,"個個"是言過其實。
換句話說:

我唔係富豪又唔係高官,若果小兒有幸就讀名牌大學我話你知。

如果成事,我們的喜悅俾他們更高,臨淵羡漁,不如退而結網。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實道理都明,我以前做開人力資源,都睇到好多人名牌大 學畢業,但能力一般,反而普通學校出來的多數勤力實干。只是作為父母都想自己仔女可以少D同人爭,起步可以輕鬆D,如果資質尚可,在一 個好環境里有更好發揮。如果唔 喺點解大把人都想送 仔女去名校。

引用:+本帖最後由+Happylily2012+於+12-12-1+13:

原帖由 Happylily2012 於 12-12-01 發表

其實道理都明,我以前做開人力資源,都睇到好多人名牌 ...
在名校裡,人際網絡本身就是優勢。學術,其實間間差唔多。讀得到就讀到畢業,讀唔到就中途到外國

回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

有感而發。其實就算大人,做大公司條路馨香些,揾工跳槽易些,因有人脈。但小公司肯搏就易發達。

引用:唔知冇關係的學生比例多,定有關係比例多,

原帖由 ANChan59 於 12-12-01 發表
唔知冇關係的學生比例多,定有關係比例多,找大放小。
同意!唔好放得咁大!
大家唔好心灰放棄。小朋友睇唔到呢d嘢,我地做好本份,做到最好就夠了。

回復 Happylily2012 的帖子

我做過 MNC 的管理層....in 過不少Management Trainee,醒的名校生(中學+大學)係醒d,當然其他都有特殊例子。
入職後,最醒果班係讀 Boarding + Ivy or top tier Us,獨立,語文好,有少少人物網絡加勤力,唔練精學懶,會坐直升機......
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:你睇富豪高官D仔女個個都讀名牌大學你就知

原帖由 jackjet 於 12-12-01 發表
之前張x庭有一文講香港父母不要只想入名校,不要谷,話好似佢個仔間國際學校,活動教學,學得好輕鬆,d同學個個都入到外國名學府,又米係個句,人事,地位,有錢,不知民間疾苦

atirw 發表於 12-12-1 14:46
之前張x庭有一文講香港父母不要只想入名校,不要谷,話好似佢個仔間國際學校,活動教學,學得好輕鬆,d同學 ...
佢好克人憎,吾係靠佢外父,吾知佢個仔入吾入到CIS,又或者佢供吾供得起!

Jane1983 發表於 12-12-1 15:59
佢好克人憎,吾係靠佢外父,吾知佢個仔入吾入到CIS,又或者佢供吾供得起!
...

雖然我唔完全同意他的見解,但唔好咁講,佢太太都有份工,佢有自己生意及顧問工作 ......

引用:Quote:atirw+發表於+12-12-1+14:46+之前張x

原帖由 Jane1983 於 12-12-01 發表
...
哇, 唔使噉大反應 wor... 人到無求品自高, 如我有他那麼多的資源, 也不用係度頭恨,左扑右扑啦!  說話也會輕鬆响。

serinac 發表於 12-12-1 16:34
哇, 唔使噉大反應 wor... 人到無求品自高, 如我有他那麼多的資源, 也不用係度頭恨,左扑右扑啦!  說話也 ...

吾算大反應!他好多年好小人得志,不斷鬧本地教育幾不堪,學生幾吾掂來抬高他個仔有幾優秀。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+12-12-01+發表佢

原帖由 serinac 於 12-12-01 發表
哇, 唔使噉大反應 wor... 人到無求品自高, 如我有他那麼多的資源, 也不用係度頭恨,左扑右扑啦!  說話也 ...
比他更有資源都要頭癢,都有這級數朋友唔知入唔入co-Ed 好 :)

引用:Quote:serinac+發表於+12-12-1+16:34+哇,+

吾算大反應!他好多年好小人得志,不斷鬧本地教育幾不堪,學生幾吾掂來抬高他個仔有幾優秀。 ...
世上那有完美的教育制度呢,每個小朋友的特質和家長的期待都不同, 怎可能個個都讚好呢? 如你在國外生活過, 也知他們也有很多香港人看不上眼的學校。香港本地也有不少另人自豪的學校。

serinac 發表於 12-12-1 17:06
世上那有完美的教育制度呢,每個小朋友的特質和家長的期待都不同, 怎可能個個都讚好呢? 如你在國外生活過 ...

我當然明白,系討厭他態度!!

ANChan59 發表於 12-12-1 10:25
唔知冇關係的學生比例多,定有關係比例多,找大放小。

以直資計, 我識既, 一定係關係多. 我識人一族因其中一個是南區貴族學校老師, 兩兄弟三個孫都入左 (非教友). 另一個是佐敦女校, 有人介紹直入.... 入保良局個間國際學校, 首輪個個都有咩總理幫手寫信. 現在亞校長女開左間幼稚園添....

Hihiha  你說的「保良局個間國際學校」,是否CKY呀?我小朋友都算首輪入,沒有總理寫信,其實是沒有任何推薦信。肯定不是「個個」入的都有總理幫手!  發表於 12-12-1 19:14

引用:Quote:serinac+發表於+12-12-1+17:06+世上

我當然明白,系討厭他態度!!
你說得對, 待人處事的態度的确很重要, 這也是父母們教育孩子時最操心的地方之一。

‹ 上一主題|下一主題