用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田培橋的優點與缺點
樓主: chanivan
go

沙田培橋的優點與缺點 [複製鏈接]

英文/中文口語能力好, 但可惜學術方面, 到新校長出現才開始有點好轉, 但已讀幾年的學生, 到底日後能否與其他學校學生於公開試競爭, 很是保留! 希望尚有時間改善! 不要害了那些孩子! anyway, 一直都沒有做功課/讀書壓力, 那些不想理會子女讀書成效的家長最愛!

死勒,比人話我係不理孩子成績的家長添﹗

回復 sillyding 的帖子

有需要講到咁 mean 嗎?!
我地讀咗幾年,兩位校長我都好尊敬架,不但無害過我個小朋友,反而幫佢增值咗好多。學校少壓力,唔代表無嘢教無嘢學。如果覺得自己小朋友係要高壓先肯學嘢,咪揀第二間學校囉,呢套教法唔適合你,都可以適合其他人嘛。

回覆:沙田培橋的優點與缺點

其實好老實講,好與唔好,真係好個人的,我話好,緊有人話佢唔好,緊有人話呢間仲好,嗰間仲好,手上有offer 的,有權揀,無offer 的講乜都無用,其實每個家長都係報哂咁多間架喇,中左兩間以上你先會去揀邊間好邊間唔好,如果得一間中嘅話,你都唔會唸其他,即刻去交留位費啦,唔中嘅講乜都無用,最重要係揀一間你認為適合你小朋友便是,我個人覺得pk 是一間幾好嘅學校,雖然我最後都無揀佢,但係我唔揀佢嘅原因,係因為我覺得另一間更加適合我個女

回覆:ckagi 的帖子

重點不是好定唔好,而係適唔適合,起初我都係好着重邊間好邊間唔好,但經過小女今次入學經驗後,我觀點改變了,係適合定唔適合

引用:英文/中文口語能力好,+但可惜學術方面,+到

原帖由 sillyding 於 12-12-11 發表
英文/中文口語能力好, 但可惜學術方面, 到新校長出現才開始有點好轉, 但已讀幾年的學生, 到底日後能否與其 ...
俾小朋友考得直資唔理極都有限,又要整小朋友portfolio,要返工嘅家長仲要請兩次假陪考試!無論讀傳統學校定活動教學,家長都要跟進小朋友學習架啦,如果有功課先叫學到野,咁全世界好多學校都無教野,小朋友無學野,學習有好多方法,唔同小朋友適合唔同方法,請看看世界出名無功課嘅芬蘭,佢地嘅小朋友閲讀能力世界有名。

回覆:sillyding 的帖子

已經有公開試成績結果,吾使估估下!又講害到人咁!

any comparsion  for 福小 ?

sillyding 發表於 12-12-11 17:10
英文/中文口語能力好, 但可惜學術方面, 到新校長出現才開始有點好轉, 但已讀幾年的學生, 到底日後能否與其 ...

我同意俾小朋友考得直資唔理極都有限. 爸爸媽媽係自原選擇呢間學校. 點解講到學校會害人 !

我沒有意思要傷害任何人或要中傷學校, 只是把一些情況說出來, 有時真相不是你我所說的便是絕對, 大家都可以有自己的意見, 是嗎? 我也不覺得自己的意見是絕對全面, 當然間間學校, 也有很多"特別的好"或"特別的差"的東西, 但我這樣說出來, 只是把我見到的, 在這裡提出一下! 我問心無愧! 有些事情都不能只是單單唱好罷! 況且我對此學校或今年升學是完全沒有任何利害關係, 我都只是付合題目所要求, 說出"正負"意見而已! 如果認為我的意見是"不知所謂", 就請不要理會, 家長們又何必動氣?

咁我都希望家長講野既態度最好可以去改善下, 亦尚有時間改善啦! 不要害了孩子!
我沒有意思要傷害任何人, 只是把一些情況說出來, 有時真相不是你我所說的便是絕對, 大家都可以有自己的意見, 不是嗎? 我也不覺得自己的意見是絕對全面, 當然人人也有很多"特別的好"或"特別的差"的東西, 但我這樣說出來, 只是把我見到的, 在這裡提出一下! 我也問心無愧!說不同的意見, 都有很多不同的方法! 而我認為好多家長表達自已意見時,好似覺得完全不需負任何責任的。而我因此,也改了一下家長所說的東西, 說出"自己的"意見而已!
如果認為我的意見是"不知所謂", 就請不要理會,大家都不必動氣?!

之前有一位培僑家長講得好好,原文找不到, 佢大概係話: 其實無論傳統定活動教學, 想小朋友學習得好, 家長都係要付出的. 只不過個方法唔同.活動教學有d無分無考試, 有些家長會覺得唔踏實, 無野可以跟進到. 教既范圍非常廣闊, 家長想幫忙溫習難度可能更大. 所以家長一定要想清楚, 唔好以為活動教學= 唔駛做好輕鬆.活動教學既家長可能更辛苦.

傳統學校既教法大家都經歷過, 詳情係非常了解, 所以想跟都跟得比較貼近, 有分數有名次, 肯背肯做就唔會衰得去邊. 活動教學就唔同, 俾你open book exam, 唔識分析同寫文, 你都可能唔合格.

最緊要知自己要咩, 揀0岩自己既野.

其實有些家長是知道培僑辦學辦得怎樣的, 祗是心裡已認定她是一所"紅"學校, 所以反應特別大, 這種心態我們能理解. 但是在評論一間學校時所用的語氣和態度素質是否可以提升一下? 我暫時還沒聽過哪所學校害學生.

小孩在學校能否取得好成續的關健不在學校, 應該是學校和家庭配合教導他們, 他們在學校學習了知識, 回到家裡不溫習, 不預習, 不閱讀, 不運用, 成續能好嗎? 所以說家庭的角色相當重要!

我這樣說未必合你們的意, 但這話是真心的!

sillyding 發表於 12-12-12 14:14
我沒有意思要傷害任何人或要中傷學校, 只是把一些情況說出來, 有時真相不是你我所說的便是絕對, 大家都可以 ...

依家唔係唱唔唱好既問題. 說出意見都應有事實為基礎.
你又唔係家長, 又同學校無關, 但係又講到學校害人, 家長不理會子女讀書成效, 真奇怪!

OOH 原來呢位家長係新會員黎嫁.......
吾知點解......我個腦又自動浮現左幾個字出黎添

JadeW 發表於 12-12-12 16:35

OOH 原來呢位家長係新會員黎嫁.......

神槍手 / 定係WAITING緊的心急人呀?

我摰親及朋友孩子都讀此校, 他們的成長/學習/家長會過程都清清楚楚.......  當天我見到個理念, 亦贊成入讀, 只是事與願違....... 想轉校的話, 其他學校只可以接受留班....... 去家長會, 很多家長竟說新校長太注重學業成績...... btw, 我已說新校長改好了, 只是以前的學生會怎樣呢? 我極度同意, 此校是有快樂學校生活, 但最終都要同其他學校學生公開試競爭, 難度不應看重學業成績?

你們說我態度有問題, 我都只是把自己見到的情況及感受說出, 正如你們覺得有幾好, 我亦專重不會去攻擊! 看baby-kingdom的都是家長, 說說自己意見, 看了這麼多年, 一直沒有留過意見! 就此題想說說自己的意見, 竟然引起此校家長如此不滿及攻擊.......... 我再重申, 我所說的都是真實感受, 覺得"不知所謂"就不用理會! 又何必繼續研究我的文字呢? 你們好好介紹此校的事情給新家長知道罷!

回復 JadeW 的帖子

此想法真神奇, 我就是因為第一次想說說意見, 我才需要register, 一直以來只看不說, 是不用register的呀!!

回復 ii323 的帖子

真係好好奇!

回復 JadeW 的帖子

咁講開又講啦!我阿哥個仔讀xx名校,我都睇住佢番學/放學/家長會咁,但我阿哥又吾理個仔讀書,以為名校就會教好個仔,結果驚覺佢個仔讀吾店!要轉校,其他學校都要佢留班!我就話我阿哥囉,個仔係你既,你吾教指意人地教你個仔吾做功課吾溫書你都冇問題,仲好意思話學校有問題,阿哥你究竟有冇問題呀!
‹ 上一主題|下一主題